EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Senki a meghívottak közül

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 2. vasárnap – Lk 14,15–24

Hozzászólás a cikkhez

Senki a meghívottak közül

A példázat csattanója Jézusnak a történet végén elhangzó kijelentése: „Mert mondom nektek, hogy azok közül, akiket meghívtam, senki sem kóstolja meg a vacsorámat.” Kiknek szól ez az elutasítás?

Lukács elmondja, hogy Jézus egy farizeus házába tért be ebédelni egy szombati napon. Az asztaltársaságot ellenségei alkotják, akik figyelik. Abban reménykednek, hogy tesz vagy mond valamit, aminek alapján vádat emelhetnek ellene. Gondoskodnak is róla, hogy egy vízkóros beteg Jézus elé kerüljön. Jézus tisztában van a kelepcével, mégis – a szombat ellenére – véghezviszi a gyógyítást. Ezután megleckézteti a mindig főhelyre pályázókat, majd elmondja a nagy vendégség példázatát. A farizeusok Isten országa asztalának első számú meghívottai között tartják számon magukat. Értik, hogy nekik szól: „…azok közül, akiket meghívtam, senki sem kóstolja meg a vacsorámat.” Nem azért, mert hétköznapi, e világi teendőkre hivatkozva kimentik magukat – ez csak képes beszéd, amely szó szerint nem is illik a farizeusokra, akik mindig készséggel elmennek, és a főhelyeket válogatják… Ellenben az illik rájuk, amit a kimentés – mint kép – kifejez: megvetik a meghívó személyét.

Érdemes komolyan venni mindazt, amit az írásmagyarázók a korabeli vendégeskedés szabályairól mondanak. Volt első meghívás, és volt második. Az első meghívásra, amelyet hetekkel korábban kaptak a meghívottak, nem volt sértő nemet mondani. A vendéglátó ilyenkor mérte föl, hogy kikre számíthat. A második meghívás – közvetlenül a lakoma előtt – már csak emlékeztető volt, hogy a meghívottnak ne legyen kétsége: a házigazda nem felejtette el, hogy meghívta, és számít rá. Ilyenkor – vis maiortól eltekintve – kimentést kérni a legnagyobb arcátlanságnak minősült, s a meghívó személyének semmibevételét jelentette. Nem véletlen, hogy a példázatban senki sem váratlan akadályra hivatkozik. A földet máskor is meg lehet nézni, az ökröket később is ki lehet próbálni, a házasságkötés időpontját pedig már az első meghíváskor tudni lehetett, erre hivatkozva akkor illett volna kimentést kérni. A meghívottak utolsó pillanatban való mentegetőzése arról árulkodik, hogy szívük mélyén megvetik és semmibe veszik azt, akitől a meghívást kapták.

A képes beszédet félretéve: a farizeusok Isten országára és minden ajándékára igényt tartottak, mint ami jár nekik, sőt csak nekik jár, de Istent mégis megvetették. Egy Isten nélküli Isten országára vágytak, ahol ők az urak… Ám ilyen nincs! Ez fából vaskarika! Isten országának Isten az Ura! Ott egyedül ő uralkodik! Ő szabja a normákat, ő írja a szabályokat.

És hogy érezzük, nem egy kétezer évvel ezelőtti történetről van szó: Isten országa Isten királysága, nem pedig demokratikus köztársaság, ahol a közakarat a rend és a törvény forrása. Ha be akarunk jutni Isten országába, el kell felejtenünk úgy kérdezni, hogy valami tetszik-e nekem, és meg kell tanulnunk így föltenni a kérdést: „Tetszik-e Istennek?” A választ Istentől kell várnunk, és akkor is el kell fogadnunk, ha nem egyezik az ízlésünkkel. Mert Isten országa az Istent szeretőké, nem pedig az Istent megvetőké. Aki pedig valóban szereti Istent, az szereti azt is, amit parancsol, és örömmel azonosul akaratával. Ezért mondhatja Jézus a farizeusokkal való vitái során: „…aki elküldött engem, velem van: nem hagyott egyedül, mert mindig azt teszem, ami neki kedves.” (Jn 8,29) És ezért figyelmeztet János apostol: „…az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek.” (1Jn 5,3)

Hiába kaptunk meghívást Isten országába, ha elviselhetetlennek érezzük, amit parancsol, ha csak kényszeredetten vagy egyáltalán nem teljesítjük akaratát. Más szóval: ha gondolkodásunk, akaratunk és cselekvésünk nincs összhangban Istenével, akkor országának eljövetele, ahol minden kétséget kizáróan egyedül ő uralkodik, és ahol csakis az ő akarata érvényesül, számunkra elviselhetetlen gyötrelem forrása lesz. Meghökkentő, de akkor számunkra az lesz a pokol, amikor Isten akarata ellenkezést és ellenállást nem ismerve azonnal megvalósul mindenben, ahogy mindennapi imádságunkban, a Miatyánkban kérjük: „…jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod…” Hiába vagyunk keresztségünk óta meghívottak, ha megvetjük a meghívót, és szenvedésként éljük meg, amikor nem a mi akaratunk teljesül, hanem az övé. Csak akkor lehet részünk örök boldogságban, ha Isten akaratával mindenkor és minden feltétel nélkül azonosulunk.

Lutherrel együtt kell vallanunk: Istent a magunk erejéből nem tudjuk szeretni. De ha segítségünkre siet ő maga, és kiönti szívünkbe szeretetének Lelkét, akkor tapasztalni fogjuk, hogy az ő parancsolatai valóban nem nehezek, uralmának igája pedig könnyű és gyönyörűséges.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fáradtság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján
Megvan az ideje a rombolásnak és az építkezésnek
Éneklő elnökség
Nem vettek zsákbamacskát Apácán
Angyali küldetés
Ifjak a hit és bölcsesség útján
Keresztutak
PRÚSZ-közgyűlés igeközelben
Könyvtár ajándékba
Nincs két egyforma krumpli
Evangélikusok
Samáriai confirma
A férfiak miatt kezdődött minden…
e-világ
Újra a gyülekezeti honlapokról
Keresztény szemmel
A megharcolt egység értéke
Vezetés
Az „ügynöklista” nem új – és az igazság?
A tényfeltáró bizottság nyilatkozata
A hét témája
A déli kerület hűségérmesei
Baranyai Béla
Dr. Eördögh Endre
Gryllus Vilmos
Dr. Kéry Lajos
Lőrinczi András
Dr. Németh Pál
Oravecz Mátyás
Pintér Győző
Sándor Miklósné
Dr. Simor Ferenc
Tóth Lenke
Valach Ilona
evél&levél
Szeretet és összetartozás
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Élet – éljen vele!
A közelmúlt krónikája
Örömhírek a Gyurátz-alapítványról
Líceumi napok Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az emlékezés csendje
Egység a nyelvben – egység a hitben
Múzeumi híradó 2006
Sajtos pogácsa
A vasárnap igéje
Senki a meghívottak közül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Focilázban
Szószóró
Lelkigondozás – csendsátor
Cantate
A reformáció korának énekei – Luther kortársai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 26 Senki a meghívottak közül

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster