EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 5 - For­du­lat és re­for­má­ció,

Hozzászólás a cikkhez

For­du­lat és re­for­má­ció,

avagy a re­for­má­ció mint meg­té­ré­si moz­ga­lom

A köz­élet kér­dé­se­i­ben jár­tas ol­va­só szá­má­ra is­me­rő­sen cseng­het a fen­ti cím. Köz­vet­le­nül a rend­szer­vál­to­zást meg­elő­ző idő­szak­ban je­lent meg ra­di­ká­lis ér­tel­mi­sé­gi­ek For­du­lat és re­form cí­mű írá­sa. A do­ku­men­tum a nyolc­va­nas évek vál­to­zá­sa­it kí­ván­ta ma­ga­sabb se­bes­sé­gi fo­ko­zat­ba kap­csol­ni. Né­mi vál­toz­ta­tás­sal köl­csön­ve­het­jük ezt a cí­met. Se­gít­sé­gé­vel el­gon­dol­koz­ha­tunk egy­há­zunk múlt­já­nak, je­le­né­nek és jö­vő­jé­nek egy alap­ve­tő kér­dé­sén: mit tar­tott és mit tart a re­for­má­ció egy­há­za a for­du­lat­ról, vagy­is a meg­té­rés­ről?

Ama 95 té­tel élén ez a so­kat idé­zett kö­ve­te­lés áll: „Ami­kor Urunk és Mes­te­rünk ezt mond­ta: »Tér­je­tek meg!« – ak­kor azt akar­ta, hogy a hí­vek egész éle­te meg­té­rés le­gyen.” Mai ki­fe­je­zés­sel él­ve úgy fo­gal­maz­ha­tunk, hogy Lu­ther Már­ton ez­zel a prog­ram­mal lé­pett a nyil­vá­nos­ság elé.

Minden­nek azon­ban elő­tör­té­ne­te volt. A wit­ten­ber­gi szer­ze­tes nem egy­sze­rű­en „jó­kor volt jó he­lyen”, amint azt ma gyak­ran mond­juk va­la­ki­ről; ő nem is egy­sze­rű­en az idők sza­vát is­mer­te fel. Szán­dé­ka nem az volt, hogy a pub­li­kum szá­má­ra ked­ves dal­la­mot pen­ges­sen, el­len­ke­ző­leg! Ké­pes volt az ár­ral szem­ben úsz­ni.

Anél­kül, hogy a Lu­ther­ban zaj­ló lel­ki fo­lya­ma­to­kat – mi­köz­ben ret­te­gő ba­rá­tocs­ká­ból a nyil­vá­nos­sá­got vál­la­ló re­for­má­tor­rá vált – pon­to­san is­mer­het­nénk, fel­té­te­lez­het­jük, hogy az el­ső té­tel ilyen prog­ram­sze­rű meg­fo­gal­ma­zá­sa össze­függ so­kat em­le­ge­tett „to­rony­él­mé­nyé­vel”. Egy írá­sá­ban ma­ga szá­mol be ar­ról az eset­ről, ami­kor Haba­kuk köny­vé­nek 2,4 igé­je („…az igaz em­ber hit­ből él”) és ál­ta­lá­ban az „Is­ten igaz­sá­ga” fo­gal­ma fö­lött té­pe­lő­dött to­rony­szo­bács­ká­já­ban. Ami­kor le­esett a há­lyog a sze­mé­ről, és ko­ráb­bi fé­lel­mé­től meg­sza­ba­dul­va fel­is­mer­te, hogy ezek az igék bol­do­gí­tók az ő szá­má­ra, ak­kor szí­ve vég­re bé­kes­sé­get ta­lált: „A Szent­lé­lek eb­ben a to­rony­ban nyi­lat­koz­tat­ta ki előt­tem a Szent­írást. Ek­kor úgy érez­tem, hogy tel­je­sen új­já­szü­let­tem, és tárt aj­tó­kon ke­resz­tül egye­ne­sen a menny­or­szág­ba lép­tem be.” (Vi­rág Je­nő: Dr. Lu­ther Már­ton ön­ma­gá­ról, Bu­da­pest, 1937, 36–37. o.)

Új­já­szü­le­tés és meg­té­rés: e fo­ga­lom­pár­ban rej­lik a re­for­má­ció ge­ne­zi­se.

Mint ahogy az Új­szö­vet­ség élén is ez a fel­szó­lí­tás áll: „Tér­je­tek meg!” Ke­resz­te­lő Já­nos „a meg­té­rés ke­reszt­sé­gét hir­det­te a bű­nök bo­csá­na­tá­ra” (Lk 3,3), Jé­zus ige­hir­de­té­se pe­dig ezek­kel a sza­vak­kal kez­dő­dött: „Tér­je­tek meg, és higgye­tek az evan­gé­li­um­ban!” (Mk 1,15)

En­nek je­gyé­ben kez­dő­dött az egy­ház tör­té­ne­te is, hi­szen pün­kösd­kor Pé­ter apos­tol így pré­di­kált: „Tér­je­tek meg, és ke­resz­tel­ked­je­tek meg va­la­mennyi­en Jé­zus Krisz­tus ne­vé­ben bű­ne­i­tek bo­csá­na­tá­ra, és meg­kap­já­tok a Szent­lé­lek aján­dé­kát.” (Ap­Csel 2,38) Az ak­kor meg­tért mint­egy há­rom­ezer em­ber al­kot­ta az el­ső je­ru­zsá­le­mi gyü­le­ke­ze­tet. Nem em­be­ri le­le­mény, egy­ház­szer­ve­zői buz­ga­lom for­mált be­lő­lük kö­zös­sé­get, ha­nem Is­ten Szent­lel­ke.

A bib­li­ai pél­dák után ér­de­mes az ős­egy­ház élet­meg­nyil­vá­nu­lá­sa­i­ra fi­gyel­nünk. Az el­ső szá­za­dok­ban fo­gal­ma­zó­dott meg az a Cre­do, ame­lyet apos­to­li hit­val­lás­ként ma is min­den is­ten­tisz­te­le­ten el­mon­dunk. Ha nem gé­pi­e­sen mor­mol­juk a szö­ve­get, ak­kor ta­lán rá­cso­dál­ko­zunk ar­ra, hogy a Szent­lé­lek­ről szó­ló har­ma­dik hit­ága­zat­ban van szó az egy­ház­ról: „Hi­szek Szent­lé­lek­ben, egy ke­resz­tyén anya­szent­egy­há­zat…” Eb­ben a meg­fo­gal­ma­zás­ban le­he­let­fi­nom kü­lönb­ség­té­tel is rej­lik: nem az egy­házban hi­szek, ugyan­is az nem he­lyez­he­tő egy szint­re a Szent­há­rom­ság Is­ten­nel, ám hi­szem, hogy ezt az egy­házat a Szent­lé­lek tart­ja.

Őse­ink er­ről az aláb­bi ve­re­tes mon­da­tot fo­gal­maz­ták meg: „Spi­ri­tus Sanc­tus con­ser­vat et re­no­vat ecc­le­si­am”, vagy­is „a Szent­lé­lek őr­zi és újít­ja meg az egy­há­zat”. Ma, ami­kor so­kat szó­lunk ér­ték­el­vű kon­zer­va­ti­viz­mus­ról, tud­nunk kell, hogy a Szent­lé­lek ilyen ér­te­lem­ben „kon­zer­vál”. És ma, ami­kor ugyan­csak so­kat be­szé­lünk meg­úju­lás­ról, leg­alább annyi­ra kell tud­nunk, hogy iga­zá­ból csak a Szent­lé­lek hoz­hat meg­úju­lást!

Ez­zel pe­dig vissza­ka­nya­rod­tunk a gon­do­lat­me­net ele­jé­re, a re­for­má­ció ko­rá­hoz. Hit­val­lá­si ira­ta­i­ban ter­mé­sze­te­sen Lu­ther is a har­ma­dik hit­ága­zat össze­füg­gé­sé­ben, vagy­is a Szent­lé­lek­re te­kint­ve szól az egy­ház­ról és az em­ber meg­té­ré­sé­ről. A Kis ká­té­ban ezt ol­vas­suk: „Hi­szem, hogy sa­ját eszem­mel és erőm­mel nem tud­nék Jé­zus Krisz­tus­ban, az én Uram­ban hin­ni, sem őhoz­zá el­jut­ni, ha­nem a Szent­lé­lek hí­vott el en­gem az evan­gé­li­um ál­tal, ő vi­lá­go­sí­tott meg aján­dé­ka­i­val, ő szen­telt meg és tar­tott meg az igaz hit­ben, aho­gyan a föl­dön élő egész egy­há­zat is el­hív­ja, gyűj­ti, meg­vi­lá­go­sít­ja, meg­szen­te­li és Jé­zus Krisz­tus­nál meg­tart­ja az egy igaz hit­ben. Eb­ben az egy­ház­ban ne­kem és min­den hí­vő­nek na­pon­ként min­den bűnt bő­ség­gel meg­bo­csát…”

A 95 té­tel 1517-ben, a Kis és a Nagy ká­té 1529-ben je­lent meg. An­nak bi­zony­sá­gá­ul, hogy Lu­thert to­vább­ra is és fo­lya­ma­to­san fog­lal­koz­tat­ta a meg­té­rés kér­dé­se, az 1537-ben szü­le­tett Schm­al­kal­de­ni cik­ke­ket le­het em­lí­te­ni. Húsz év­vel a re­for­má­ció ki­rob­ba­ná­sa után is szen­ve­dé­lye­sen ke­re­si a vá­laszt er­re. A re­for­má­tor hang­ja szen­ve­dé­lyes, az ira­tot iga­zi har­ci he­vü­let­tel fo­gal­maz­za meg. A zá­ra­dék­ként írt so­rok nyo­mán ezt a mű­vét amo­lyan teo­ló­gi­ai vég­ren­de­le­té­nek is te­kint­het­jük: „Ezek azok a té­te­lek, ame­lyek mel­lett áll­ha­ta­to­san meg kell ma­rad­nom és meg is aka­rok ma­rad­ni ha­lá­lo­mig, ha Is­ten úgy akar­ja, és nem vál­toz­tat­ha­tok raj­tuk, és nem is en­ged­he­tek be­lő­lük sem­mit.” (Prőh­le Ká­roly: Lu­ther Már­ton négy hit­val­lá­sa, Bu­da­pest, 1983, 307. o.)

Eb­ben az irat­ban a Szent­lé­lek­ről szó­ló har­ma­dik hit­ága­zat tel­jes egé­szé­ben a meg­té­rés­ről szól. Hang­sú­lyoz­za, hogy „a meg­té­rés a ke­resz­tyén em­ber ha­lá­lá­ig tart”, ugyan­is egész éle­té­ben vi­as­ko­dik a bűn­nel. Ezt a min­den­na­pos har­cot „nem a ma­ga ere­jé­ből, ha­nem a Szent­lé­lek aján­dé­ká­val” vív­hat­ja meg az em­ber: „Ez az aján­dék tisz­tít­ja meg és söp­ri ki na­pon­ként a meg­ma­radt bű­nö­ket, és azon mun­kál­ko­dik, hogy az em­bert iga­zán tisz­tá­vá és szent­té te­gye.”

Hit­val­lá­sa to­váb­bi ré­szé­ben Lu­ther le­ír­ja, hogy Is­ten két esz­köz­zel, a tör­vénnyel és az evan­gé­li­um­mal té­rít. Az előb­bi le­sújt­ja a kö­zö­nyö­se­ket és a ma­ga­biz­to­sa­kat egy­aránt, ezért azon­nal mel­lé kell ten­ni az evan­gé­li­u­mot. En­nek pe­dig négy for­má­ja van: a hir­de­tett ige, a ke­reszt­ség, az úr­va­cso­ra és a kö­zös­ség. Ez utób­bit bő­veb­ben la­ti­nul így szok­tuk idéz­ni: „mu­tuum col­lo­qu­im et cons­o­la­tio frat­rum”, vagy­is a test­vé­rek köl­csö­nös be­szél­ge­té­se és egy­mást vi­gasz­ta­lá­sa.

A re­for­má­ció egy­há­zá­nak prog­ram­ját fog­lal­ja össze ez a la­tin meg­ha­tá­ro­zás. Be­szél­ge­tés­re, két-, sőt több­irá­nyú kom­mu­ni­ká­ci­ó­ra van szük­ség, leg­fő­kép­pen pe­dig egy­más vi­gasz­ta­lá­sá­ra. Ha va­la­ki meg­bot­lik, el­csüg­ged, vagy ép­pen el­bíz­za ma­gát, ak­kor ott te­rem­het mel­let­te egy ke­resz­tyén test­vér, hogy biz­ta­tó, óvó vagy ép­pen fed­dő szó­val se­gít­sen ne­ki az úton ma­ra­dás­ban. A kom­mu­ni­ká­ci­ó­nak és a vi­gasz­ta­lás­nak ez a há­ló­za­ta le­het az evan­gé­li­ku­sok in­ter­ne­tes fó­ru­má­nak, a Fra­ternet­nek is az egye­dü­li mér­té­ke.

A fen­ti­ek­ből ki­tű­nik, hogy Lu­thert év­ti­ze­de­ken át mi­lyen szen­ve­dé­lye­sen fog­lal­koz­tat­ta a meg­té­rés kér­dé­se. Azt is mond­hat­juk, hogy a re­for­má­ció va­ló­já­ban meg­té­ré­si moz­ga­lom volt. En­nek nyo­mán ak­kor va­gyunk a re­for­má­ció né­pe, ha ma­gunk is ezért imád­ko­zunk, és er­re va­gyunk ké­szen.

A re­for­má­ció em­lék­ün­ne­pén er­ről a for­du­lat­ról tű­nő­dünk. Ez nem for­gást je­lent, mint egy szél­ka­kas ese­té­ben, nem is for­go­ló­dást – bi­zo­nyos kö­rök­ben. Még csak nem is for­dí­tást, mint­ha a ma­gunk ere­jé­ből vol­nánk ké­pe­sek az or­szág sze­ke­rét vagy az egy­ház ha­jó­ját más irány­ba for­dí­ta­ni.

Ez a for­du­lat meg­té­rést je­lent.

Igen, a re­for­má­ció meg­té­ré­si moz­ga­lom volt.

Ha Is­ten akar­ja, ma is az le­het.

Fa­bi­ny Ta­más


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
For­du­lat és re­for­má­ció,
Híd-Krisz­tus­sal a Kár­pát-me­den­cé­ben
He­ró­des
Mi­ért jó a sí­rók­nak?
„Az evan­gé­li­kus­ság ná­lunk nem­csak egy­há­zi, ha­nem nem­ze­ti ügy is”
„Az em­ber fá­zik novem­ber­ben”
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 5 For­du­lat és re­for­má­ció,

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster