EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 32 - Tegyetek tanítvánnyá minden népet!

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Tegyetek tanítvánnyá minden népet!

Segítség a szórványmunkában

Kis gyülekezetekben, szórványokban szolgáló lelkészek a megmondhatói annak, mennyi nehézséget, hátrányos körülményt kell megoldani, leküzdeni ahhoz, hogy az ott élő családokat és a bennük felnövekvő gyermekeket utolérjük Isten Igéjével, a Szentírás mondanivalójával, a bibliai történetek tanításával. S csak a kis gyülekezetek és szórványok evangélikus családjai a megmondhatói annak, mennyire nehéz "kisebbségben" megőrizni az evangélikus egyházhoz való ragaszkodást, az evangélikus "identitást".

Magassy Katalin és a közelmúltban elhunyt id. Magassy Sándor „Keresztfa titka tündököl” című bibliai olvasókönyve a hozzá tartozó öt munkafüzettel és az Útmutató nevű füzettel együtt éppen a kis gyülekezetekben és szórványokban élő családok, ott szolgáló lelkészek és hitoktatók számára készült, hogy segítségül legyen a rendkívüli erőfeszítést és kitartást igénylő munkájukban, a 6–12 éves gyermekek keresztény nevelésében.

Az olvasókönyv tartalmáról a szerzők így vallanak: „A Keresztfa titka tündököl sorozat öt részt foglal magába: 1. Isten ajándékai; 2. Isten útjai; 3. Isten népe; 4. Isten szabadítása; 5. Isten országa. Az egymásra épülő, egymást kiegészítő részletek – reménységünk szerint – bevezetnek Isten ama »titkaiba«, melyek Jézus Krisztusban, az ő megváltó szolgálatában teljesedtek ki. Reméljük és kívánjuk, hogy ennek az olvasókönyvnek a használói személyesen megtapasztalják az »evangélikus hitet«, amelyet Luther Márton reformátorunk utolérhetetlenül egyszerűen és zseniálisan fogalmaz meg egyik énekében: »Nincs kétségem, szava igaz, ígéretét beváltja.« (EÉ 402,4) Az Ó- és Újszövetség sokszínű kijelentését úgy kívánjuk megszólaltatni, hogy minden olvasó előtt világos legyen: Isten igéje és kijelentése az egyetlen olyan alap, melyre biztonsággal lehet építeni életünket.”

A Keresztfa titka tündököl öt része megfelel az öt tanév anyagának. Hosszú, évekre szóló barátság kezdődhet tehát a könyv és kis olvasója között akkor, amikor a gyermek először veszi kézbe a kiadványt, melynek külalakja is tetszetős. A kemény táblás borítón az Árpád-kori ötvösmunka rajza, a megfeszített Krisztus valóban „tündököl” az arany sárga színe által. A háttér szivárványt idéző színei – melyek a gyermekszemeknek különösen kedvesek – az olvasókönyvhöz tartozó munkafüzetek borítóinak színét és sorrendiségét hordozzák. A könyvben minden egység elején egy kis grafika található, mely a bibliai történet, a feldolgozandó anyag egy-egy jellegzetes mozzanatát ábrázolja. A grafikák kiszínezésével a gyermekek önmaguk tehetik színessé könyvüket.

A kötet végén gyermekrajzok és rajz szakos középiskolások által készített illusztrációk szolgálják a tananyag iránti érdeklődés felkeltését vagy éppen elmélyítését. A munkafüzetekben a feladatok széles skáláját találjuk a könnyűtől a nehezebb feladványokig, amelyeket aztán a helyi körülményeknek, az egyes csoportok, gyermekek adottságainak, életkorának megfelelően alkalmazhatnak a tanárok, tanítók. (A próbatanítás örömteli tapasztalata volt, hogy a buzgóbb gyermekek előredolgoztak, a következő leckék feladatait is megoldották, mert annyira lelkesedtek a munkáért.)

A lelkészek, hitoktatók, gyermekükkel foglalkozó evangélikus szülők az Útmutató füzetből kapnak segítséget a tanítás megtervezéséhez, az egységek tanévben való arányos elosztásához, s ott találják meg a legnehezebb munkafüzeti feladatok megoldásait is.

A bibliai olvasókönyv, az öt munkafüzet és a tájékoztató füzet kiadása a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány pályázatán elnyert összeg alapján vált lehetővé, s a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület, valamint a Fraternitás Lelkészegyesület gondozásában valósulhatott meg.

Szeretettel ajánlom a kiadványokat minden hitoktató és evangélikus szülő figyelmébe – úgy is, mint annak a munkacsoportnak a fő felelőse, amely a könyv szerkesztésén, a munkafüzetek és az Útmutató összeállításán több éven keresztül lelkesen fáradozott.

Reméljük, munkánk eszköz lesz Isten kezében arra, hogy gyermekeink hívő kereszténnyé, evangélikus egyházunk hűséges tagjaivá növekedjenek, éljenek bár kis gyülekezetben vagy akár szórványban. A könyvcsomag megrendelhető a veszprémi lelkészi hivatalban (8200 Veszprém, Kossuth u. 4.), vagy megvásárolható a Huszár Gál könyvesboltban (1054 Budapest, Deák tér 4.).

Isó Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ördögmasina vagy hasznos eszköz?
Élő víz
Félig érett gyümölcsök
Egyházunk egy-két hete
Lelkészlakavatás Csikvándon
Segítségnyújtás krízisben lévő betegeknek
Egyházi fúvószene a domboldalon
Keresztutak
Felvidéki ordináció
Evangélizáció küzdősporttal?
Életmentő pap
Evangélikusok
Frissen eresztett gyökerek
Véget ért a Lutheránus Világszövetség 10. nagygyűlése
Búcsú Winnipegtől
Magyar tubakvartett Dániában
Tegyetek tanítvánnyá minden népet!
"Éreztem, hogy mindenütt velem volt az Isten"
e-világ
Jó ízű, egészséges étel - avagy a környezettudatos életforma
A Lutheránus Világszövetség a génkezelt élelmiszerekről
Templomlépcsők, avagy egy lépcső is lépcső
Templomlépcsők
Fellépés az egyneműek házassága ellen
Indulatok, érzelmek
Mennyit ér a házasság?
Apátlan generációk
Jó az embernek egyedül?
Keresztény szemmel
Hová lett az örömünk?
Édes anyanyelvünk
Anna meg a bici
A hét témája
Egy nap Kapolcson, avagy a Völgy - keresztény szemmel
Boldogságkeresők
Ismét vízre szállt a Ladik
evél&levél
Szomjas Károlynéra emlékezve
Ne félj!
Közlemények, nyilatkozatok
Püspökiktatás Békéscsabán
Ordass Lajos püspök halálának 25. évfordulója
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Mégis, kinek a gyermeke?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 32 Tegyetek tanítvánnyá minden népet!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster