EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 30 - Káté és/vagy e-learning?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Káté és/vagy e-learning?

Az egyház és a 21. század kihívása…

Hogyan változik az egyház három fő megnyilvánulási formája – communio, nevelés, misszió – a közeljövőben? E sokakat izgató kérdéskörrel foglalkozott az Európai Keresztény Internetkonferencia (ECIC, European Christian Internet Conference) tizenegyedik tanácskozása, melyet június 14–18. között Londonban rendeztek meg.

Az egyházat a hívek közössége, communiója alkotja. Az informatikai forradalom kikezdte a közösség eddigi definícióját. Az on-line közösségek szerveződése sajátságos törvényszerűségeket követ, jelentősen különbözik a gyülekezeti keretekben szerveződött közösségekétől. Nem egy kérdést tehetünk fel ezzel kapcsolatban: Az egyház részeinek tekintjük-e az újonnan szerveződő on-line közösségeket; hogyan integráljuk az új realitásokat teológiai rendszerünkbe? Miként beszélhetünk a jövőben a hívek közösségéről, ha az egyház nem aktív résztvevője a médiának, ha gyenge az on-line jelenléte?

A nevelés módozatainak skálája a hagyományos vallási neveléstől az e-learningig – az elektronikus úton folytatott tanulásig – terjedhet. Az ismeret, a tudás az információs társadalmak legnagyobb erőforrása. Az egyház a legfőbb ismeretet közvetíti, jelenléte elengedhetetlen a világhálón. Az információs társadalom is „osztálytársadalom”: az információs elit osztályából és az információkhoz hozzáférni képtelenek nem kicsiny seregéből áll. Az egyház megtaníthatja ez utóbbi réteget az információval való élés előnyeire, segítve ezen emberek felemelkedését.

Misszió. Az egyház ősidőktől fogva hirdetője az isteni örömhírnek. Az evangéliumot a „digitalizált” társadalmakban is hirdetni kell. Az egyháznak szembe kell néznie a 21. század kihívásaival, fel kell építenie saját médiastratégiáját, mely a televízió, mobiltelefon, az internet és lokális szolgáltatások integrált egysége.

A londoni konferenciára az Európai Unió kilenc tagállamából és Európa további három államából, továbbá az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek egyházi médiaszakemberek, lelkipásztorok. A résztvevők előadásaikban, kisebb munkacsoportokban kerestek választ a fenti kérdésekre.

Peter Scally (Nagy-Britannia) jezsuita szerzetes és webmester volt a konferencia első előadója. (Scally atya egyik weboldala eddig tizenkilencmillió látogatóval dicsekedhet.) Az előadó szerint sok más út mellett az internet hatalmas lehetőség a kereszténység számára. Az emberek egész nap számítógépeik előtt ülnek, anélkül elérhetők, hogy templomba, keresztény könyvesboltba mennének.

Az előadó az egyházi internethasználat anyagi oldalaira is felhívta a figyelmet: a célközönség elérésének költsége alacsony. A felhasználónak az internet virtuálisan ingyenes, de a weboldal fenntartásának költségei is jelentősen alacsonyabbak, összevetve a rádiózással, könyvek, újságok nyomtatásának és terjesztésének költségeivel. Az alacsony költségek mellett az internethasználat kis munkacsoportokkal működtethető, ugyanakkor viszont emberek ezrei érhetők el általa naponta.

Jelentősen csökken a társadalmak biblikus ismerete, egyre nő azok száma, akik felhagynak hitünk aktív gyakorlásával, viszont életük sorfordulóinál – keresztelés, házasságkötés, temetés – igénylik az egyházi szolgálatot. E jelenség Európa szinte valamennyi államában megfigyelhető. Londonban izlandi, finn és német projekteket is bemutattak, melyek választ igyekeznek adni a keresőknek.

A gyermekek és az ifjúság elérésének fontosságát mutatta, hogy számos projekt indult Európában e célcsoport megnyerésére. A bemutatott projektek megjelenésükben, tartalmaikban a 21. századi közeghez alkalmazkodnak, sok esetben számunkra még kissé szokatlan módon, állatfigurák szerepeltetésével.

Magyarországot e cikk szerzője képviselte Lutheran-Evangelical Religious Instruction on Internet (Evangélikus hittan az interneten) című prezentációjával, mely a Barta Imre, Bartha István, Bogdányi Gábor, Bognár János, Erdélyi Károly, Fabiny Tamás, Gazdag Zsuzsanna, Hanvay László, Krámer György, Menyes Gyula, Nagyváti Zsolt, Orosz Gábor, Smidéliusz András és Szabó Szilárd által elkészített On-line Hittan internetes oldalt mutatta be. Az előadás jelentős érdeklődést keltett.

Az ECIC XII. konferenciáját Magyarország rendezheti 2007-ben.

Léránt István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Kételkedés
A tűz
„Inkább a háladadás…” (Ef 5,4)
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szélrózsa-infók
Munkatársak tanácskoztak a Nógrádi Egyházmegyében
Ahol Istennel lehetett találkozni
Aradtól Mosonmagyaróvárig
Dalban is hirdeti Krisztust
Keresztutak
Aktív pihenés Sárszentlőrincen
Való-e a világ?
Béke - mindenáron?
Hitler Pál apostol reinkarnációja?
Evangélikusok
Jubiláló fúvósok Kismányokon
Hurrá, nyaralunk!
Magyar-bajor sporttalálkozó
e-világ
Ezek a mai fiatalok...
Evangélikus teológus az egyházi kapcsolatok titkárságának élén
Káté és/vagy e-learning?
Ima egy régi hadihajón
Kényes egyensúly
Nagy az Isten állatkertje
Önkormányzati támogatás evangélikus diákoknak
A hét témája
Apokrif Júdás-elbeszélések
evél&levél
Hozzászólás az Ahol elfogynak a hívek... című olvasói levélhez
Ifjúsági tábor a Mátrában
A közelmúlt krónikája
Nekünk már harangoztak!
Tisztelgés egy nagyszerű páros előtt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meggyes kocka
Meggyes kocka
Léleksimogató dalvigasz
Teréz anya musicalben
Sorsokból képek
Egyházi levéltárosok találkozója
A vasárnap igéje
Belépőjegy Isten országába
Oratio oecumenica
Oratio Oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Édes otthon
Szószóró
Süllyedőben a Stég - mentsük meg!
Cantate
A genfi zsoltárok sokszínűsége
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 30 Káté és/vagy e-learning?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster