EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 51 - Békéltetés a törékenységben

A vasárnap igéje

Karácsony utáni vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Békéltetés a törékenységben

Lk 2,25-32

Egy öregember áll a templomban, és ujjong, hálát ad, mindenki előtt imádságra fakad. Íme, beteljesednek az ígéretek, melyeket Isten a próféták által adott.

Ézsaiás hatalmas víziója válik valóra: Sion igazsága ragyog a világban, az vezet minden embert, kicsit és nagyot. Gyerekléptek és felnőttek útjai egyaránt ehhez igazodnak, a sötétségből és bolyongásból végre kiszabadulva biztos úton járnak. A népek zarándokútra kelnek Sion felé, mely az egész emberiség üdvére lesz. Vége a megkülönböztetéseknek, vége minden kirekesztésnek. A zarándokok végre megtalálják a békességet, ekevasat kovácsolnak a kardokból, nem tanulnak és nem tanítanak hadakozást, nem kényszerítik egymást fegyverkezésre, félelemre és háború viselésére. Még a természetben is szerteárad a békesség, bárány és oroszlán hevernek egymás mellett. Az egész világ megbékél Isten fényességében.

Rettentő, kiáltó ellentétben van ez a szépséges jelenet világunk jelenével. A békesség tragikus hiányát éljük át. Kis és nagy háborúk zajlanak szerte a világban. Sokaknak volt háborús karácsony a most elmúló ünnep. Emberek milliói élnek menekülttáborokban, elűzve a szülőföldjükről. Jeruzsálemben, a Sionon, ahol Simeon egykor imádkozott, ma fegyverek és félelem uralkodik. Tanuljuk és tanítjuk a háború egyre kifinomultabb technikáit. Az etnikai és vallási gyűlölködés új formákat ölt, befurakszik a mindennapjainkba. Nagyon messze vagyunk attól, hogy együtt dicsérjük Isten fényességét. Erőszak uralkodik sok otthonban. Biztosan tudhatjuk, hogy a karácsonyeste sem volt kivétel: ezen az éjszakán is fagyoskodott az utcán otthonából kivert anya és gyerek. Egyre kíméletlenebb háborút visel az emberiség a többi teremtmény, az erdők, a madarak és állatok, az egész Föld ellen.

Kicsinek, gyengének, törékenynek tűnik ezekhez a tényekhez képest Krisztus születésének híre. Olyan, mintha valaki simogatással akarna lőtt sebeket gyógyítani, mintha egy nagy tüzet a füvön és a virágszirmokon meggyűlt vízcseppekkel akarnánk eloltani. Mit jelent ebben a sokféle háborúságban a békéről szóló prófétai ige? Forduljunk vissza Simeon történetéhez. Boldogan áldja az Istent a béke új korszakáért, a világot újjáalkotó Megváltóért – de amit a karjában tart, az nagyon is kicsi, gyenge, törékeny. Hajléktalan csecsemő, aki kegyetlen elnyo- másba született bele egy szükségszálláson. Rövidesen egy államilag elrendelt tömeggyilkosság elől kell menekülnie szüleivel, évekig hontalan lesz egy idegen országban. A hadseregek és szabadcsapatok uralta világban bármikor nyomtalanul elveszhet. De Simeon a Szentlélek indítására mégis meglátja benne Izrael vigasztalását. Simeon azonban más korban élt, mint mi, s mást jelent számára Jézus születésének eseménye. Az ő személyes szolgálata a várakozás volt. Jele volt a nép vágyakozásának, a Megváltó reményére emlé- keztető élő mementó. A Krisztus megpillantása számára szolgálatának végét, a békés hazabocsátást jelentette. Nekünk más feladat adatott. Minket éppen azzal fogad szolgálatába Isten, hogy a Megváltó testének törékenységét megpillantjuk. Részesei leszünk ennek a sebezhető, sőt sebzett testnek, szolgálatunk a kiengesztelődés és békéltetés szolgálata (2Kor 5,18–19).

Nem minden keresztény lehet nagy igehirdető, nem mindenki mehet misszionáriusnak. A békéltetés, békességteremtés szolgálata azonban minden élethelyzetben végezhető szolgálat. Békes- ségteremtő lehet az is, aki otthon végzi a munkáját, aki kórházi ágyon tölti az ünnepeket, vagy akár az értelmi fogyatékos ember is.

A békességteremtés útja elsőképpen a meghallgatás, az odafigyelés, az akarat, hogy a másikat, a másik haragja mögötti fájdalmat megpillantsuk. Kiengesztelődésre vezethetünk egy keserűségbe fordult házaspárt, ha meghallgatjuk őket. Megszabadíthat a bennünk levő ellenségességtől a másik igaz meghallgatása.

A békességet szolgálja az igazságosságért cselekvő ember is. A béke, melyet Ézsaiás leírt, s melyre Simeon utalt, magában foglalja a kirekesztés megszűnését. Nem lehet igaz béke egy családban, ahol valaki szüntelenül megaláztatást szenved. Nem tart soká a hatalommal kikényszerített béke a népek közt sem. Az igazságosság szolgálata, a Jézus tanításán alapuló, igaz kritika a békességet szolgálja.

A kiengesztelődés szolgálatának tere a gyerekek nevelése is. Aki megbocsátani, kibékülni tanít egy kisgyermeket, aki segít neki, hogy erőszak nélkül éljen, az egész világ békéjét szolgálja. Kívülről nézve csekélynek tűnik mindaz, amit a megbékélés szolgálatában tehetünk. Gyengének tűnik a templomban bemutatott menekült kisfiú a Heródesek hatalmával szemben. De aki cselekvő részese a kiengesztelődés ügyének, az tapasztalatból vallhatja: hatalmas erő van e gyermek törékeny testében. S ezért énekelhetjük, énekeljük Simeon szavait a mi életünkre formálva: „Szolgálatodba fogadsz, Uram, beszéded szerint, a békességért. Mert látták szemeim üdvösségedet, melyet elkészítettél minden nép szeme láttára, hogy megjelenjék világosságul a pogányoknak, és dicsőségedül népednek, Izraelnek.”

Andorka Eszter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Új nap - Új kegyelem
Liturgikus sarok
Őáltala, ővele és őbenne
Élő víz
"Az Úr fénysugarat ad nekem a sötétségben"
Egyházunk egy-két hete
Kaláka koncert
A templomtorony és a gyülekezet tagjai mint stratégiai pontok
Parókiaszentelés a pesterzsébeti gyülekezetben
A "pusztában kiáltó hang" a Képviselők Házában szólt
Keresztutak
Baptista - Evangélikus találkozó
Szent ügyre szövetkezve
Mi magunk vagyunk alkotói szűkebb világunknak
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat egyedülálló kezdeményezése
Keresztény Panteon
"Mikor Oláhország háborút izene"
Evangélikusok
Mégis vannak csodák - avagy hálaadás Isten gondviseléséért Nógrádon
Kossuth Lajos ismeretlen beszédei
Kossuth-gyászzenék és Kossuth-nóták
Kormányzás a házasság révébe
A "wittenbergi hajnalcsillag"
Mezősi György (1924-2002)
Keresztény szemmel
Mária ringatja fiát
Várakozás
Számvetés és várakozás
2003 köszöntése
Újévi kérés
Jé, ti ilyet is tudtok?
Lehet-e parancsszóra szeretni?
Mi a karácsony értelme?
Ki a címzett?
Hideg téli est
A hét témája
"... a pohár alján ott az Isten"
Zene vesz körül
Egy hiteles hírhozó
Ahol az angyalt Kovácsnak hívják...
A borostás angyal
Pulóver karácsonyra
evél&levél
Kedves Boda Zsuzsa testvérem!
"Származhat-e valami jó...- a televízióból?
Tisztelt Szerkesztőség!
Közlemények, nyilatkozatok
EvÉlet közlemény
Nyílt levél
Karácsonyi jókívánság
Tisztelt Olvasóink!
On-line plusz
Az apróságok titka
Egy angyal naplójából
Karácsonyi gondolatok
Az Ige testté lett
Isten elszámoltat minket
Adventi gondolatok
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Hittel teli alkotások a "Kárpit" műhelyében
Érték és hagyomány
Az Izsópka "szárnypróbája"
Luther-Biblia a német könyvpiac szenzációja
A vasárnap igéje
Isten otthont teremtett nekünk
Világ világa
Másnapi szeretet
Békéltetés a törékenységben
Világot a világnak!
"Jöhet az eső, és fújhat a szél!"
Szabadításom nem késik
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 51 Békéltetés a törékenységben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster