EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 32 - Jó ízű, egészséges étel - avagy a környezettudatos életforma

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Jó ízű, egészséges étel - avagy a környezettudatos életforma

"Ha már kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyó vizét, rájössz, hogy a pénz nem ehető!" Szinte naponta hallunk kisebb vagy nagyobb környezeti katasztrófákról, amelyek a Föld egészét és annak minden lakóját érintik valamilyen formában. Hiszen a környezetrombolások esetleg csak tíz, húsz vagy ötven év alatt teljesítik ki alattomosan pusztító hatásukat. A szennyezett levegő, amelyet beszívunk, a szennyezett víz, amelyet megiszunk, a lépten-nyomon lerakott szemét nemcsak testünket és lelkünket mérgezi, de utódaink életét és egészségét is negatívan befolyásolja.

Bosszankodva, sokszor szorongva vesszük tudomásul e hatásokat, ám nem vagy csak nagyon keveset tudunk tenni ellenük. Tehetetlennek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat a globális hatásokkal szemben, és fölvetődik bennünk a kérdés: én személy szerint mit tehetek saját és mások egészségének megőrzése érdekében, ezzel együtt, illetve ezáltal a közelebbi és távolabbi környezetünk védelme érdekében, végső soron az egész Föld környezeti egyensúlyának fenntartásáért, visszaállításáért? A konkrét tennivalókat mindig annak az elvnek kell meghatároznia, miszerint támogatni kell minden – bármilyen kicsinek tűnő – kezdeményezést, folyamatot, ami hozzájárul a teremtett környezet ökológiai egyensúlyának fenntartásához, ugyanakkor kíméletlenül el kell utasítani mindent, ami kizsákmányolja, tönkreteszi a környezetet. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban!

Először is információkat kell szereznünk. Tudjuk-e például, hogy az élelmiszerekkel vesszük magunkhoz a legtöbb egészségkárosító anyagot? Egy év alatt átlagosan 2-4 kg szilárd szennyeződést lélegzünk be; 54,5 kg adalékanyagot, 4,5 kg rovar- és gyomirtót, illetve 8 kg szilárd szennyeződést eszünk meg.

A feldolgozott élelmiszerekben ott vannak az E-számokkal jelölt mesterséges adalékanyagok, amelyeket a többnyire környezetkárosító vegyipar állít elő. Vannak köztük ártalmatlanok, kevéssé ártalmasak és ártalmasak. Az élelmiszeriparnak az az érdeke, hogy eladja termékeit, ennek érdekében egyre nagyobb mennyiségben használják ezeket az adalékanyagokat, amelyek jobb íz- és színhatást, valamint jobb eltarthatóságot biztosítanak az élelmiszereknek. De éppen ez a baj! Hogy mindez mű! Hogy a félkész- és készételek szép színe, jó íze mind mesterséges, sokszor agresszív folyamatok eredménye, és az alapanyagok eredeti ízéhez, színéhez, állagához semmi köze sincs.

Az élelmiszerboltok pultjain például csábítóan kínálják magukat a különböző felvágottak. Tudjuk-e, hogy a párizsi vagy a virsli hogyan készül? Egy élelmiszer-ipari technológiai tankönyv 134. oldalán találtam meg a választ: ezen „élelmiszereknek” a 70%-a víz, van még bennük bőrkepép, ipari szalonna, szójafehérje, ezeket emulgeálószerekkel, stabilizátorokkal dolgozzák össze. „Húsíze” a nátrium-glutamáttól van, a „szép színét” pedig az állati vértől kapja...

Felgyorsult világunkban az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha félkész vagy készételeket vásárolunk és eszünk, amelyek pillanatok alatt elkészíthetőek és vonzóak, mert a reklámok azt sulykolják: a zacskós leves ugyanolyan jó, mint az otthon elkészített, és még csak bajlódni sem kell vele. Igen ám, de ezek mesterséges ételek, hiszen rengeteg íz- és színfokozót, emulgeálószert, stabilizátort és egyéb mesterséges anyagot tartalmaznak, valamint hosszú feldolgozási folyamaton mennek keresztül. A tapasztalat az, hogy azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek, akik már hozzászoktak a műízekhez, már nem ízlik a mesterséges adalékanyagoktól mentes igazi tej és kenyér vagy bármilyen élelmiszer, amely nem tartalmazza ezeket az anyagokat. A reklámok kívánatosnak és egészségesnek tüntetnek föl olyan termékeket, amelyek a gyártónak ugyan busás hasznot hoznak, ám a fogyasztóknak hosszú távon makacs egészségi problémát, például allergiát okozhatnak. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a gyermekek körében egyre gyakrabban előforduló hiperaktivitást az élelmiszerekkel elfogyasztott tartósítószerek (is) okozzák.

Saját egészségünk érdekében olvassuk el, mi van abban a termékben, amit megvásárolni vagy elfogyasztani készülünk, aztán döntsünk: a mesterséges előállítású, iparilag, kemikáliák felhasználásával készült élelmiszereket választjuk, vagy inkább a természetes, lehetőleg vegyszermentes alapanyagokból (friss zöldségek, gabonák, hús stb.) készítünk magunknak jó ízű ételt – mesterséges adalékanyagok nélkül.

Sánta Anikó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ördögmasina vagy hasznos eszköz?
Élő víz
Félig érett gyümölcsök
Egyházunk egy-két hete
Lelkészlakavatás Csikvándon
Segítségnyújtás krízisben lévő betegeknek
Egyházi fúvószene a domboldalon
Keresztutak
Felvidéki ordináció
Evangélizáció küzdősporttal?
Életmentő pap
Evangélikusok
Frissen eresztett gyökerek
Véget ért a Lutheránus Világszövetség 10. nagygyűlése
Búcsú Winnipegtől
Magyar tubakvartett Dániában
Tegyetek tanítvánnyá minden népet!
"Éreztem, hogy mindenütt velem volt az Isten"
e-világ
Jó ízű, egészséges étel - avagy a környezettudatos életforma
A Lutheránus Világszövetség a génkezelt élelmiszerekről
Templomlépcsők, avagy egy lépcső is lépcső
Templomlépcsők
Fellépés az egyneműek házassága ellen
Indulatok, érzelmek
Mennyit ér a házasság?
Apátlan generációk
Jó az embernek egyedül?
Keresztény szemmel
Hová lett az örömünk?
Édes anyanyelvünk
Anna meg a bici
A hét témája
Egy nap Kapolcson, avagy a Völgy - keresztény szemmel
Boldogságkeresők
Ismét vízre szállt a Ladik
evél&levél
Szomjas Károlynéra emlékezve
Ne félj!
Közlemények, nyilatkozatok
Püspökiktatás Békéscsabán
Ordass Lajos püspök halálának 25. évfordulója
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Mégis, kinek a gyermeke?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 32 Jó ízű, egészséges étel - avagy a környezettudatos életforma

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster