EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 40 - Tetőbontó imádság

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 16. VASÁRNAP – Ef 3,13–21

Hozzászólás a cikkhez

Tetőbontó imádság

A minap egyik kollégámat látogattam meg éppen, és akaratlanul is tanúja voltam egy telefonbeszélgetésnek. A gyülekezetükben az a szokás, hogy minden tanév elején a rendelkezésre álló adatok alapján levélben keresik meg azokat a családokat, ahol feltehetőleg hittanos korú gyermek él. A telefonáló egy hölgy volt, aki azt kérte, hogy neki ne írjon a gyülekezet semmilyen levelet, őt ne tartsák számon. Azt mondta, hogy ő nem is akarja vallásosan nevelni a gyermekeit. Valaki, aki zaklatásnak vette, hogy valahol gondoltak rá…

Emlékszem, amikor egy szeretett professzorom noteszába kukkanthattam bele, és láthattam hosszú imalistáját: azoknak a nevét, akikért naponként imádkozott. Meglepődve fedeztem fel a saját nevemet. Meglepett, hogy valakinek fontos vagyok. Az én kedves tanárom, aki engem kisgyermekkoromtól fogva ismer, naponta imádkozik értem! Meglepő és megrendítő is volt egyúttal. Mert vannak szeretteink, barátaink, akiknek naponta eszükbe jutunk. De talán nem mindannyian imádkoznak is értünk mindennap. Imádkozni valakiért sokkal több, mint csak gondolni rá.

Valaki azt mondta, másokért imádkozni olyan, mint akár a tetőt is megbontani, hogy Jézus elé vigyünk valakit. És itt arra a történetre utalt, amikor a hordágyon fekvő bénát csak a tető megbontása árán, felülről kötélen leeresztve tudták Jézus elé juttatni. Ha nem ment az ajtón át, akkor bontsuk meg a tetőt! – Micsoda hitük volt a beteghordozóknak, amikor erre a szokatlan lépésre szánták el magukat! Tudták, ennek a bénának Jézus az egyetlen esélye.

És most Pál apostol térdel előttünk. Ő nem egy személyért, hanem egy gyülekezetért, de talán több gyülekezetért is könyörög. Levelét ugyanis feltehetőleg kézből kézbe, gyülekezetből gyülekezetbe adhatták. Közbenjáró imádság ez azokért a gyülekezetekért, ahol több-kevesebb időt töltött el, amelyek az ő apostoli, gyülekezetalapító munkássága során jöttek létre. Közbenjár, és Istennél a tetőt is bontogatja értük. Előbb-utóbb mindenhonnan tovább kellett állnia, mert másik városba szólította őt a Lélek; a hátramaradtakat Istenre bízva, levelek útján és az értük mondott imádság erejével pásztorolja.

S milyen fontos dolgokért könyörög! Hogy erősödjön meg a belső emberük a Krisztus lelke által, ahogy a filippieknek írja: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13) Aztán azért könyörög, hogy a Krisztus lakjon a szívükben a hitük által, mert tudja: ahol Krisztus az élet középpontja, ott az önös érdek már megszűnik létezni. Kéri azt is, hogy a szélesség, a hosszúság, a magasság és a mélység négy dimenziójában, vagyis teljes egészében fogják fel és ismerjék meg Isten Krisztusban testet öltött szeretetét, és ez a teljesség határozza meg egész életüket. – Miért könyörög tehát, amikor a rábízott gyülekezetekért ereszkedik térdre? Azért, hogy – Pál kedvelt, gyakran használt és sokatmondó kifejezésével élve – a gyülekezet, az egyes emberek „Krisztusban” létezzenek, éljenek. Tehát a Krisztussal való legteljesebb testi és lelki közösség legyen életük alapja, értelme, beteljesülése.

S hogy mindez miért fontos? Mert az egyén és a gyülekezet csak ebben az egységben tud talpon maradni, megállni a viharokban. Csak ebben a közösségben tudja a rábízott örömhírt hitelesen megélni és kívánatossá tenni mások számára. A közbenjáró imádságnak pedig nagy ereje van.

S most rám nehezedik a kérdés. Lelkészek! Imádkoztok-e így a gyülekezetért? Tudtok-e térde ereszkedni és az Isten ajtaján dörömbölni, hogy a legfontosabbat, a „Jézus Krisztus belső ismeretét” (Högman kovács tanácsa Paavo Ruotsalainen finn parasztprófétának) adja meg a rátok bízottaknak? És ti, gyülekezetek! Imádkoztok-e a papjaitokért? Hogy ugyanez a belső ismeret vezérelje őket, és a Krisztus szeretete hangozzék a szószéketekről erővel, az Isten erejével? Ha így lenne, kevesebb lenne a panasz, a kritika, a keserűség és a csalódottság. Pál apostol most mindannyiunkat térdre kényszerít…

S akkor majd tudjuk őt, a Teremtőt dicsőíteni is. Mert ez a könyörgés Isten hatalmas ívű dicsőítésével végződik. És ez így is van rendjén. Mert a gyülekezet Ura nem a lelkész, hanem az elhívó és felhatalmazó Isten. Mert a lelkész Ura meg nem a presbitérium, hanem ugyanaz az Úr, akié „a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké” (21. vers). Mi, emberek, nélküle mindent elrontanánk. Nélküle dadogunk a szószéken, erőtlen a bizonyságtételünk, unalmas a kereszténységünk. De vele, a vele való egységben leszünk használhatókká. Mert ő tesz azzá.

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Valami hiányzik
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Parókiafelújítás „menetrend szerint”
Püspöki konferencia egyházunk székházában
Büki elődök méltó utódaként a szolgálatban
Megújulás kívül és belül
Takács János kilencvenöt éves
Egy páratlan utca páratlan programja
Hallgatnak, ismerem, követnek
Egyházkerületi munkatársképző
A hálaadás valódi oka
Keresztutak
Egységben az erő
Az egyházak a média asztalán
Evangélikusok
„…közöttetek ne így legyen”
Nem ért véget a „projekt”…
Beszélgetés útközben
Közelebb volt hozzá az ég
e-világ
1956 és a magyar agrártársadalom
Trópusi esőerdők
Napórabarátok találkozóján
Keresztény szemmel
Gyerekek a templomban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Aki az aradi tizenhármat „megszólaltatta”
Filmélmény?
Jubileumi világnap
Márta krémese
A vasárnap igéje
Tetőbontó imádság
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit kezdjek az álmaimmal?
Szószóró
Nincs erőm a szüléshez…
Cantate
„Legyen szívem szállásod”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 40 Tetőbontó imádság

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster