EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 25 - A zaj- és kerozinjajokat is hallgasd meg, Urunk!

e-világ

Környezetvédelmi világnap és teremtésünnep

Hozzászólás a cikkhez

A zaj- és kerozinjajokat is hallgasd meg, Urunk!

A Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend az idén 16. alkalommal rendezte meg a teremtés ünnepét, illetve a hozzá kapcsolódó konferenciát. Az idei tanácskozás fő témája a légi közlekedés által okozott zajoknak a lakosságra gyakorolt hatása volt. A résztvevők ezenkívül foglalkoztak az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) 2005. és 2006. évi tevékenységével is. A rendezvényre június 2–3-án került sor a Rákoshegyi Közösségi Házban.

Külön érdekessége volt a tanácskozásnak, hogy a fő témával kapcsolatosan egy konkrét problémával, a Ferihegyi repülőtér által okozott környezetterheléssel is foglalkozott; ezt elősegítette, hogy az összejövetel XVII. kerületi civil szervezetek támogatásával jött létre.

A rendezvény első napja teljes liturgiájú ökumenikus istentisztelettel kezdődött. A prédikációk a fizikai zaj témájához kapcsolódva lelki elcsendesedésre hívtak, hiszen Jézus is fontosnak tartotta, hogy tanítványaival elvonuljon a „világ zajától”, és megtartsák a 46. zsoltár 11. versének intését: „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!”

Dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára a konferenciát üdvözlő beszédében többek között a nem ártalmas, jó hangokról beszélt, mint amilyen az embereket összehívó harangszó vagy a Biblia számos tanúságtétele arról, hogy Isten szól hozzánk. A fő témát a konferencia elnöke, dr. Széchey Béla József, az ökumenikus diakóniai rend apátja vezette be, aki egyetemi tanárként évtizedek óta foglalkozik a Ferihegyi repülőtér okozta zajterheléssel. Edelényi Szabó Ákos, a Rákoskeresztúri Polgári Kör elnöke előadásában kifejtette, hogy a rákoshegyi lakosokat különösen a Ferihegy 2-es kifutópálya forgalma zavarja nagymértékben. E probléma egészen a nyolcvanas évek elejéig, a kifutópálya építéséig nyúlik vissza, s azóta különféle okokból eredő, hol enyhébb, hol egészen elviselhetetlen terhelésről számolnak be a helyi lakosok – a mérték többek között a repülőtér használatáról szóló törvény rendelkezéseitől, illetve a betartásuktól, valamint a repülőgép-forgalom növekedésétől függ. A zajártalmon kívül a repülőgépekből származó égéstermékek jelentik a fő veszélyt, amelyek szerepet játszhatnak rákos megbetegedések kialakulásában.

Hirka Ferenc fizikus, környezetvédelmi szakmérnök a zaj egészségkárosító hatásairól tartott előadást; a repülési zaj esetében ez leginkább az alvás zavarásában mutatkozik meg.

Az előadásokat követő beszélgetésben, melyben helyi lakosok is részt vettek, az fogalmazódott meg, hogy e problémák kezeléséhez a civil szervezetek fokozottabb összefogására, a lakosok nagyobb aktivitására, a zajmérési adatok nagyobb nyilvánosságára, a légszennyezés és a rákos megbetegedések közötti összefüggés tudományos igazolására van szükség. Elhangzott, hogy például svájci repülőtereknél ma már a repülési adatok bárki számára elérhetők, s így a nyilvánosság ereje is ösztönzi a repülőgépek irányítóit, pilótáit, hogy minél jobban betartsák a repülési szabályokat a légikikötő környékének nyugalma érdekében.

A rendezvény második napja áhítattal, Kaszás Sándor református lelkipásztornak a pünkösdi csodáról szóló prédikációjával kezdődött. A lelkész bűnbánatra hívott az egyházaknak a közélet kérdései előtt való bezárkózása miatt, és lelkesen buzdított, hogy a Lélektől kapható bátorsággal törődjünk a körülöttünk élőkkel, és tegyünk bizonyságot Isten szeretetéről tettben és Jézus Krisztus nevének felvállalásával.

Ezután következett az ECEN tevékenységének értékelése, mely egyben a 2006 őszén megrendezendő nagygyűlés magyar előkészítésének egyik állomása is volt. Széchey Béla József hangoztatta, hogy a környezetvédő tevékenységekkel kapcsolatban az egyház első feladata mindig a hitbeli alapok megfogalmazása. Szó volt – a tavalyi teremtésünnep folytatásaként is – az egyházak, gyülekezetek környezeti „menedzsmentjéről”, amely nem csak az egyházi létesítmények tervezését, üzemeltetését, a rendezvények környezetre is figyelő lebonyolítását jelenti: az egyháztagok lakásainak, házainak működése is egyházi ügy. Az „ökomenedzsmentet” pedig nem lehet elválasztani a szociális tevékenységektől és a gazdasági kérdésektől. A nagypolitika nyelvén megfogalmazva a társadalmi berendezkedésnek a vadkapitalizmustól a környezetbarát szociális piacgazdaság felé kellene haladnia. Egy hozzászólásban konkrét példaként elhangzott, hogy az energiatakarékos hőszivattyús fűtési rendszert külön beruházás nélkül is bevezetik erre felkészült cégek, tehát nem mindig igaz az sem, hogy ami környezetbarát, az rövid távon többletberuházást igényel.

A konferencia helyet adott egy másik, ugyancsak XVII. kerületi kezdeményezés bemutatkozásának, amely Rákoskerten egy ökumenikus templom létrehozásáért küzd. Továbbá képviseltette magát a Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület, melynek elnöke, dr. Tarján Lászlóné a rendezvény egyik védnöke volt.

A konferencia egyik eredménye egy, a repülőtér környéki konfliktusok kezelése érdekében megfogalmazott állásfoglalás, melyet a szervezők eljuttatnak az illetékesekhez.

Biczó Dénes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A pazarló Isten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Festett hitvallás
„Tele a szívünk hálaadással…”
Két életút – egy ige
„Áldott változatlanság” Kelet-Békésben
Kell egy csapat
Szügyön lőttek…
Pásztói látogatás
Keresztutak
Határtalan régiók
Borünnep és -verseny
Pünkösdi határátlépés Kőszegen
Iskolát újított föl a MÖSZ
Evangélikusok
Ilyen még nem volt!
e-világ
A zaj- és kerozinjajokat is hallgasd meg, Urunk!
Keresztény szemmel
Meghalni sem érek rá
Megvan az ideje a telefonálásnak…
Lomtalanítás
Egy új „ügynöklista” és az igazság
Az utolsó élő szó
A hét témája
Minden úgy jó…
Egy Johann Strauss-koncert
Az őzgida és a gyémánt
Vasúti tolvaj
evél&levél
Egy lépés a népegyháztól a hitvalló egyház felé
Közlemények, nyilatkozatok
Radosné Lengyel Anna a Déli Evangélikus Egyházkerület új kerületi felügyelője
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ma is élő hitvallás
Evangélizáció Komlón
Jótékonysági koncert
Hogyan mondjam el neked?
Aki megváltoztatta a világot
Úton a fejünktől a szívünkig
Évszázadok üzenete
Őszi szivárvány – kora nyáron
Erdélyi Raffaello szelet
A vasárnap igéje
Szegény gazdagok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
A reformáció kora – Luther és kortársai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 25 A zaj- és kerozinjajokat is hallgasd meg, Urunk!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster