Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2004 - 6 - Társadalmi dialógusok…

Hírek

Hozzászólás a cikkhez

Társadalmi dialógusok…

Komárom megye közgyűlésének elnöksége ebben az esztendőben is megrendezte immár hagyományos konferenciáját, melyet az egyházak és a társadalom közötti párbeszéd jegyében hívtak össze.

Ezúttal április 28-án Komáromban gyűltek össze a meghívottak, ahol a holokauszt 60. évfordulójára való emlékezés adott alkalmat a tanácskozásra: Soha többé! – címmel. A város egykori elhurcolt polgármestere – Alapy Gáspár – emléktáblájának megkoszorúzása után a városháza nagytermében hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Agócs Istvánnak, a megyei közgyűlés elnökének köszöntője után Gulyás Kálmán államtitkár előadása következett, majd a történelmi egyházak és a zsidó felekezet képviselői tartották meg előadásukat. A felkért előadók Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek, Márfi Gyula veszprémi érsek, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Rédly Elemér győri kanonok, Ittzés János evangélikus püspök, Bencze András evangélikus és Zsoldos Gábor református esperes, valamint Fröhlich Róbert főrabbi voltak. Az elhangzottakat ezúttal is egy füzetben szeretnék megjelentetni a jövőben. A konferencia a közeli Csillag erődben – az elhurcoltak és fogva tartottak emléktáblája előtt – koszorúzással ért véget abban a reményben, hogy jövőre a megye egy másik településén gyűlnek majd össze tanácskozásra az egyházak és a társadalmi szervezetek képviselői.
A Veszprém Megyei Önkormányzat hasonló jellegű kapcsolatépítésének egyik újabb lépéséről is beszámolhatunk, amely több mint fél évtizede kezdődött. Dr. Huszár Pál egyetemi adjunktus, egyházügyi tanácsadó, a Veszprém Megyei Közgyűlés Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának támogatásával már hat esztendeje évente két alkalommal szervezi meg immár hagyományosnak mondható konferenciáját. Ezeken az alkalmakon – aktuális téma köré gyűlve – ökumenikus szempontokat szem előtt tartva vannak együtt a történelmi egyházak vezetői, a megye területén szolgáló lelkipásztorai és világi képviselői. Az idei, tavaszi kétnapos találkozót európai uniós tagságunk tiszteletére Veszprém testvérvárosában, a bajorországi Passauban rendezték meg május 14-15-én. Egyházunkat Erdélyi Réka sikátori segédlelkész, Szilas Attila nyugalmazott lelkész, valamint Kiss Attila egyházmegyei felügyelő és Menyes Gyula püspöki titkár képviselte. A küldöttséget elkísérte a veszprémi városi televízió forgatócsoportja is. A delegáció érkezésének tiszteletére a város főterén felvonták a magyar nemzeti lobogót. A városháza dísztermében Albert Zankl polgármester várta a vendégeket. A szívélyes fogadtatást Kuti Csaba, Veszprém Megye Közgyűlésének elnöke köszönte meg, majd a program a szálláshely – egy római katolikus missziói központ – előadótermében folytatódott, ahol két előre felkért előadó osztotta meg gondolatait a Magyarországról érkezőkkel. Gémes István stuttgarti evangélikus lelkész, valamint Cserháti Ferenc müncheni római katolikus plébános Az egyházak helyzete az EU egy régi tagállamában címmel tartottak előadást, melyet estébe nyúló tartalmas beszélgetés követett. Másnap délelőtt városnézésre került sor, melynek keretében első királynénk, Gizella relikviái előtt hajtott fejet a magyar delegáció, és helyezték el az emlékezés koszorúját. Ezután a dómtemplomban a római katolikus egyház vezetői fogadást adtak a vendégek tiszteletére, majd díszvendégekként rövid orgonahangverseny résztvevői lehettek a magyarok. Hazaindulás előtt a bajor Caritas vendégeiként ebédelhettek a messziről jött testvérek.

Jó megtapasztalni, hogy a társadalom, a megyei önkormányzatok részéről indulnak ezek a kezdeményezések, amelyekből kiderül, hogy a jövő tervezését az állami szervek ezekben a megyékben az egyházakkal közösen képzelik el.

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster