EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 4 - Hírek, kitekintés

Hozzászólás a cikkhez

Hírek, kitekintés

Peking, Kína. Háromszázhárom kínai értelmiségi egy Charta 08 nevű dokumentumban felszólítja a kormányt, hogy vegye komolyan a vallásszabadság eddig mellőzött törvényét. Az interneten közölt, Kínában első ízben megfogalmazott dokumentumot már ezrek aláírták. Fő szerzőjét a rendőrség már múlt decemberben letartóztatta.

Berlin, Németország. Az EKD óvja a társadalmat attól, hogy a gazdasági válság remélhetőleg gyors leküzdése után ott folytassa az elhibázott pénzgazdálkodást, ahol abbahagyta. Néhány szó a globális pénzpiaci és gazdasági válsághoz címen külön tájékoztatást jelentetett meg, amelyben Ézsaiás prófétára hivatkozik. Ez a próféta arra figyelmeztetett, hogy ha megvetjük Isten igéjét, az olyan, mint amikor a falon repedés támad, amely a fal összeomlásának kezdetét jelentheti.

Macedónia. Az egy évvel ezelőtt bevezetett kötelező iskolai hitoktatást a legfelső bíróság érvénytelenítette. Felszólította a vallásfelekezeteket, hogy a hitoktatást saját termeikben, saját munkaerő megszervezésével oldják meg.

Stuttgart, Németország. A Württembergi Evangélikus Egyház zsinati ülésén July püspök a szegénység és gazdagság kérdését helyezte évi jelentése középpontjába. Ezzel már a Lutheránus Világszövetség 2010-ben Stuttgartban tartandó világgyűlésére való előkészületét jelentette be, amelynek témája „…mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” lesz.

Varsó, Lengyelország. A lutheránus egyház zsinata megvonta püspökétől a bizalmat, miután kiderült, hogy Jaguczki püspök tizenhét éven át együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel.

Vatikán. Caritas in veritate (Valóságos szeretet) címmel a római pápa enciklikát bocsátott ki, amelyben új gazdasági és erkölcsi reformokról szól. „A gazdasági életnek szüksége van etikai alapokra” – olvasható XVI. Benedek enciklikájában.

Berlin, Németország. Jelentések szerint a 2008. decemberi és 2009. januári izraeli hadjárat ezernégyszáz palesztin életébe került, akik között háromszáz gyermek volt. Legtöbbjüket éjszakai álmukban érte a borzalmas pusztítás és a halál.

Moszkva, Oroszország. Az Orosz Ortodox Egyház Moszkvai Patriarkátusa külügyi hivatalának új vezetője, Hilarion volokolamszki érsek, a moszkvai egyházmegye vikáriusa éles támadást intézett a konstantinápolyi pátriárka ellen. Azzal vádolta meg, hogy a római pápához hasonlóan egyedüli uralomra készül az összes ortodox egyház fölött. A protestáns egyházakat is megfenyegette, hogy – mivel azok eltértek a hagyományoktól és az erkölcsi normáktól – megszakítja velük a kapcsolatot, ahogy ez már többek esetében meg is történt.

Genf, Svájc. Az Lutheránus Világszövetség elnökének, Mark S. Hansonnak az egyháza, az Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) csaknem tizenöt százalékkal kénytelen csökkenteni missziói és egyéb kiadásait, miután a gazdasági válság a költségvetésében igen nagy nehézségeket okozott.

Madrid, Spanyolország. Minden jel arra mutat, hogy a Moszkvai Patriarkátus a nyugati fővárosok „meghódítására” készül. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök látogatásakor a madridi városi tanács ígéretet tett arra, hogy egy ortodox katedrális felépítéséhez szükséges telket bocsát a patriarkátus rendelkezésére. Nicolas Sarkozy francia elnök is ugyanezt ígérte annak idején, Londonban pedig ötévi munka után már föl is épült egy hagyományos, orosz stílusú, ortodox templom.

Brake, Németország. Egy helyi bibliaiskola két hallgatójának Jemenben történt meggyilkolása óriási visszhangot és tiltakozást váltott ki világszerte. Egyesek mártíroknak tekintik őket, ismét mások szemükre vetik, hogy miért mentek el kirándulni a bizonytalan északi területekre, ahelyett, hogy maradtak volna a kórházban, amelyben ápolónőkként biztonságban voltak. Ismét mások szemére vetik a bibliaiskolának, hogy hallgatóit nem készíti föl kellőképpen az iszlám országaiban rájuk leselkedő veszélyekre.

Hanoi, Vietnam. Két keresztény ügyvédet hurcolt el a rendőség, mert az emberi jogok betartását követelték a kormánytól. Nemrég érkezett a hír, hogy a hírhedt Ba Sao-i börtönben tartják őket fogva, közönséges bűnözőkkel együtt. Miután elvették tőlük a Bibliájukat, mindketten éhségsztrájkba kezdtek.

Párizs, Franciaország. Az Amnesty International szerint tizennégy olyan ország van, ahol a vallásukat gyakorolni kívánókat kimondottan üldözik a hatóságok. További tíz országban állnak szigorú és önkényes ellenőrzés alatt a vallásos emberek.

Lipcse, Németország. Egy iskola igazgatónője az ellen tiltakozott, hogy a helyi Bach-fesztivál alkalmából éneklő diákjait olyan művek éneklésére „kényszerítették”, amelyekben Jézusról van szó. Ugyanebben az iskolában tanulnak azok a diákok is, akik később a világhírű Tamás-kórusban kívánnak énekelni. Az igazgatónő korlátoltsága az NDK-időkre emlékeztető vallásellenes ideológiát idézte föl, és nagy botrány lett belőle.

Bedford, USA. Hétszáz kanadai és USA-beli anglikán gyülekezet kivált az amerikai episzkopális egyházból tiltakozásul az ellen, hogy annak püspöke homoszexuális kapcsolatban él, és egyháza megengedi az egyneműek „házasságkötését”.

Riga, Lettország. Egy gyanús pénzintézet három hónapra ad kölcsönt 70–700 eurós nagyságrendben, s a kérvényezőnek csak a lelkét kell zálogba adnia. Aki nem tudja időre visszafizetni a kölcsönt, annak lelke a bank „birtokában” marad. Egyházi tiltakozás ellenére hosszú sorokban állnak a kérvényezők nap mint nap a bank előtt. Az ország 2,3 millió lakosából 350 ezer ortodox, 250 ezer evangélikus és kereken 100 ezer római katolikus.

Tübingen, Németország. Nyolcvankét évesen halt meg a helyi egyetem világhírű Újszövetség-tudósa, Martin Hengel. Munkásságát igen gazdag könyvtermése, híressé vált professzori oktatói munkája és nem kevesebb mint hat külföldi egyetemtől kapott díszdoktorátusa fémjelzi. Hengel eredetileg textilmérnökként kezdte, és csak később váltott át teológiai tudományokra. Egyik utolsó könyvében azért szállt síkra, hogy a protestáns teológia által annyira előnyben részesített Pál apostol alakját ne túlozzuk el Péter apostol rovására. Elvégre Péter volt az Úr feltámadásának első tanúja, és nem a tarzuszi Pál.

Jeruzsálem, Izrael. A Jordániai és Szentföldi Evangélikus Egyház most ünnepelte ötvenéves fennállását. Az ünnepségen megemlékeztek az arab egyházkerületük harminc éve folyó munkájáról, valamint a szentföldi keresztény misszió százhetven évvel ezelőtti kezdetéről. A kis egyháznak háromezer tagja van.

Schorndorf, Németország. Az itt székelő evangélikus Kármel-misszió az iszlám világban keresztény irodalmat terjeszt könyvek, szórólapok formájában harmincöt nyelven. A muszlim országokban több mint kétszáz helybeli terjesztője van. Szomáliából a közelmúltban küldték meg a központnak azt a filmet, amely egyik munkatársuk megölését örökítette meg. Iszlám radikálisok ezzel akarják elijeszteni a missziót munkája folytatásától.

Hannover, Németország. A nyolc német tartományi lutheránus egyházat összefogó VELKD zsinatán az elnöklő Johannes Friedrich, a bajor egyház püspöke egyházaik nagy gondjának nevezte a családokon belüli vallásos-hitbeli nevelés teljes elkorcsosulását. Szerinte egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a nevelni képtelen szülők gondozására, akiknek száma rohamosan növekszik. Egyházainkra itt nagy feladat vár, hiszen az ő jövőjük is függ a mostani gyermekektől. A társadalomnak sem szabad magukra hagynia a családokat nevelési problémáikkal.

Zürich, Svájc. A Zürichi Központi Könyvtár (Zentralbibliothek) megvásárolja Albert Schweitzer örököseitől a híres orvos-lelkész hagyatékát. A hagyaték 1904 és 1960 között tartalmazza Albert Schweitzer különböző rajzait, jegyzeteit, elképzeléseit (mint például orgonaépítés, kórházépítés, laborberendezés). A Zürichi Központi Könyvtár nyilvánossá szeretné tenni a hagyatékot. Az vásárlási összeg egymillió svájci frank. A városnak ez azért fontos, mert Schweitzert baráti szálak kötöttek Svájchoz, illetve Zürichhez – az itt működő Eidgenössische Technische Hochschule (ETH; magyarul Svájci Szövetségi Műszaki Főiskola) díszdoktora volt. A 20. század egyik legnagyobb protestáns teológusa egy személyben volt orvos, filozófus, zenetudós és zenekutató, Bach orgonaműveinek egyik legnagyobb interpretátora. 1965-ben Lambarénében, a Gaboni Köztársaságban halt meg. 1952-ben Nobel-békedíjat kapott. Az ötvenes években az atomháború elleni tiltakozás egyik kezdeményezője volt C. F. von Weizsäckerrel együtt.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Negyedszázados…
„…tele vagyok vigasztalódással, minden nyomorúságunk ellenére csordultig vagyok örömmel.” (2Kor 7,4)
Le­gyünk híd!
Szabadság
Hoz­zá­szó­lás Nagy Oli­vér lelkész írá­sá­hoz
„Lutheránus öntudatom és lelkiismeretem diktálta…”
„…jöjjetek, járjunk az Úr világosságában!” (Ézs 2,5)
Isten oltó-kése
Hírek, kitekintés
„Ezt mondja az Úr: Halálos a bajod, gyógyíthatatlan a zúzódásod! Bekötözöm sebeidet, meggyógyítom zúzódásaidat…” (Jer 30,12.17)
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 4 Hírek, kitekintés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster