EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 25 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Fordítsa feléd orcáját az Úr, és adjon neked békességet! 4Móz 6,26 (Jn 5,8–9a; Lk 16,19–31; 1Jn 4,16b–21; Zsolt 130) „Az Úr áldjon meg és őrizzen meg téged! Az Úr világosítsa meg az ő arcát terajtad, és könyörüljön rajtad! Az Úr fordítsa az ő arcát tefeléd, és adjon neked békességet! Ámen.” Az ároni áldás, amelyből mai igénk származik, a lelkész szájából hangzik el az istentisztelet végén, áldó mozdulattal kísérve. Ezekkel a szavakkal bocsátanak minket útra. Isten felénk fordított arca nem költői kép, nem a képzeletünk műve kell, hogy legyen: Jézus az, akiben Isten felénk fordult, és megáld, megőriz, megvilágosít minket, megkönyörül rajtunk, s mindezek által és ezekben bűnbocsánattal ajándékoz meg bennünket. Ez az Istennel, emberrel, önmagunkkal való békesség titka. Legyen Isten áldása az előttünk álló héten is.

Hétfő

Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó Isten! Zsolt 90,1b–2 (1Jn 1,2; Lk 10,1–9/10–15/16; Ef 3,1–13) Nem vagyunk „hajléktalanok” ebben a világban, a számunkra félelmetesnek tűnő, hatalmas, kiismerhetetlen teremtettségben! Kezdet és vég, tér és idő korlátait azonban nem győzhetjük le, és ez a tudat szorongást kelt bennünk. Ám az, akinek hatalma van mindezek felett, aki örökkévaló, közösséget vállalt velünk. Velünk, akiknek kezei közül csak kihullanak a percek. Üres, semmit markoló kezünket atyai kezébe fogta. Így vezet nemzedékről nemzedékre, és szemünket az örök felé nyitja.

Kedd

Aki könyörül a szegényen, az dicsőíti az Istent. Péld 14,31 (Lk 14,23; Jer 36,1–6/7–9/ 10.21–24.27–31; Ef 3,14–21) Személyi jövedelemadónk 1%-ának felajánlása végett számtalan alapítvány, civil szervezet kérte a segítségünket. Néztem a hirdetéseket… Megdöbbentő, hogy mennyi emberi nyomorúság, testi-lelki szenvedés vár gyógyításra, amelyhez eszköz lehet a pénz – de ez persze korántsem minden. S akkor még ott az állatvilág, a természet is, amely szintén odaadásra, önzetlen segítségre szorul. A keresztény ember ezt reklámok nélkül, a kampány elmúltával is élete programjává kell, hogy tegye! Nyitott szemmel járva a világban ezer jelét adhatnánk Isten iránti hálánknak és szeretetünknek! S nem csak azért, mert technikailag olyan egyszerű dolog a felajánlás, no meg az adóból is sok minden leírható…

Szerda

Nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret. JerSir 3,31–32 (1Pt 5,10; 1Thessz 2,1–8/9–12/; Ef 4,1–6) A szülő nagyon szomorúan hallgatja gyermeke sírását. Akkor is, ha az a gyerek rettenetesen rossz volt, és szigorú büntetést érdemel. De a szeretet, a megszánás minden szülő szívében ott él. Mennyivel inkább fáj Istennek látnia vétkes, büntetést érdemlő, de egymagában teljesen tehetetlen gyermekét: téged, engem. Az Úristen üdvözítő akarata végérvényesen és visszavonhatatlanul nyilvánvalóvá lett! Már nem ígéret, hanem valóság. A tékozló fiú előtt nem bezárul az ajtó (ahogyan megérdemelné), hanem atyai ölelés fogadja őt.

Csütörtök

A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Gal 5,22–23a (Neh 12,43; Jn 21,15–19; Ef 4,7–13) Kevéssel pünkösd után nézzünk a Lélek ajándékaira! Emeljük ki mára ezt: türelem. Olyan kevés türelmes emberrel találkozom, s magam is látom, érzem, hogy sokszor mennyire türelmetlen vagyok. Szememre vetik hát – jogosan! – hozzám hasonlóan türelmetlen emberek… Baj ez, szabadulnánk tőle, hiszen nemcsak mi szenvedünk a türelmetlenség miatt, hanem a környezetünket is hergeljük, idegesítjük vele. Mindent azonnal akaró, önző életünkben ajándék, ha megtanulunk várni.

Péntek

Megkereshettek volna, de nem kérdeztek, megtalálhattak volna, de nem kerestek. Ézs 65,1a (ApCsel 9,15; Lk 22,24–30; Ef 4,14–16) „Jézus a válasz.” „De mi a kérdés?” – íme graffiti nyelven kifejezve egy igazság. Nevezetesen hogy nem elegendő kérdezni, jól kell tudni kérdezni. Aki nem kérdez, az mindent tud. Aki nem keres, annak mindene megvan. A nem kérdező világa teljes, kerek egész. A kérdés: életjel. Kommunikáció, a másik iránti nyitottság, a feleletre való vágy. Kíváncsiság, bizalom vagy éppen kétely. Gazdagodásra, többletre mutatott igény. Isten várja kérdéseinket. Orcáját már nem rejti el a kereső elől: Jézus Krisztusban feleletté lett.

Szombat

Mikor azt gondoltam, hogy roskad a lábam, szereteted, Uram, támogatott engem. Zsolt 94,18 (Ef 2,4–5; Lk 1,57–67/68–75/76–80; Ef 4,17–24) Az élet: út. Jelek: lábnyomok a tengerparti homokban. Mindig két pár, egymás mellett… Kivéve akkor, amikor a legsúlyosabb terheket kellett viselni. Csak egy pár lábnyomot látok. Miért? Mégis elhagyott, pedig azt ígérte, a világ végezetéig velem marad?! „Azokon a nehéz napokon át / Azért látod csak egy pár láb nyomát, / Mert a legsúlyosabb próbák alatt / Téged vállamon hordoztalak!” (Ismeretlen szerző, ford.: Túrmezei Erzsébet)

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A pazarló Isten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Festett hitvallás
„Tele a szívünk hálaadással…”
Két életút – egy ige
„Áldott változatlanság” Kelet-Békésben
Kell egy csapat
Szügyön lőttek…
Pásztói látogatás
Keresztutak
Határtalan régiók
Borünnep és -verseny
Pünkösdi határátlépés Kőszegen
Iskolát újított föl a MÖSZ
Evangélikusok
Ilyen még nem volt!
e-világ
A zaj- és kerozinjajokat is hallgasd meg, Urunk!
Keresztény szemmel
Meghalni sem érek rá
Megvan az ideje a telefonálásnak…
Lomtalanítás
Egy új „ügynöklista” és az igazság
Az utolsó élő szó
A hét témája
Minden úgy jó…
Egy Johann Strauss-koncert
Az őzgida és a gyémánt
Vasúti tolvaj
evél&levél
Egy lépés a népegyháztól a hitvalló egyház felé
Közlemények, nyilatkozatok
Radosné Lengyel Anna a Déli Evangélikus Egyházkerület új kerületi felügyelője
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ma is élő hitvallás
Evangélizáció Komlón
Jótékonysági koncert
Hogyan mondjam el neked?
Aki megváltoztatta a világot
Úton a fejünktől a szívünkig
Évszázadok üzenete
Őszi szivárvány – kora nyáron
Erdélyi Raffaello szelet
A vasárnap igéje
Szegény gazdagok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
A reformáció kora – Luther és kortársai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 25 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster