Gyóni Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Gyóni Evangélikus Egyházközség
Ébredő Gyülekezet
2004 tavasz
Rakosgatás közben
 

Rakosgatás közben

Napok óta rakosgatok. Színes magazinokat, tájékoztató újságokat, napilapokat. Igen sok érdekes gondolat újra és újra eszembe jut. Írnak mindarról, ami a világ óriási palettáján történik. Írnak arról, aminek történnie kellene. Az írások ugyan gazdag szókinccsel, szépen meg vannak fogalmazva, de szárazak. Valahol, valami hiányzik belőlük. Talán valami, amit én nem érzékelek? Nehéz megfogalmazni, de talán jó az a szó: lelkesedés. Inkább valami ádáz gyűlölet sugárzik belőlük. Ez a pénz világa.

Elgondolkodom, milyen is volt, amikor még nem gépiesen, pénzért tettük a dolgokat. Egyszerűen így; lelkesedésből, vagyis szívvel-lélekkel. Soha nem kérdeztük, és még ma sem kérdezzük néhányan, hogy miért én, vagy minek kell ezt csinálni, csak azt, mikor kell, és tettük a dolgunkat és tesszük ma is.

Tanították nekünk anyáink, hogy a nők keze a szívükhöz közel van. Így igaz, ha kellett, nem igen számoltuk, és ma sem számoljuk az órákat, amelyeket egy közösségért, a gyülekezetért vagy annak egy tagjáért kell áldoznunk, vagy akár másokért is. Sokszor lenne más programunk, vagy egyszerűen jó lenne lustálkodni, de tudjuk, hogy valaki, valakik várnak ránk. Mindig gazdag az ember elfoglaltsága, ha akarja.

Jól esik együtt lenni. Beszélgetni, együtt énekelni, imádkozni. Mennyi mindent tanultunk együtt! Igen, tanították nekünk még az egyházi iskolában és később a lányegyletben is a kézimunkákat. (Ma, mert nem tudják elkészíteni, hát giccsnek minősítik.) Szabni, varrni, ruhát, köténykét, gombot felvarrni. A zöldségek elraktározását, befőzését, sütemények, tészták elkészítését. Azt is megtanultuk, mert tanították, hogyan kell beszélni, viselkedni, mozogni.

Az anyáknak mindig volt idejük mindenre, pedig dolgoztak, nem is keveset. Én még fiatal koromban főztem a babaholmikat, az ágyneműket, hogy szép hófehérek legyenek. Igaz, éjszaka tettem a dolgokat, mert nappal dolgoztam, gyermeket neveltem és feleség voltam. Mellékesen iskolába is jártam. Szívesen, lelkesen, nem esett nehezemre. Soha nem voltam fáradt, elkeseredett és ma sem vagyok, bár már itt-ott betegség zörget a kapun. Nem csak az enyémen.

Fiatalok és Ti, akik a középkorosztályhoz tartoztok, kövessétek a jó példát! Ne tablettáktól várjátok a megoldásokat! Keressétek az Úrhoz vezető utat és sokkal könnyebb lesz az életetek és a közösséggel együtt sokkal szívesebben teszitek majd a dolgotokat, a lelketek is derül és tiszta lesz ettől. Adjon az Isten erőt és egészséget és főleg hitet hozzá!

**Magdi néni**

Társoldalak
Igemagyarázat
Naptár
Nehézségekben csiszolódó hűség
Szabadon lelkesedő gyülekezet
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster