EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 4 - Negyedszázados…

Hozzászólás a cikkhez

Negyedszázados…

Senki sem ünnepli, pedig huszonöt éves, és ez mégiscsak nagy idő! A negyedszázad alatt igen sok kézben megfordult, értesüléseink szerint haszonnal. Bár senki sem ünnepli, de annál többen használják, s ez a legnagyobb megtiszteltetés, ami érheti. Elvégre egy énekeskönyv nem azért készül, hogy dicsérjék, hanem hogy használják. A Dicsérjétek az Urat! című ökumenikus énekeskönyvről van szó, amely 1984 augusztusában hagyta el a fekete-erdői Lahr városka St. Johannis Druckerei nevű keresztény nyomdáját. Életrajza igazi „sikertörténet”. Érdemes felidézni.

A dél-németországi Württemberg tartományba került vagy oda menekült magyar protestánsok gondozását a második világháború végétől – megszakítás nélkül – evangélikus lelkészek vállalták. Először a menekülttáborokban kezdődött ez a munka, majd súlypontja idővel a tartományi fővárosba, Stuttgartba helyeződött át. Az akkor nagy számú gyülekezet ezért az 1952-vel kezdődő amerikai és kanadai kivándorlás előtt a magyarországi Keresztény énekeskönyvet használta istentiszteletein. Amikor pedig ennek kibővült új kiadása Ausztriában megjelent, onnantól az lett a hivatalos énekeskönyv.

E sorok írója 1972-ben került Württembergbe. Hamar látnia kellett, hogy a felekezetileg igen vegyes gyülekezet igényeit ez a könyv már nem tudja kielégíteni. Reformátusok hiányolták a zsoltárokat, a fiataloknak hiányoztak a gombamódra szaporodó „modern” énekek, szabadegyháziak pedig, valamint akik a két világháború közötti magyarországi és erdélyi ébredési mozgalmakból jöttek, szerettek volna több lelkiségi, „ébresztő” éneket énekelni az istentiszteleteken. A gyülekezet hirtelen növekedése is megkívánta, hogy elegendő számú olyan énekeskönyvünk legyen, amelyet sokan – legalább is részben – a sajátjuknak mondhatnak.

Egy református és egy szabadegyházi testvérünket kértük fel egy új énekeskönyv megszerkesztésére. A jóindulat és az igyekezet távolról sem hiányzott, a kísérlet azonban – a bőségesen befektetett idő és munka ellenére – nem járt sikerrel. A tervezet túl hagyományosra és egyoldalúra sikeredett, valamint nem vette figyelembe, hogy gyülekezetünk tagjai tizenhárom különböző országból és felekezeti közösségből toborzódtak.

A szükség szorítása miatt magukat a gyülekezeti tagjainkat kérdeztük meg kérdőívek kitöltésére kérve őket. Legfőbb kérdésünk az volt, hogy milyen énekeket szeretnének látni egy megszerkesztendő énekeskönyvben, amelyek nélkül nem tudják elképzelni a hitéletüket. A meglepően sok visszajelzést értékelve, érdekes kép kezdett összeállni evangélikus, református, baptista énekkincseinkből. Egyszerű módon listát vezettünk a kért énekekről, és azok kerültek be könyvünkbe, amelyek a legtöbb „szavazatot” kapták. Ezekhez válogattunk még további ébredési, valamint modernebb hangvételű, új énekeket. Nem hagytuk azonban figyelmen kívül azt az egyre nagyobb számú római katolikus testvért sem, akik alkalmainkat látogatták. Köszönettel fogadtuk, hogy az akkori stuttgarti magyar római katolikus lelkész készségesen állított össze egy csokrot legismertebb énekeikből.

Az énekek átvételénél alapvető törekvésünk volt a forrás tisztelete: az énekeket változtatás nélkül vettük át, érintetlenül meghagyva az eredeti szöveget és dallamot. Így kerültek be gyűjteményünkbe nemcsak magyarországi evangélikus, református, római katolikus és baptista énekek, hanem délvidéki, felvidéki, erdélyi és kárpátaljai énekeskönyvek is forrásul szolgáltak. A számunkra fellelhetetlen dallamokat pedig emlékezetből „kottáztuk le” – igencsak amatőr módon.

Így állt össze végül is a tervezet kettőszázharmincnégy énekszámot kitevő, tarka csokra. Körülbelül nyolcvan református hagyományú zsoltár, dicséret teszi ki a kötet legnagyobb részét. Evangélikus koráljaink és istenes énekeink hatvanas tömbbel szerepelnek. Ébredési, szabadegyházi – főleg baptista – és modern énekeink száma szintén hatvan körül mozog, míg a kiegészítést a húsz római katolikus ének adja meg.

  1. húsvétjára ajándékoztuk meg magunkat új énekeskönyvünkkel, amelynek ezt a címet adtuk: Dicsérjétek az Urat! Tudtunkkal Magyarország határain kívül ez az első, evangéliumi keresztények által és nekik szerkesztett ökumenikus énekeskönyv – magyar nyelven!

Természetesen rendszeres használatra, főleg istentiszteleti alkalmakra készült ez a kiadvány, ezért tartalmaz még istentiszteleti és áhítatrendet is. Bőséges visszajelzésből tudjuk viszont, hogy az egész énekeskönyv leghasználtabb és legolvasottabb része a nagy imádsággyűjtemény: háromszázhúsz oldalból ötvenhárom oldalon közöl az élet szinte mindegyik fontos területére alkalmazható imádságokat. Itt tudatosan mondtunk le a klasszikus, hagyományos imádságműfajokról, inkább a mai élethez jobban igazodó hangvételre helyeztük a hangsúlyt.

Könyvünket megszerettük. Bár jelentkeztek bíráló, változást sürgető vagy felekezeti eltolódást kívánó hangok is, az énekeskönyv mégis közkedveltté vált. És nem csupán a mi württembergi gyülekezeteinkben. Más közösségeknek is felajánlottuk kincsünket. Voltak és máig is vannak gyülekezetek, amelyekben hazai református énekeskönyvet vagy annak kivonatát tartalmazó füzetet használnak; őket nem tudtuk meggyőzni könyvünk előnyeiről. Ettől függetlenül azonban a Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkigondozók Munkaközössége (KÉMELM) segítségével sikerült elterjesztenünk nem kevesebb, mint huszonnégy nyugat-európai magyar protestáns gyülekezetben. Ausztriától Angliáig, Svájctól Észt- és Finnországig velünk együtt dicsérik Istent testvéreink a mi könyvünkből.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy a német egyházak Diakonisches Werk nevű szervezetének nagyvonalú támogatásával fedezni tudtuk a kiadás költségeit. Kántorunknak, Kálmán Attilának pedig köszönjük, hogy nemcsak korálkönyvet szerkesztett hozzá, hanem több énekünkhöz saját feldolgozású kíséretet is szerzett.

A jó hírnek megfelelően hét év alatt el is fogyott raktárunkból az első kiadás kétezerötszáz példánya. 1991 karácsonyára megjelenhetett könyvünk második kiadása a Miatyánk és az Apostoli hitvallás időközben megszületett ökumenikus szövegével kiegészülve.

Amikor emlékezünk, bejelenthetjük, hogy mára ennek a kiadásnak a kétezer példánya is lassan elfogy. Nem gondoljuk azonban, hogy egy esetleges harmadik kiadásra is lenne még igény. De nem panaszkodunk, hanem hálásan ünnepelünk. És használjuk tovább is bordó fedelű zsebkönyvünket, rajta a buzdító címmel: Dicsérjétek az Urat! Megköszönjük a sok áldást, amelyet ez a kincsünk egyes testvérek és gyülekezetek életébe hozott. Legyen Istennek hála érte!


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Negyedszázados…
„…tele vagyok vigasztalódással, minden nyomorúságunk ellenére csordultig vagyok örömmel.” (2Kor 7,4)
Le­gyünk híd!
Szabadság
Hoz­zá­szó­lás Nagy Oli­vér lelkész írá­sá­hoz
„Lutheránus öntudatom és lelkiismeretem diktálta…”
„…jöjjetek, járjunk az Úr világosságában!” (Ézs 2,5)
Isten oltó-kése
Hírek, kitekintés
„Ezt mondja az Úr: Halálos a bajod, gyógyíthatatlan a zúzódásod! Bekötözöm sebeidet, meggyógyítom zúzódásaidat…” (Jer 30,12.17)
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 4 Negyedszázados…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster