EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Egység a nyelvben – egység a hitben

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Egység a nyelvben – egység a hitben

Járt-e már úgy, kedves Olvasó, hogy elbizonytalanodott egy-egy vallási-hitéleti kifejezés helyes írásmódját illetően? Talán még a helyesírási szabályzatot vagy valamelyik szótárt is felütötte, hogy eloszlassa kétségeit? Nos, ha így tett, valószínűleg csalódnia kellett: helyesírási szakkönyveink ugyanis igen ritkán igazítanak el ezekben az esetekben… Mit tegyünk hát, ha mégis választ szeretnénk kapni a kérdéseinkre?

Mindenekelőtt szögezzük le: A magyar helyesírás szabályai című kiadványtól – melyet a köznyelvben csak helyesírási szabályzatként emlegetünk – nem várhatjuk el, hogy minden problematikus esetre kitérjen. Szótári része is csupán néhány ezer nyelvi alakulatot tartalmaz – azokat, amelyeknek az írásmódja a legtöbb fejtörést okozza. A Magyar helyesírási szótárban, illetve az Osiris Kiadó gondozásában a közelmúltban megjelent Helyesírás című kötetben azonban már jóval több (az előbbiben mintegy 140 ezer, az utóbbiban 210 ezer) kifejezés között kereshetünk.

Tudnunk kell ugyanakkor azt is, hogy egy-egy tudományterület szakszókincsének írásmódjáról a szaknyelvi helyesírási szótárak adnak felvilágosítást. Például a mérnököknek, az orvosoknak, a vegyészeknek, a közgazdászoknak csak fel kell ütniük a saját szótárukat, és – nagy valószínűséggel – máris megtalálják benne a keresett kifejezést. Ám amint arra már lapunk hasábjain nem egy ízben kitértünk, a teológusoknak (és az egyházi nyelvhasználat kérdései iránt érdeklődő laikusoknak) nincs hová fordulniuk, mivel még nem készült el a helyesírási szabályzatuk és szótáruk. Ennek a problémának az orvoslására az utóbbi időben több megoldási kísérlet is született egyházunkban: cikkek, tanulmányok láttak napvilágot, melyek a szótár szükségességére hívták fel a figyelmet, illetve egy-egy esetben konkrét megoldási javaslatok is megfogalmazódtak. Hetilapunkban is olvashattak már az idegen eredetű vallási kifejezések, valamint a Szentháromság Isten személyeit helyettesítő névmások írásmódjáról. Nem véletlenül: olvasószerkesztő kollégámmal szívügyünknek tekintjük ezt a kérdést.

Katolikus testvéreink szintén felismerték az egyházi nyelvhasználat (és ezen belül a helyesírás) terén uralkodó kaotikus állapotokat, ezért – elsősegélyként – egy kis kiadványt állítottak össze. Az Útmutató egyházi kifejezések helyesírásához című kötet a leggyakrabban előforduló vallási-hitéleti szavak megfelelő írásmódjához ad némi segítséget.

Hogyan is készült ez a füzetke? Az Új Ember szerkesztőségének munkatársai összegyűjtötték a legtöbb gondot okozó szavakat, kifejezéseket. Ezt a listát egy nyelvészekből, teológusokból, illetve a katolikus sajtó képviselőiből álló munkacsoport megvitatta. Végül a tanácskozás eredményeként létrejött szójegyzéket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is véleményezte, majd a Szent István Társulat idén tavasszal kiadta.

Amint a szerkesztők a bevezetésben hangsúlyozzák, a szótár összeállításakor nem törekedtek a teljességre, hiszen munkájukat csupán az első lépésnek szánták: távlati tervük egy egyházi nyelvhelyességi kézikönyv megalkotása. A példaanyagban – egyebek mellett – kísérletet tesznek a különféle egyházszervezeti egységek, egyházi intézmények (egyházmegyék, plébániák, szerzetesrendek, templomok neve), illetve bizonyos teológiai fogalmak (eucharisztia/Eucharisztia, eszkatológia, Istenszülő stb.) írásmódjának rögzítésére. Amikor egy-egy alakulat helyesírásáról döntöttek, igyekeztek szem előtt tartani az akadémiai szabályzat előírásait, ám nem egy esetben tudatosan eltértek tőlük: például javasolják a szenttéavatás, nemkeresztény, krisztushívő formát. (Az Osiris-féle Helyesírásban – a szabályzattal összhangban – ezek a következőképpen szerepelnek: szentté avatás, nem keresztény, Krisztus-hívő.)

Bármennyire szerény is ez a kiadvány (az ára is az: mindössze 220 forintba kerül!), mindenképpen fontos mérföldkő lehet az egységessé válás felé vezető úton. Ugyanakkor bízunk benne, hogy ezek a törekvések nem maradnak csupán a katolikus egyházon belül, hanem szélesebb körre is kiterjednek majd. Jó lenne, ha a nyelvhasználati-helyesírási szabályozás párbeszédet indíthatna el a felekezetek között, melynek eredményeként egy egységes teológiai helyesírási szótár (egyházi nyelvhasználati kézikönyv) születhetne. Szép példája lenne az ökumenikus közeledésnek.

Győri Virág, az EvÉlet vezető olvasószerkesztője


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fáradtság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján
Megvan az ideje a rombolásnak és az építkezésnek
Éneklő elnökség
Nem vettek zsákbamacskát Apácán
Angyali küldetés
Ifjak a hit és bölcsesség útján
Keresztutak
PRÚSZ-közgyűlés igeközelben
Könyvtár ajándékba
Nincs két egyforma krumpli
Evangélikusok
Samáriai confirma
A férfiak miatt kezdődött minden…
e-világ
Újra a gyülekezeti honlapokról
Keresztény szemmel
A megharcolt egység értéke
Vezetés
Az „ügynöklista” nem új – és az igazság?
A tényfeltáró bizottság nyilatkozata
A hét témája
A déli kerület hűségérmesei
Baranyai Béla
Dr. Eördögh Endre
Gryllus Vilmos
Dr. Kéry Lajos
Lőrinczi András
Dr. Németh Pál
Oravecz Mátyás
Pintér Győző
Sándor Miklósné
Dr. Simor Ferenc
Tóth Lenke
Valach Ilona
evél&levél
Szeretet és összetartozás
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Élet – éljen vele!
A közelmúlt krónikája
Örömhírek a Gyurátz-alapítványról
Líceumi napok Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az emlékezés csendje
Egység a nyelvben – egység a hitben
Múzeumi híradó 2006
Sajtos pogácsa
A vasárnap igéje
Senki a meghívottak közül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Focilázban
Szószóró
Lelkigondozás – csendsátor
Cantate
A reformáció korának énekei – Luther kortársai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 26 Egység a nyelvben – egység a hitben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster