Archívum
Rovatoló
Keresés
Vonalvég
DH logo
Legfrissebb
Előfizetés
Egyházkerület
Evangélikus honlap

Rovatoló
Hírek - Lelki táplálék - Fáklyafény - Aktuális - Egyháztörténet - Iskoláink - Megkérdeztük - Könyvbemutató - Gyermekoldal - Versek - Egyéb - Visszhang - Pályázatok - Arcképcsarnok

Hírek
Egyházkerületünkben történt
Lelki táplálék
Igehirdetések, áhitatok, meditációk
Fáklyafény
"Szent igédnek fáklyafénye" - gondolatok az egyházi esztendő heti igéiről
Aktuális
Az eltelt hónap aktuális témája
Egyháztörténet
Válogatás egyházkerületünk múltjából
Iskoláink
Beszámolók oktatási intézményeink életéből
Megkérdeztük
Interjú érdekes emberekkel aktuális témákról
Könyvbemutató
Egyházkerületi és egyéb fontos kiadványok bemutatása
Gyermekoldal
Rejtvények, gyerekírások, gyerekrajzok
Versek
Irodalmi illusztrációk
Egyéb
Minden más
Visszhang
Szerkesztői üzenetek, levelek, reagálások
Pályázatok
Egyházkerületi pályázatok, díjak
Arcképcsarnok
Ismert lelkészek és nem-lelkészek
Evangélikus Egyház - Online újságok - Dunántúli Harangszó - Archívum - 2007 - 07 - Pakson „paxoltunk”

Egyéb

Pakson „paxoltunk”

Véget ért a feltámadott Jézus köszöntésének mottójával – „Békesség néktek!” – rendezett 5. Országos Evangélikus Találkozó, amelyet idén a tíz évvel ezelőttivel azonos helyszínen, Pakson rendeztek. (Emlékeztetőül: utoljára 2003-ban, Székesfehérváron volt országos találkozó.) A vendégszerető Duna-parti városkában már ismerősként lehettek jelen a visszatérők, a sportcsarnokban, a művelődési házban, a gyönyörű szép Duna-parton vagy épp a hangulatos pincesoron... A városba gépkocsival beérve több helyen is azonnal szembetűnt a találkozó logóját és mottóját ábrázoló, magasban kifeszített transzparens az érkezők üdvözlésére.

Június 22-én és 23-án, ezen a rendkívül meleg hétvégén (pontosabban péntek-szombaton) több mint ezren, az ország minden részéből és a határon túlról is érkeztek Paksra evangélikus testvérek, hogy találkozzanak egymással, felelevenítsék a korábban köttetett barátságokat, ismeretségeket, újakat kössenek, de mindenekelőtt: Jézus Krisztussal, az egyház Urával találkozva megerősödjenek evangélikus hitükben. Semmire sem vágyunk jobban, semmit sem hiányolunk ennyire népünket, kontinensünket, teremtett világunkat nézve, mint a békességre. Forrásához, Krisztushoz kell folyamodnunk. S a tőle és általa nyert, az ő áldott közösségében megtapasztalható békesség által egymással is megbékélhetünk, kezet nyújthatunk, s a felénk nyújtott kezet elfogadhatjuk. Szabó Vilmos Béla esperes nemcsak házigazdaként, hanem az egyik fő szervezőként is nagy szeretettel köszöntötte a résztvevőket a sportcsarnokbéli nyitóalkalmon. A programok felsorolására itt nincs lehetőség, csupán arra, hogy megemlítsük, a lelki, szellemi, kulturális töltekezéshez gazdag, színes, változatos programot állítottak össze a szervezők, ifj. dr. Fabiny Tibor egyetemi tanárral. Kinek melyik program volt a találkozó fénypontja? Ahányan ott voltunk, annyiféle lehet a válasz: az áhítatok, melyeken mindhárom püspök végzett igeszolgálatot; a közegyházi fórum, ahol aktuális egyházi témák voltak napirenden az egyes szakterületek vezetőinek részvételével; Szita István festőművész kiállítása; a SZÉF Alapítvány színjátszó társulatának A tékozló fiú című előadása; a kánikulai nap után a borospincék hűvösében a kötetlen beszélgetés élménye, a megbékéltek mint békességszerzők című pódiumbeszélgetés, ahol a társadalom, a család, a generációk, a határon inneniek és túliak, a zsidók, romák, a keresztény egyházak közötti megbékélés távlatait vitathatták meg a résztvevők; vagy a megbékélés ünnepe, az úrvacsorai istentisztelet a Duna-parton...? Szószék, oltártér uszályon? Igen, lehetséges, s a templompadok helyett a part kőlépcsőin ülő hívek, a folyón megcsillanó napfény – a szabadtéri istentisztelet méltó befejezése volt a másfélnapos találkozónak. Még néhány szó az apróságnak tűnő részletekről, amelyek hihetetlenül sok előzetes munkát igényeltek. A szervezők messziről látható sárga pólóban végig nagy türelemmel és profi csapatként segítették a találkozó zökkenőmentes lebonyolítását. Már a regisztrációnál megkapta ki-ki a szükséges információkat. Marton Tamás, az egyik szervező hol itt, hol ott tűnt fel, és mindenkinek az ügyes-bajos kérdésére volt megnyugtató megoldása. Mivel is lehetne befejezni egy ilyen rövid tudósítást, mint azzal; köszönjük meg Krisztusnak, hogy közösségébe hívott és megtartott mindannyiunkat ezen a két napon is, Pakson, valamint mondjunk köszönetet azoknak, akiknek a munkája révén ennyire jó hangulatú, egyházat és személyes hitet építő találkozón lehettünk együtt.

Kőháti Dorottya (ev. lelkész, újságíró, Budapest)

Regionális hozzárendelés: Paksi Evangélikus Egyházközség

 

Keresztény honlapok

Evangélikus Egyház

Keresztény portál

Internetes lelkigondozás

Luther élete

   Legendák

   Luther kora

   Luther életrajza

   Barátai, bizalmasai

   Aktuális

Protestáns honlap

   Egyházak

   Intézmények

   Mérföldkövek

   Panteon

   Szellemi központok

   Művészetek

   Aktualitások


© Magyarországi Evangélikus Egyház,
Internet Munkacsoport, 2002.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster