Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2007 - 04 - Dubovay Géza

Arcképcsarnok

Hozzászólás a cikkhez

Dubovay Géza

1919-2007

Dubovay Géza 1919. november 25-én született Pápán. Lelkészcsaládba érkezett, de édesapja korai halála miatt csak rövid ideig élhetett családjával a bezi parókián. Az özvegyen maradt édesanya két kicsi gyermekével (Gézával és Gizivel) Pápán élő szüleihez költözött.

Géza a Pápai Református Kollégiumban kitüntetéssel érettségizett, majd a budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karára jelentkezett és nyert felvételt. Pár hónapi vívódás után otthagyta az egyetemet, és a soproni Evangélikus Teológiai Fakultásra adta be jelentkezését. 1942. június 21-én Kapi Béla püspök avatta lelkésszé. Első szolgálati helye Sárszentlőrinc volt, innen Enyingre küldte püspöke. Enyingről Győrbe vezetett útja. 1944-ben a háborús frontokat kerülve, tehervonatok rakományának tetején vagy éppen fékkezelő fülkékben utazva érkezett meg egyetlen bőröndjével Kaposvárra, ahol ekkor belső háborúskodás dúlt a megvádolt lelkész és békétlen gyülekezete között. A templompadok kiürültek, a hétközi igei alkalmak megszűntek... A szolgálat alól felmentett, de még a parókián élő korábbi lelkész mindenben akadályozta a kiküldött segédlelkész munkáját. Nagyon nehéz volt a békességre vezető út minden lépése. A békesség Fejedelmébe kapaszkodó ifjú lelkész hitét és igyekezetét látva egy idő után teljes bizalom és szeretet vette körül. Lelkészvizsgája után helyettesként, majd a gyülekezet választása alapján parókus lelkészként folytathatta szolgálatát Kaposváron. Itt találta meg élete társát Majunke Emíliában. 1948-ban kötöttek házasságot. Isten két gyermekkel és 55 közös esztendővel ajándékozta meg őket. Az egyre erősödő politikai nyomás idején a pasztorális munka erősítésével igyekezett építeni, erősíteni a gyülekezetet. Kiépített egy bensőséges, bibliaórás imádkozó kört. 1970-ben a Somogy-Zalai Egyházmegye gyülekezetei esperesévé választották, amely tisztséget huszonegy éven át töltötte be. 1994. szeptember 25-én adta át a stafétabotot e sorok írójának. Istentiszteleteinken még gyakran kántorizált. Aztán fogyatkozott az ereje, jöttek a betegségek. Az utolsó, legnehezebb időszakban, miután élete társa elhunyt, sokat imádkozott, és készült a nagy útra. Elment. Viszontlátásra, Géza bácsi!

Szemerei János

Regionális hozzárendelés: Kaposvári Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster