EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 10 - Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban!

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban!

Keresztény könyvterjesztők harmadik szakmai napja

Harmadik alkalommal rendezték meg a gyülekezeti könyvterjesztők és keresztény könyvesboltok szakmai napját és országos konferenciáját Könyv / Misszió 2008 címmel a Lónyai Utcai Református Gimnázium és Kollégium tornatermében március 1-jén. A két évvel ezelőtt indított kezdeményezés idén a 2008 – a Biblia éve nevű médiakampány programjai közé illeszkedik, és könyvmissziós témáival, előadásaival szorosan kapcsolódik a Biblia népszerűsítését célul kitűző ökumenikus rendezvénysorozathoz. A Harmat Kiadó, a Kálvin Kiadó és a Luther Kiadó által közösen szervezett, ingyenesen látogatható szakmai nap – melyet röviden „könyvmissziós napnak” neveznek – az egyetlen ilyen jellegű országos konferencia Magyarországon.

A konferenciát dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a protestáns könyvmisszióban részt vevő kiadók és iratterjesztők összefogásának fontosságát, a keresztény irodalom terjesztésében betöltött szerepüket. Külön is hangsúlyozta, hogy a gyülekezeti könyvterjesztőknek kulcsszerepük van A Biblia éve programsorozat „akcióinak” sikeres megvalósításában.

Damásdi Dénesné, a Parakletos Könyvesház vezetője a magvető példázatáról (Lk 8) beszélt, amely a keresztény könyvterjesztők missziójának klasszikus igehelye.

A konferencia főelőadója dr. Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára volt. Az olvasás lelki titkairól címmel tartott referátuma statisztikai adatokkal is alátámasztva próbálta körüljárni azt a témát, hogy milyen jelentőséggel bír a könyv a családban, mit jelent a könyvek szeretete, az olvasás gyönyörűsége és a stabil, kiforrott, autonóm eszmerendszer és értékrend kialakulásában betöltött szerepe a pszichológia elemző módszereinek és eredményeinek tükrében.

A professzor asszony többször is rámutatott, hogy olyan kifelé forduló (extrovertált) fogyasztói kultúrában élünk, amelyben könnyen az alattomos képi hatások és a hamis tartalmú szimbólumok által véghezvitt „túletetés” áldozataivá válhatunk. A feldolgozás racionális, introvertív aktusára, a szellemi szemét kiszórására nincs időnk, mert a tudatosan fogyasztásra ösztönző képi kultúra folyamatosan zúdítja ránk a tudatszennyező hatásokat. Ezzel szemben az olvasás olyan időt igénylő lelki szertartássá válhat, amelynek során az értéket hordozó szövegek biztonságos kapaszkodók mentén kalauzolnak el új belső világok felépítéséhez, amelyben a képi alkotó folyamatot maga az olvasó végzi el, s ezáltal megfelelően kimunkált nézet- és meggyőződésrendszerét, személyisége integritását megalapozó autonóm értékrendjét maga alakítja ki.

Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatóhelyettese a 2008 – a Biblia éve elnevezésű ökumenikus kezdeményezés könyvterjesztőket érintő kapcsolódási pontjait ismertette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világi médiában helytelenül kifogásolják a három nagy történelmi egyház kizárólagos szerepét, hiszen a Magyar Bibliatársulat tizenkét tagegyházat tömörít, s közülük mindegyik részt vesz a programsorozatban. A Biblia évének kettős célját abban jelölte meg, hogy az emberek az egyházban és a világban egyaránt fedezzék fel újra a Bibliát.

Galsi Árpád a gyülekezeti könyvterjesztők előtt rámutatott: mennyire fontos, hogy a Magyar Bibliatársulat ingyenes kiadványa, a Biblia témáinak feldolgozását segítő Ötlettár eljusson a gyülekezeti tagokhoz. Egyúttal bemutatta a http://www.bibliaeve.hu/ honlapcímen elérhető on-line ötlettárat, ahol az újabb ötleteket gyűjtik, és az események, programok, médiaszereplések az év folyamán mind nyomon követhetőek. A Biblia éve programjának egyik központi kezdeményezése az Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban! nevű akció, melynek nem az üzleti forgalom növelése a célja, hanem az igazi, szívből jövő ajándékozás, az „iratmisszió” magvetésként is értelmezhető aktusa és gesztusa.

Miklya Luzsányi Mónika – számos nagyszerű magyar keresztény gyermekkönyv szerzője – Biblia és játék című előadásában azt mutatta be, hogyan lehet a játékon keresztül is eljuttatni kicsikhez és nagyokhoz a Biblia üzenetét és értékrendjét.

A délutáni program könyvvásárral és kiscsoportos műhelymunkával folytatódott, amelynek keretében az érdeklődők A Biblia éve programjának, a játékos bibliafeldolgozás gyakorlati kérdéseinek, valamint könyvasztalok és kirakatok megtervezésének részleteibe merülhettek bele, illetve szert tehettek a gyülekezeti könyvterjesztéssel kapcsolatos könyvelési alapismeretekre.

A rendezvény létrejöttéhez szükséges anyagi kereteket a három szervező kiadó számára a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete által kiírt pályázat teremtette meg. A konferencia és szakmai nap médiatámogatója az Evangélikus Élet és a Reformátusok Lapja volt.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A királyok könyvei – a megosztottság
Aki veszít, az nyer
Kihez hasonlítok?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Viharkárok
Szívsebész a csendesnapon
Megkezdte munkáját az új országos irodaigazgató
Keresztutak
Értéket felmutatni, érdekeket képviselni
„Felelősök” találkozója
Evangélikusok
Kiadónk a Biblia évében
Tempora mutantur
A mór megtette kötelességét… (!?)
e-világ
A kert
Keresztény szemmel
Három – egyben
A hét témája
Csodás bábozás
Újoncok a bábversenyen!
evél&levél
Találkozások – a Bibliával és egymással
A közelmúlt krónikája
Lutheránus természetbúvárok nyomában
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban!
Bemutatkozik a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Sorsdöntő hegyek
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Szélrózsa, avagy mindig mozgásban
Ige+hirdető
Önkiszolgálás?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 10 Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster