1%

 
Menü
Nyugati Evangélikus Egyházkerület
Tanulmányok a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben
Tanulmányok, kiadványok
Könyv Túróczy Zoltánról
 

Könyv Túróczy Zoltánról

Tekus Ottó

Isten embere

Jó ideje híre volt már, hogy dolgoznak egy Túróczy-könyvön. Most megjelent. Nem olcsó könyv, a kiadónál 2.700 Ft, az ára, de a mérete sem csekély. Két testes kötet, 1138 oldal.

Megvetted és most méregeted. El is fogod olvasni? Ez rengeteg betű, s neked kevés az időd. Majd belelapozol, és csipegetsz belőle – így gondolod. Vannak benne bizonyosan érdekes dolgok. Tőle származó írások is, hiszen azt mondják az öregek, akik hallgatták annak idején, hogy rendkívül jó előadó volt. Róla is írhattak a könyvben nem mindennapi dolgokat, hiszen abban a korban élt, amikor hamar félreállítottak valakit , ha útjában állt a hatalomnak.

Szívesen segítek az eligazodásban, ha ehhez nálad, kedves Olvasó, nyitott ajtóra találok. A Túróczy Zoltán evangélikus püspökről írt könyv nem regény. Nem kell és nem is lehet egy nekifutással elolvasni. Talán legjobb mégis az elején kezdeni, Isten háromszor püspökké választott és háromszor félreállított emberének életrajza, életének eseményei kirajzolódnak ebben az első fejezetben. Aztán fel kellene venned a „hétmérföldes csizmát”, legtöbb fejezet élén találsz a fejezet gazdájától egy rövid kis tanulmányt azzal az anyaggal kapcsolatban, ami ott található. Ízlelgetheted, érdekel-e, először mindjárt ebbe kapsz-e bele, vagy előbb valami mást olvasol a könyvből? Az első kötetben az életrajzot követő dokumentumokban a püspöki megnyilatkozásokon keresztül, meg az ő személyét körülzsongó megfigyelők (ügynökök) jelentéseiben is kirajzolódik a kor, amelyben élt és szolgált.

A második kötetben sok igehirdetést, néhány előadást és levelet találunk tőle. Különösen szeretném felhívni minden olvasója figyelmét „Egy éjjel az angyalok között” c. írására. Csak „íróasztala számára” írta. Amikor ezt megtaláltuk, és először elolvastam, úgy éreztem, hogy 1952. évi félreállítása után ezzel „írta ki magából” saját lelki küzdelmét. Az igehirdetések nagyon jó segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy felhasználva az esetleg hozzájuk csatlakozó imádságot is, a magunk vagy családunk vasárnapi (ünnepi) elcsendesedését megvalósítsuk, amikor nem jutottunk el a templomba.

Túróczy Zoltán, az Isten embere nem abban segít, hogy valami megszokott, unalmasan kegyes vallásosság vegyen erőt rajtunk. Az Isten igéje igazság. És az igazság mindig érdekes. Akkor is, amikor valaki más, pl. Túróczy Zoltán szólaltatja meg, akkor is, ha bennünk, rajtunk keresztül hangot kap, életre kel.

Társoldalak
Püspöki jelentés 2001
Püspöki jelentés 2002
Püspöki jelentés 2003
Püspöki jelentés 2004
Böröcz Sándor: Kiáltás a mélyből
A kereszt teológiája
Hogyne dicsérném az Istent...
Finn Káté
D. Kapi Béla: Lámpás az oltár zsámolyán
Keresztfa titka tündököl - bibliai olvasókönyv
Konfirmáció a 18. századi Dunántúlon
Az evangélium hullámhosszán
 


::Nyomtatható változat::

Evangélikus Egyház Gyülekezeti és intézményi honlapok Nyugati Evangélikus Egyházkerület Tanulmányok a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben Tanulmányok, kiadványok Könyv Túróczy Zoltánról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster