EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 34 - Közös Pont

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Közös Pont

Ismét volt ökumenikus sátor a Szigeten

Az elmúlt héten rendezett Sziget fesztiválon az idén is megtalálhatták a fiatalok a történelmi egyházak közös sátrát, a Közös Pontot. A sátor evangélikus spirituális vezetőjét, Rozs-Nagy Szilvia egyetemi lelkészt munkájáról és tapasztalatairól kérdeztük.

– Szilvia, mi volt a legemlékezetesebb élményed a Szigettel kapcsolatban?

– Három esemény jut eszembe. Az egyik még az előkészítés során történt, amikor a katolikus és református spirituálisokkal a vasárnapi istentiszteleteket, illetve misét készítettük elő. Megállapodtunk abban, hogy ki hozza az oltárterítőt, ki a kelyhet és a paténát, ki az ostyát, a feszületet. Ökumenikus együttműködést éltünk meg nemcsak a munkatársi közösség összetételében, hanem még az ilyen kevésbé látványos területen is. A másik, örömöt szerző élmény, amikor valaki elmondta, hogy a Közös Pontban dolgozva megértett valamit Krisztus követéséből és abból, hogy az egyház miről is szól tulajdonképpen. Végül az jut eszembe, hogy a székesfehérvári királyi napok szervezői már várták, hogy a Közös Pont is jelentkezzen a fesztiválra. Már hozzátartozunk az ilyen típusú rendezvényekhez, és ez nemcsak nekünk fontos, hanem – úgy tűnik –, másoknak is.

– Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek a hét során?

– Külső nehézség kétfelől is jöhet. Egyrészt amikor a fesztivál résztvevői közül valaki kifejezetten provokálni akar bennünket, ezért látogat el hozzánk. Ilyenre az idén is volt példa. De tudjuk, hogy a provokálás látszata mögött sokszor nem rosszakaratú ember van, hanem kérdések, megbeszélésre, feloldásra váró kételyek, netán rossz tapasztalatok húzódnak meg. Nem mindig segít egyetlen beszélgetés, de amit tudunk, megteszünk ilyenkor is. A másik nehézség, hogy az egyháztagok sokszor kétkedően viszonyulnak a Szigeten zajló munkához, fenntartásaik vannak a helyszínt és a célközönséget illetően. Viszont örülünk, hogy az idén kilátogatott a Közös Pontba D. Szebik Imre püspök is, ami annak a jele, hogy az evangélikus egyház vezetése fontosnak tartja és pártolja ezt a rendhagyó munkaágat.

Belső nehézségeink is vannak természetesen. Banálisan hangozhat, de itt, a Szigeten nagy a por, folyamatos a zaj. A munkatársak vagy azért fáradnak el a végére, mert az egész éjjel tartó koncertek és a nyüzsgés miatt alig tudnak aludni, vagy azért, mert naponta ingáznak, és idejük nincs kipihenni magukat. A munka, amelyet végzünk, főként beszélgetés a betérőkkel. Aki figyelt már több óra hosszat emberekre, vitatkozott nehéz kérdésekről, tudja, hogy ez fárasztó is. És azért is igénybe vesz minket, mert a beszélgetések tartalma sokszor felkavaró, és nemegyszer tovább él bennünk.

– Mi volt a feladatod spirituális vezetőként a hét folyamán?

– Reggelenként és éjszaka áhítatokat tartottunk, felváltva a katolikus és református kollégákkal. Reggel csak a munkatársi kör volt együtt, ilyenkor ráhangolódtunk a napi feladatunkra, az éjféli csend viszont minden szigetlakó számára nyitott volt. Régi igényt sikerült ezzel kielégítenünk, és tényleg sokan ünnepeltek velünk énekkel, imával, bibliai szövegekkel, zenével és vetített képek segítségével.

Minden napnak volt egy felelős spirituálisa, aki az aznap szolgálatban lévő csapatokra figyelt oda. A délelőtti, délutáni és esti beszélgetésekre mindig más-más csapat, úgynevezett staféta volt kijelölve. Ők minden „műszakkezdés” előtt felvezetéssel kezdtek, és levezetéssel fejezték be a munkát. Ezek arra szolgáltak, hogy az esetleges félelmeket, örömöket és kudarcokat ki lehessen mondani egymás előtt és imában is. Ezeket a fél-fél órás blokkokat is mi, spirituálisok vezettük. Vasárnap pedig mindhárom felekezet tartott istentiszteletet, misét, ez is a mi feladatunk volt.

– Milyennek láttad az ökumenikus összmunkát?

– A legfontosabb, hogy nem szükségből vagyunk itt együtt, egy sátorban. Nem azért, mert másként nem tudnánk érvényesülni a Szigeten. A lelkesedés és a hit tart össze minket, és az, hogy tapasztaljuk: együtt jól működik, élhető és gazdagító a munka. A Közös Pont így fénylő prófétai jel az egyházaink számára, reményt ad, hogy az ökumené megvalósítható különösebb megalkuvások nélkül a közös célra és eredetre összpontosítva. Ezenkívül felelősség is, hiszen ami megvalósulhatott egy ilyen mikrovilágban, a Szigeten, annak azt követően is kell, hogy folytatása legyen. Mert így vagyunk hitelesek, erősek, így vagyunk lelkesek és lelkesítők.

Zsugyel Adél


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A görög ortodox egyház liturgiájának titka (I.)
Élő víz
A templomdomb
Heti útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megszólítók és megszólítottak
Egy új élet reménye
Jótékonysági koncert Pusztaföldváron
Ablaknyitás
Egyházmegyei zenei tábor Mezőberényben
Keresztutak
Közös Pont
Püspököt választottak Erdélyben
Európai körkép
Galatai dervisek a Sziget fesztiválon
Evangélikusok
Megmaradni aktív gyülekezeti lelkésznek
Eleink leleményessége
Emberközelben
e-világ
A virtuális pók, avagy fiatalok a hálón
Keresztény szemmel
Másnap
Részletek Gárdonyi Géza Földre néző szem című könyvéből
Pokolbéli marketing
Tudod, hogy mennyit érsz?
Áldást szállító
Epigonok, imposztorok, tanítványok
Anekdoták száz év távolából
A hét témája
Egy „homokvihar” margójára
Isten nagyobb
evél&levél
Helyesen (írva) valljuk-e meg hitünket?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Aki fél évszázaddal megelőzte korát
Bölcsőtől bölcsőig
Arábia vándorai a Művészetek Völgyében
A poklok pokla – képeken
Hetvenöt éve halt meg a nagy mesemondó
Ne legyen tabu a testi szerelem!
A Róth Miksa Emlékház
A vasárnap igéje
Öndicséret vagy Isten dicsérete?
Egy „boldog házasságról”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 34 Közös Pont

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster