Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2007 - 06 - Ökumenikus családi délután Harkán

Visszhang

Hozzászólás a cikkhez

Ökumenikus családi délután Harkán

Harkán – hála Istennek – már hosszú évek óta rendkívül jó kapcsolatban él egymás mellett az evangélikus és a katolikus felekezet. Mind a hívek, mind a lelkipásztorok szeretnek együtt imádkozni és szolgálni a másik felekezet ünnepein, egymás istentiszteletein kölcsönösen részt vesznek. Eddig évente „csak” három közös istentiszteletünk, szentmisénk volt; kettő – mindegyik templomban egy-egy – az ökumenikus imahét alkalmával, egy pedig a katolikus templom védőszentjeinek, Szent Péter és Szent Pál apostoloknak az ünnepén.

Az ökumenikus imahét alatt született az ötlet: tegyük láthatóvá, hogy egyek vagyunk Krisztusban. A gondolatot tett követte, így tarthattuk meg hagyományteremtő szándékkal április 28-án első ökumenikus családi délutánunkat, melynek témája a hagyomány és megújulás volt. Az alkalmat a római katolikus templomban kezdtük, egy liturgiai kukucskálóval, bepillanthattunk a szentmise titkaiba. Németh Antal esperes úr egy római katolikus fiatallal tartotta az alkalmat. Az esperes tartotta a misét, a fiatal pedig elmagyarázta, mi történik éppen. A mise hagyománya és a belőle fakadó megújulás végiggondolása nemcsak az evangélikusoknak jelenthetett élményt. A futballpályán folytattuk a délutánt. Lelkes katolikus és evangélikus fiatalok vettek részt a focimeccsen (1:4) a családok lelkes biztatása mellett. Az első félidőben Németh Antal plébános úr volt a bíró, a másodikat egy evangélikus gyülekezeti tag vezette. A délután további részében vegyes programokon való részvételre volt lehetőség: gitáros énekek tanulásától az ember nagyságú társasjátékig, különböző, kisebb és nagyobb gyermekeket egyaránt lebilincselő kézműves foglal-kozásoktól a – legkisebbekre is gondolva – baba-mama sarokig széles volt a választék; és mindez egy helyen. Az este hétórás harangszó már a záró áhítatot nyitotta meg az evangélikus templomban, amelynek keretét a délután folyamán közösen megtanult gitáros énekek adták. Ments Orsolya harkai lelkésznő az evangélikus hagyományokról és a liturgiabeli megújulásról beszélt, majd bemutatta az Ökumenikus Ifjúsági Iroda céljait és tevékenységét. Az evangélikus templomkertben fejeződött be a nap. A gyülekezet a héten vehette birtokba a pályázati- és adományként befolyt pénzből a gyülekezet játszóterét, melyet boldogan avattak fel evangélikus és katolikus csemeték. Közben gyulladtak a tábortüzek, és sültek a szalonnák. A tűz körül tovább folyt a kötetlen beszélgetés, sőt ismét előkerültek a gitárok is. Egyek vagyunk Krisztusban! – Nemcsak a nap mottója volt ez a mondat, de valóságosan is megtapasztalhattuk ezen az alkalmon!

Gosztola Eszter- Ments Orsolya

Regionális hozzárendelés: Harkai Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster