EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 30 - Édes otthon

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Édes otthon

„Állami gondozásban nőttem fel. »Sohasem volt gyerekszobám« – ahogy mondani szokták. Persze nagyon vágytam rá. Egy édes otthonra, ahol édesanyám becézget és kényeztet, édesapám pedig megtanít a világ dolgaira. Egy igazi családra, ahol védelmet és vigasztalást találok. Nekem ez nem adatott meg. De szeretném, ha születendő gyermekünknek megadatna. Anyósom közbenjárására csatlakoztunk a helyi evangélikus gyülekezethez. De olyan ritkán hallunk feleségemmel olyan tanítást, amely bemutatná, hogy hogyan tehetnénk otthonunkat áldott, keresztény otthonná! Kérem, segítsen!”

Válasz a „Sweet home” jeligével beérkezett olvasói levélre:

Kedves testvérem! Egyik szemem sírt, a másik meg nevetett, amikor inkognitóját megőrző levelét kezemben tartottam! Könnyekig meghatott hányatott gyermekkorának története, ugyanakkor pedig megtelt a szívem örömmel, hogy megragadta Krisztus szabadító karját életének feketén örvénylő mélysége felett.

Hiszem, hogy születendő gyermeküknek igazi édes otthona lesz egy olyan szülőpár mellett, akik az élő Isten áldása alatt akarnak élni! Az otthon a földön a menny előképe, ha otthonunkat Isten szentsége hatja át! Az otthont Isten egyszülött fiának, Jézus Krisztusnak a jelenléte teszi kereszténnyé. Ő életünk középpontjába akar állni, nem elégszik meg valahol a sarokban számára fenntartott hellyel. Nem élhetünk abban a skizofrén helyzetben, hogy van egy templomi, nyilvánosan áhítatos életünk meg egy otthoni, amelyet teljesen a világ elvárásai alapján rendezünk be.

Csodálatos, amikor otthonunk a mi Bételünk lesz – a héber szó jelentése: „Isten háza” –, szívünk pedig az a szentély, ahol szüntelenül az Úr imádása folyik. Hiszen Isten az embert a vele való legmélyebb közösségre teremtette. Hát hogyne lenne abban az otthonban béke, szeretet, megértés, védelem, örvendezés és fényesség, ahol a család értékrendjének az első helyén áll az Úrral való kapcsolat!

Az otthon légkörét nagymértékben a szülők lelkülete határozza meg. Ha a férj és feleség tisztelik egymást, ha ápolják kölcsönös szeretetüket és bizalmukat egymás iránt, akkor a gyermekek biztonságban érzik magukat. A hívő szülők mellett sajátíthatják el a gyermekek az Isten és a hitelvek iránti hűséget és az egymás iránti tiszteletet. Ahol a levegő az isteni szeretettől illatos, ott tud a gyermeki lélek egészségesen fejlődni. A szülők egymás iránt érzett őszinte szeretete, amely szavaikban és tetteikben egyaránt megnyilvánul, a legfontosabb minta a gyermek számára a másokkal való helyes érintkezéshez. A szülői viszályok ellenben megrémítik őket, és életük konfliktusos helyzeteiben maguk is ezt az utat választják.

Nagyon fontos, hogy a keresztény otthonnak legyenek világos szabályai. Ha Krisztus az otthonunk Ura, és a Szentírás hitünk és életünk zsinórmértéke, akkor különbséget tudunk tenni a jó és a rossz között. Így tudjuk segíteni gyermekeinket abban, hogy az igazság fiaivá növekedjenek, és megteremjék a Lélek gyümölcseit. Természetesen a bajoktól és a kísértésektől nem menthetjük meg maradéktalanul gyermekeinket. De hinnünk kell abban, hogy a gondosan őrzött keresztény otthon befolyása a gyermek- és ifjúkor éveiben a legbiztosabb védelem a romlottság ellen.

A keresztény családoknak szemléltetniük kell a világ előtt a biblikus hit erejét! Bátran zárjuk ki otthonunkból mindazt, ami gyermekünk egészséges testi, lelki, szellemi fejlődését veszélyeztetné. Azt, amiről tudjuk, hogy rossz, káros, nem kell gyermekünknek kipróbálnia csak azért, hogy saját tapasztalatokat szerezzen róla. A szülőknek fel kell ismerniük annak felelősségét, hogy milyen filmet, társasjátékot, könyvet adnak gyermekeik kezébe. Hogy miként formálják az öltözködésben vagy a zenei élet területén gyermekük ízlését. Engedjék, hogy a család életmódját és szokásait is Isten terve alakítsa. De sokan nem veszik komolyan, hogy a keresztény otthonnak megszentelő hatása van. Igazi keresztény jellem nemesedik ki gyermekeinkben, ha otthonunk a szolgáló szeretet helye, ahol felnőttek és gyermekek együtt ajánlják fel szolgálatukat Istennek.

Amikor megnyitjuk otthonunkat az élő ige előtt, akkor otthonunkból gyógyító forrás fakad környezetünk számára. Mert az Isten iránti hűség, a becsületes életmód, a tiszteletadás mind-mind áldást áraszt a társadalomra. Ne gondoljuk, hogy befolyásunk jelentéktelen, hogy képességünk szerény, és alkalmunk kevés, mert Isten világítani akar általunk! Valójában azzal tölthetjük be leginkább Istentől kapott hivatásunkat, ha mi és a világban élő és mozgó családtagjaink életet, szépséget, termékenységet hozunk oda, ahol most a rútság, terméketlenség és halál uralkodik.

De jó volna, ha Önökkel együtt minél többen törődnének otthonuk lelkiségével, és kevesebbet a berendezésével! Testvéri szeretettel kívánom, hogy otthonuk az isteni szeretet fészkévé lehessen kicsinynek és nagynak egyaránt! „Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre, amely készen van, hogy nyilvánvalóvá legyen az utolsó időben.” (1Pt 1,5)

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Kételkedés
A tűz
„Inkább a háladadás…” (Ef 5,4)
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szélrózsa-infók
Munkatársak tanácskoztak a Nógrádi Egyházmegyében
Ahol Istennel lehetett találkozni
Aradtól Mosonmagyaróvárig
Dalban is hirdeti Krisztust
Keresztutak
Aktív pihenés Sárszentlőrincen
Való-e a világ?
Béke - mindenáron?
Hitler Pál apostol reinkarnációja?
Evangélikusok
Jubiláló fúvósok Kismányokon
Hurrá, nyaralunk!
Magyar-bajor sporttalálkozó
e-világ
Ezek a mai fiatalok...
Evangélikus teológus az egyházi kapcsolatok titkárságának élén
Káté és/vagy e-learning?
Ima egy régi hadihajón
Kényes egyensúly
Nagy az Isten állatkertje
Önkormányzati támogatás evangélikus diákoknak
A hét témája
Apokrif Júdás-elbeszélések
evél&levél
Hozzászólás az Ahol elfogynak a hívek... című olvasói levélhez
Ifjúsági tábor a Mátrában
A közelmúlt krónikája
Nekünk már harangoztak!
Tisztelgés egy nagyszerű páros előtt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meggyes kocka
Meggyes kocka
Léleksimogató dalvigasz
Teréz anya musicalben
Sorsokból képek
Egyházi levéltárosok találkozója
A vasárnap igéje
Belépőjegy Isten országába
Oratio oecumenica
Oratio Oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Édes otthon
Szószóró
Süllyedőben a Stég - mentsük meg!
Cantate
A genfi zsoltárok sokszínűsége
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 30 Édes otthon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster