EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 6 - „Sen­kit sem té­rí­tünk ki”

Úti-tár­sal­gó

Hozzászólás a cikkhez

„Sen­kit sem té­rí­tünk ki”

Be­szél­ge­tés Var­ga Pál­lal, a Nyu­gat-eu­ró­pai Ma­gyar Pro­tes­táns Gyü­le­ke­ze­tek Szö­vet­sé­gé­nek társ­el­nö­ké­vel

– Mi­előtt a szö­vet­ség­ről be­szél­get­nénk, ké­rem, szól­jon ed­di­gi pá­lyá­já­ról és ar­ról, mely kö­rül­mé­nyek ve­zet­ték Né­met­or­szág­ba.

– 1977-ben jöt­tem Né­met­or­szág­ba, hu­szon­ki­lenc éve­sen, re­for­má­tus lel­ké­szi dip­lo­má­val. Er­dé­lyi – pon­to­sab­ban szi­lágy­sá­gi – szü­le­té­sű va­gyok, Ko­lozs­vá­ron, Nagy­sze­ben­ben, Zü­rich­ben és a gen­fi egye­tem­hez tar­to­zó Bos­se­yi Öku­me­ni­kus In­té­zet­ben sze­rez­tem teo­ló­gi­ai kép­zést. Nagy­vá­ra­don szen­tel­tek fel re­for­má­tus lel­késszé 1972-ben.

Né­met­or­szág­ba há­zas­ság út­ján ke­rül­tem ki – né­met fe­le­sé­gem nem tu­dott be­il­lesz­ked­ni a Cea­u­ses­cu-rend­szer­be. Hi­va­ta­los ki­te­le­pe­dé­si en­ge­déllyel ér­kez­tem meg Ulm­ba, így a würt­tem­ber­gi egy­ház al­kal­maz­ha­tott már kez­det­től fog­va, egy né­met evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet meg­vá­lasz­tott lel­ké­sze let­tem. Würt­tem­berg tar­to­mány­ban a pro­tes­tán­sok evan­gé­li­ku­sak, de a le­u­en­ber­gi kon­kor­dia ér­tel­mé­ben re­for­má­tus teo­ló­gi­át vég­zett lel­ki­pász­tor is szol­gál­hat az evan­gé­li­kus egy­ház al­kal­ma­zott­ja­ként.

Ezt töb­ben nem ér­tet­ték meg – csu­pán az er­dé­lyi, il­let­ve ma­gyar­or­szá­gi vi­szo­nyo­kat is­mer­ve –, és azt vél­ték, hogy én el­hagy­tam a hi­te­met és egy­há­za­mat, és át­tér­tem evan­gé­li­kus­sá. Saj­nos ezt fő­leg ma­gyar re­for­má­tus kol­lé­gák hí­resz­tel­ték Nyu­gat-Eu­ró­pá­ban. A né­met tar­to­má­nyi evan­gé­li­kus egy­ház al­kal­ma­zott­ja­ként vál­lal­tam az ön­kén­tes ma­gyar szol­gá­la­tot is 1980-tól itt Ulm kör­nyé­kén, ahol a ma­gyar pro­tes­táns gyü­le­ke­zet­ben a re­for­má­tus li­tur­gia sze­rint tar­tok mind­má­ig is­ten­tisz­te­le­tet. Elő­for­dul te­hát nem­egy­szer, hogy dél­előtt né­met nyel­vű evan­gé­li­kus is­ten­tisz­te­le­tet tar­tok, dél­után pe­dig a ma­gyar gyü­le­ke­zet­ben a re­for­má­tus agen­dát hasz­ná­lom.

Fon­tos szá­mom­ra, hogy ki­te­le­pe­dé­sem óta szü­lő­föl­de­met min­den év­ben fel­ke­re­sem, és a csa­lá­dom­mal, ba­rá­ta­im­mal, kol­lé­gá­im­mal, va­la­mint a ko­lozs­vá­ri teo­ló­gi­á­val meg­sza­kí­tás nél­kül kap­cso­lat­ban ma­rad­tam. 2006-ban Ko­lozs­vá­ron sze­rez­tem teo­ló­gi­ai dok­to­ri dip­lo­mát.

– Ho­gyan de­fi­ni­ál­ná a di­asz­pó­ra­mun­ka lé­nye­gét? Me­lyek a fő hang­sú­lyok?

– A nyu­ga­ti ma­gyar di­asz­pó­ra­mun­kát im­már har­minc éve is­me­rem, il­let­ve vég­zem. Az Eu­ró­pai Ma­gyar Evan­gé­li­u­mi If­jú­sá­gi Kon­fe­ren­ci­á­hoz (EME­IK) ve­zet­tek el­ső lé­pé­se­im itt, Né­met­or­szág­ban, de az Eu­ró­pai Pro­tes­táns Ma­gyar Sza­bad­egye­te­met már sváj­ci ösz­tön­dí­jas ko­rom­ban meg­is­mer­het­tem – akár­csak a zü­ri­chi és bá­ze­li ma­gyar pro­tes­táns gyü­le­ke­ze­tek éle­tét –, majd Né­met­or­szág­ban rend­sze­re­sen részt vet­tem a re­for­má­tus és az evan­gé­li­kus lel­ké­szek és pres­bi­te­rek ta­lál­ko­zó­in (Nyu­gat-eu­ró­pai Ma­gyar Re­for­má­tus Lel­ki­gon­do­zó Szol­gá­lat, il­let­ve Kül­föl­dön Élő Ma­gyar Evan­gé­li­kus Lel­ké­szek Szö­vet­sé­ge). Hét évig vol­tam if­jú­sá­gi lel­ké­sze az EME­IK-nek és szin­tén hét évig vol­tam el­nö­ke az em­lí­tett re­for­má­tus lel­ki­gon­do­zó szol­gá­lat­nak. Több kö­zös kon­fe­ren­ci­át is szer­vez­tem e nyu­gat-eu­ró­pai ma­gyar re­for­má­tus és evan­gé­li­kus szer­ve­ze­tek szá­má­ra, sőt négy ma­gyar öku­me­ni­kus kon­fe­ren­cia elő­ké­szí­té­sé­ben is részt vet­tem.

E ta­pasz­ta­la­tok alap­ján ál­lít­ha­tom, hogy a di­asz­pó­ra­mun­ka – így a ma­gyar pro­tes­táns di­asz­pó­ráé is – fő súly­pont­jai ezek: a he­lyi ma­gyar­ság össze­gyűj­té­se és az össze­tar­to­zás ápo­lá­sa, a ma­gyar iden­ti­tás tu­da­to­sí­tá­sa és meg­élé­se azon a he­lyen, ahol élünk, a kap­cso­la­tok ki­épí­té­se egy-egy or­szá­gon be­lül, de nyu­gat-eu­ró­pai ma­gyar kon­tex­tus­ban is, sőt a Kár­pát-me­den­ce ma­gyar­sá­gá­val, a gyö­ke­re­ink­kel is!

– Je­len­leg ön a Nyu­gat-eu­ró­pai Ma­gyar Pro­tes­táns Gyü­le­ke­ze­tek Szö­vet­sé­gé­nek társ­el­nö­ke. Mi­lyen ta­pasz­ta­la­to­kat gyűj­tött eb­ben a funk­ci­ó­ban?

– A szö­vet­sé­get 2000-ben hoz­tuk lét­re nyu­gat-eu­ró­pai ma­gyar gyü­le­ke­ze­te­ink fenn­ma­ra­dá­sa ér­de­ké­ben. Tag­jai ma­gyar re­for­má­tus és evan­gé­li­kus lel­ki­pász­to­rok és gyü­le­ke­ze­ti fe­le­lő­sök, de van­nak kö­zöt­tünk uni­tá­ri­u­sok és sza­bad­egy­há­zi­ak is. En­nek a va­ló­ban egye­dül­ál­ló ma­gyar pro­tes­táns szer­ve­zet­nek van egy alap­sza­bá­lya, amely vi­lá­go­san meg­ha­tá­roz­za a gyü­le­ke­ze­ti te­vé­keny­sé­gün­ket. Sen­kit sem „té­rí­tünk ki”, nem hoz­tunk lét­re „pro­tes­táns egy­há­zat” – amint ezt né­há­nyan té­ve­sen gon­dol­ják –, és vissza­uta­sít­juk a szink­re­tiz­mus vád­ját is! Min­den­ki meg­ma­radt a ma­ga fe­le­ke­ze­té­ben, de együtt kí­ván­juk a ma­gyar gyü­le­ke­ze­te­ink je­lenét és jö­vő­jét épí­te­ni. A di­asz­pó­ra­hely­zet­ben nem en­ged­het­jük meg ma­gunk­nak – lel­ké­szek és pres­bi­te­rek – azt a lu­xust, hogy ki-ki csak a ma­ga fe­le­ke­ze­ti hí­ve­it gon­doz­za. Ez szét­esés­hez ve­zet. A mi cé­lunk kez­det­től fog­va ép­pen az össze­tar­tás, a gyü­le­ke­ze­tek meg­tar­tá­sa volt, és ma­rad is.

A szö­vet­ség­nek hat évig vol­tam el­nö­ke – büsz­ke va­gyok a kö­zös épí­tő mun­kánk­ra –, most pe­dig társ­el­nök­ként tu­da­to­san tá­mo­ga­tom az el­nök, Gé­mes Pál evan­gé­li­kus lel­ki­pász­tor mun­ká­ját. Évi kon­fe­ren­ci­á­ink nagy gaz­da­go­dást je­len­te­nek gyü­le­ke­ze­te­ink­nek, erő­sí­tik az össze­tar­to­zás ér­zé­sét, és a pres­bi­te­re­ink szá­má­ra ren­de­zett „to­vább­kép­ző” hét­vé­gék im­már he­te­dik éve nagy si­ker­nek ör­ven­de­nek.

– Mi­lyen le­he­tő­sé­gei és fel­ada­tai van­nak egy ilyen szer­ve­zet­nek?

– A szö­vet­ség fel­ada­ta­it rész­ben már vá­zol­tam; ami­kor egy-egy éves kon­fe­ren­ci­át ren­de­zünk, ak­kor min­dig fi­gye­lem­be vesszük a he­lyi ma­gyar di­asz­pó­ra­gyü­le­ke­ze­tet. Azt nemcsak meg­is­mer­ni sze­ret­nénk – pél­dá­ul egy kö­zös is­ten­tisz­te­le­ten és gyü­le­ke­ze­ti ta­lál­ko­zón –, ha­nem a tag­ja­it meg­hív­juk a kon­fe­ren­ci­á­ra, és be is kap­csol­juk őket a mun­kánk­ba. Pres­bi­te­ri ta­lál­ko­zó­ink­ra negy­ven-öt­ven pres­bi­ter, lel­kész és gyü­le­ke­ze­ti mun­kás jön el, ilyen­kor egy­más hi­tét épít­jük, és ta­pasz­ta­la­tot cse­ré­lünk.

Szö­vet­sé­günk már évek­kel ez­előtt fel­vet­te a kap­cso­la­tot az anya­or­szág re­for­má­tus és evan­gé­li­kus egy­há­zá­val, és konk­rét lé­pé­se­ket kí­ván ten­ni a di­asz­pó­ra­gyü­le­ke­ze­tek jö­vő­je ér­de­ké­ben. En­nek konk­rét „ter­mé­ke“ az a nyi­lat­ko­zat, ame­lyet a 2008. no­vem­be­ri, bu­da­pes­ti – di­asz­pó­ra – ta­lál­ko­zón kö­zö­sen fo­gal­maz­tunk meg.

– Ka­rá­csony ün­ne­pé­hez kö­ze­led­ve mi­lyen üze­ne­tet fo­gal­maz­na meg mint Nyu­gat-Eu­ró­pá­ban élő ma­gyar re­for­má­tus lel­kész?

– A vi­lág min­den ré­szén élő ma­gyar test­vé­rem­nek – fe­le­ke­zet­től füg­get­le­nül – bé­kés és Is­ten­től meg­ál­dott ka­rá­csonyt kí­vá­nok. Ün­ne­pel­jen ki-ki ott­hon, csa­lá­di kör­ben, de ne fe­led­je el a gyü­le­ke­ze­tét sem, aho­va tar­to­zik. Le­gyen a ka­rá­cso­nyi evan­gé­li­um – „Itt az Is­ten köz­tünk” – va­lós­ság­gá az éle­tünk­ben!

Szűcs Pet­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Em­ber­nek len­ni Win­nen­den után
Jer, tár­junk aj­tót még ma mind…
Alig látható karácsony
Át­ad­ták az idei Ká­ro­li Gás­pár-dí­ja­kat
Le­gyen vi­dám­ság!
„Sen­kit sem té­rí­tünk ki”
Híd­épí­tés
„…ne­vezd an­nak ne­vét Jézus­nak, mert ő sza­ba­dít­ja meg né­pét bű­ne­i­ből” (Mt 1, 21)
Hogy dön­tesz?
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 6 „Sen­kit sem té­rí­tünk ki”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster