Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 31 - Kré­mes-gyü­möl­csös cso­da

Kultúrkörök

Kré­mes-gyü­möl­csös cso­da

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 30 dkg liszt, 10 dkg Ra­ma mar­ga­rin, 2 evő­ka­nál tej­föl, egy csi­pet­nyi só, 1 evő­ka­nál kris­tály­cu­kor, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor, 5 g élesz­tő, fél bög­re tej. A krém­hez: 25 dkg kris­tály­cu­kor, 3 db to­jás, 3 dl tej­föl, 2 dl tej, 2 evő­ka­nál liszt, bár­mi­lyen gyü­mölcs.

A tész­ta el­ké­szí­té­sé­hez fut­tas­suk fel az élesz­tőt a lan­gyo­sí­tott, cuk­ros tej­ben. Gyúr­juk össze a töb­bi hoz­zá­va­ló­val, és le­ta­kar­va ke­lesszük meg a tész­tát.

A krém el­ké­szí­té­sé­hez a lisz­tet ke­ver­jük össze a tej­jel és a tej­föl­lel, majd ál­lan­dó ke­ver­ge­tés mel­lett főz­zük meg, és hagy­juk ki­hűl­ni. A to­jás­sár­gá­kat a cu­kor­ral jól ke­ver­jük ki, ad­juk hoz­zá a lisz­tes masszát, leg­vé­gül a ke­mény hab­bá vert to­jás­fe­hér­jé­ket.

A tész­tát sü­tő­pa­pír­ral ki­bé­lelt tep­si­be tesszük, meg­szór­juk da­rált di­ó­val vagy zsem­le­mor­zsá­val, egyen­le­te­sen el­oszt­juk raj­ta a meg­mo­sott és da­ra­bok­ra vá­gott gyü­möl­csöt – íz­lés sze­rint ezt is meg­szór­hat­juk még cu­kor­ral –, majd le­önt­jük a krém­mel. 160 fok­ra elő­me­le­gí­tett sü­tő­ben kö­rül­be­lül húsz perc alatt meg­süt­jük.