Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2004 - 2 - - Szeretetotthon-bővítés Gyenesdiáson

Hírek

Hozzászólás a cikkhez

- Szeretetotthon-bővítés Gyenesdiáson

A gyenesdiási Kapernaum intézmény neve sokunk számára a nyarat idézi fel, amikor ifjúsági konferenciák, családi nyaralások keretében felejthetetlen napokat tölthettünk a Balaton partján. Talán kevésbé köztudott, hogy egyházunk egyik szeretetotthona is itt található. Január 10-én délelőtt meghitt, családias istentisztelet keretében adták át rendeltetésének azt az új épületszárnyat, amelyet az ősz folyamán építettek fel. Így tíz férőhellyel bővítve, immár harmincöt idős ember számára ad lehetőséget bentlakásra.

Az ünnepi istentiszteleten Ittzés János püspök igehirdetésében a kapernaumi százados hitvallását idézte Mt 8,8 alapján. Utalt rá, hogy Jézus otthon volt a szentföldi Kapernaumban. Itt tette a legtöbb csodát. Még a népét elnyomó hatalom képviselőjének szívében is bizalom ébredt iránta. Így legyenek biztosak az itt lakók is abban, hogy a testi és lelki gondozásukban maga Jézus jön hozzájuk. De az itt szolgálók is tudják, hogy Jézus követségében járnak. Legyen ez a hely a vele való találkozás helye.

Az úrvacsorai ünnepi istentisztelet után Smidéliusz Zoltán püspökhelyettes, az intézmény igazgatótanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Tencz Károly otthonvezető foglalta össze a bővítéssel kapcsolatos tudnivalókat. Elmondta, hogy a megváltozott feltételrendszer, valamint a gazdasági követelményrendszer tette szükségessé ennek meglépését, hogy önállóan is életképesek tudjanak maradni. A meglévő épülethez öt kétszemélyes, 20 négyzetméteres apartmannt építettek, melyek mindegyike rendelkezik tágas fürdőszobával és előtérrel. Szeptemberben kezdték az építkezést, és december közepére már be is fejezték. A mintegy 40 millió forint értékű beruházást önerőből sikerült megvalósítani.

Kendeh György, a Budapest-angyalföldi gyülekezet lelkésze, az országos diakóniai bizottság elnöke a társintézmények köszönetét hozta. Egyben megköszönte a nemrégiben kinevezett otthonvezetőnek és munkatársainak munkáját is. Majd Szalay Csaba főorvos, a Kapernaum háziorvosa kért szót, aki negyedszázada kíséri figyelemmel az itt folyó munkát. Elmondta, hogy a rendszerváltozás után sok magánkezdeményezés indult a szociális ellátás irányában, de ezek közül sok megtorpant. A gyenesdiási intézmény többlete, hogy itt lelkigondozás is folyik, ami az itt lakók testi gyógyulását is szolgálja.

Végezetül Ittzés János püspök köszönte meg a főorvos szavait. Jó szakembertől hallani azt, hogy ami nekünk természetes, az a szeretetszolgálat és lelkigondozás feltűnik másoknak is. Így kért áldást a Kapernaumban folyó munkára, a lakók és munkatársak további szolgálatára. http://real1.radio.hu/kossuth/2004/01/19/2004-01-19-k13.ram

Regionális hozzárendelés:


::Nyomtatható változat::

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster