Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2004 - 8 - Ökumenikus sátor a soproni VOLT Fesztiválon

Hírek

Hozzászólás a cikkhez

Ökumenikus sátor a soproni VOLT Fesztiválon

a sátor keresztje
Ebben az évben 12. alkalommal rendezték meg Nyugat-Magyarország legnagyobb zenés parádéját, a VOLT Fesztivált július 8-10-én. Mintegy 150 énekes szórakoztatta a nagyérdeműt. Azonban a rengeteg színpad mellett egy új helyszínre is figyelhettek a jelenlévők. Egy eldugott helyen felállított, csendes kis sátorra, amely elsősorban szellemiségében különbözött a többitől. Ez volt a Közös Pont sátor, melyet a történelmi egyházak képviselői állítottak.


A budapesti Sziget Fesztiválon már négy éve jelen van a történelmi egyházak sátra, a Közös Pont. Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) vezetősége elhatározta, hogy országos szintre emeli ezt a missziós szolgálatot a helyi kezdeményezések támogatásával. A tavalyi VOLT Fesztiválon már jelen volt a kisegyházak sátra, a MeghallgatLak, de ők egyfajta direkt missziós formát választottak, mi pedig pre-evangelizációt szerettünk volna végezni. Így, bár céljaink egyek, módszereink különböznek, tehát két párhuzamosan működő sátrat állítottunk. Hegedűs Attila evangélikus lelkész kezdeményezésére felvettük a kapcsolatot az ÖKI munkatársaival, akik felkészítő foglalkozást tartottak annak a 23 soproni kötődésű fiatalnak, akik vállalták, hogy elviszik az evangéliumot a VOLT Fesztiválra. Az ökumené szellemében együtt dolgozott két domonkos rendi nővér egy evangélikus lelkésszel, valamint katolikus, evangélikus és református tanárok és egyetemi hallgatók. Feladatunknak éreztük, hogy azt, amit a felekezeteinktől kaptunk, átadhassuk olyan, főleg fiatal, éppen felnőtt embereknek, akik valószínűleg már hallottak a keresztyénségről, de a tudatlanság, a társadalmi ellenérzések és a félrenevelés miatt nem tudják azt a maga valójában elfogadni. A párbeszédnek nagyon fontos szerepe van, hiszen a fiatalok tele vannak kérdésekkel és sokszor rossz válaszokkal. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában próbáltunk úgy segíteni, hogy az illető a hitbeli kérdéseire a választ Krisztusban találja meg. Megtapasztaltuk, hogy a művészetek összekapcsolhatják az egyházat a világgal. A rajzolj csokiért-akciónk segítette a betérőket az önkifejezésben, a kb. 400 rajz sok mély beszélgetésnek volt az alapja. Gitáros énekek hangulatot adtak a sátrunknak, hívogatták a fiatalokat, bekapcsolták a reggeli áhítatokba a vendégeinket. Az olvasósarok elcsendesedésre hívogatott mindenkit. A láthatatlan színházban három és fél órán át 50 fiatal élte át főszereplőként Krisztus alázatát, szeretetét és mindenhatóságát. A résztvevők meghatott tekintete és könnyeik megmutatták, hogy sikerült átadni nekik azt az érzést, melynek uralkodóvá kellene lennie minden keresztény ember lelkében.

Minden napot reggeli és esti áhítat foglalt keretbe. Az elmélkedés alatt rajzolgató, látszólag oda nem figyelő fiatalok a későbbi beszélgetések során szó szerint idéztek a prédikációkból mondatokat, vagy egyszerűen csak szemlélői voltak annak, amikor Krisztus keresztjét körülülve a gyertyafényben, a közös énekléssel és imádsággal találkoztunk a hétköznapok forgatagában sokszor észrevétlen Istennel. Az esti áhítatok után a sátrunk is elcsendesedett, gyertyák kerültek az asztalokra, és hajnalig folytatódtak a csendes, személyes beszélgetések. A VOLT Fesztivál alatt kb. 300 vendégünk volt, legtöbbjük újra és újra visszatért. A harmadik napon a sátrunk találkozóhellyé vált. A fiatalok többsége nyitott volt felénk, sok félreértést, előítéletet sikerült tisztáznunk. A sátrunk légkörét, az odafigyelést és az érdek-lődő szeretetet hazavitték a vendégeink. Azt az érzést adtuk, hogy a templom csendjében otthon is békét és örömöt találhatnak. Szeretnénk köszönetet mondani elsősorban Istennek és mindazoknak az egyházaknak, szervezeteknek és embereknek, akik anyagiakkal és lelkiekben támogattak minket.

Bolba Márta, Hegyi András, Polczer Alida, Weltler Gábor (líceumi öregdiákok )

Regionális hozzárendelés: Soproni Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster