EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Múzeumi híradó 2006

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Múzeumi híradó 2006

„Örülök, hogy délutáni sétámat a kiállítás megtekintésével tettem tartalmassá” (március 12.). „Tanulságos, érdekes tárlat. Ajánlanám felekezettől függetlenül mindenkinek, akit érdekel a hazai történelem, irodalom” (augusztus 2.). „Véletlenül jártam erre, bejöttem, és óriási élmény volt. Nagyon sok érdekes információt kaptam, sokat tanultam” (szeptember 2.). „Es war eine tolle Erfahrung zu sehen, wie eng Europa verbunden ist in Geschichte, Kultur und natürlich Religion” – azaz „pompás volt a tapasztalat, hogy Európa mennyire össze van kötve a történelemben, kultúrában és természetesen a vallásban is” (szeptember 2.).

Ilyen beírásokat olvashatunk az Evangélikus Országos Múzeum 2005. évi vendégkönyvében. Azt mutatják, hogy a betérők meggazdagodva hagyják el ezt a helyet. Az alábbiakban rövid számadást szeretnék adni múzeumunk életéről egész egyházunk számára. Továbbra is hordozzuk imádságban, hiszen missziói küldetést is betölt. Célom e cikkel az, hogy kedvet ébresszek a látogatáshoz – a látnivalók ugyanis nemcsak szépek, hanem tanulságosak is.

Az elmúlt évben az állandó kiállításokon kívül három kisebb, időszaki kiállítás volt. Az előző évről húzódott át a Kinczler Gyula kőbányai felügyelőnk által az 1956-os forradalomról készített, de eddig még nyilvánosságra nem hozott fényképsorozatának a kiállítása. A tárlat nagyon sok látogatót vonzott. Megható bejegyzéseket olvashatunk a vendégkönyvben – a forradalom felidézése többeket személyesen is érintett: „Szomorú-boldogan láttam a gyermekként személyesen átélt forradalom és megtorlás dokumentumait” (március 16.). Egy angol nyelvű bejegyzés: „A haza legbátrabbjai ők. 1956 novemberében a brit ejtőernyős alakulat tisztje voltam. Én voltam felelős mindazokért a menekültekért, akik Magyarországról városunkba érkeztek. Mindannyian nagyon bátrak voltak” (március 15.).

Tavaly március 31-én nyitottuk meg a 250 éves a konfirmáció Magyarországon című kiállításunkat. (A legrégibb, konfirmációra vonatkozó adatunk 1755-ből való.) Igen sokan ismerték fel magukat a kiállított konfirmációi képeken, vagy örvendeztek, amikor konfirmáló lelkészük fényképével találkoztak. Ilyen bejegyzéseket találunk ezzel a kiállítással kapcsolatban: „A múzeum egy meghitt sziget a nagy pesti forgalomban. Azt kívánom mindenkinek, hogy az, amit a konfirmáció kifejez – a Jézus Krisztus iránti elkötelezettség vállalása – ne maradjon a múzeum falai között, hanem sóvá és világossággá váljék az emberek javára és Isten dicsőségére” (június 28.). Egy német nyelvű bejegyzés: „Jó és fontos volt nekünk, evangélikus német keresztényeknek hallani és látni, hogy egy Urunk van” (április 29.). „Itt a múzeumban már többször voltam, és mindig találok új, érdekes kiállítást. Várom az újabb érdekességeket” (május 28.).

A tavalyi harmadik kiállításunk december 9-én nyílt meg A magyar honleány igaz mintaképe címmel. Tíz, a 19. század viharos évtizedeiben élő evangélikus asszonyra emlékezünk, akik sokat munkálkodtak a hazáért. Többen közülük úttörőként, jó néhány nehézséget legyőzve – az úttörőknek mindig nehéz – tevékenykedtek: Kossuth Zsuzsanna az első főnővér volt a hadikórházakban, Kánya Emília a monarchia első lapalapító szerkesztőnője, Veres Pálné az első leány-középiskola megalapítója, Beniczkyné Bajza Lenke az első befutott regényírónő. (Utóbbi népszerűsége akkoriban vetekedett Jókai Mór olvasottságával.) Igen személyessé teszi a kiállítást több, kézzel írott levél, valamint fényképalbum és jellegzetes női tárgy. Az emlékezés és a tiltakozás különös elegye volt az a gyöngy karkötő, amelyet sokan hordtak, s amelyen az aradi vértanúk nevének kezdőbetűi láthatók. A „titkosírás” feloldása egy német nyelvű intés: Pannónia, ne feledd halottaidat, mint vádlók, élnek! „Köszönjük, hogy a mai világban nőként ide belépve, erőt merítve a múltból, keményen dolgozva a jelenben, talán hagyunk valamit mi is a jövő nemzedéknek” (december 15.).

Munkatársaink szeretnék, ha már a gyerekek is megtanulnák értékelni a kiállításokat. Ezért nagy örömmel fogadjuk a konfirmandus- és az iskolai csoportokat. Szombati napokon – évente néhány alkalommal – „gyermekfoglalkozást” szervezünk, amikor a gyermekekkel közösen „készítünk” vagy megvizsgálunk múzeumi tárgyakat; az alkotás és a játék izgalmában próbáljuk meg közelebb hozni hozzájuk a múltat. Még Hartáról is jött gyerekcsoport egy ilyen foglalkozásra. „Nagyon köszönjük a néhány szép órát, amit itt tölthettünk a múzeumban a gyermekfoglalkozáson. A gyermekek sok élménnyel gazdagodhattak” (május 5.). A múzeumi világnap alkalmából tavaly már másodszor megrendezett Múzeumi majálisunk egész napos programjaival várta a nagyérdeműt. Remélhetőleg egyre többeket vonz majd ez a kikapcsolódási forma.

Kis múzeumunkban arra törekszünk, hogy szakszerű és látogatóbarát vezetést adjunk. A magyaron kívül angol és német szóbeli vezetést biztosítunk, és további hat nyelven adjuk kézbe a múzeumi vezetőket, hogy a magyarul nem tudók is megértsék kiállításainkat. Ezt nagyon sokan értékelik a vendégkönyvben is. „Köszönöm a rácsodálkozást az evangélikus egyházra. Mint római katolikus vallású egyén élveztem a vezetést” (május 18.). „Amerikai evangélikusként kimondhatatlan élmény volt Luther Márton keze írását látni, valamint megismerkedni a reformáció áldozataival és nehézségeivel” (angol nyelvű bejegyzés). „Alig várom, hogy nagymamámmal Londonban beszélhessek a múzeumok ezen gyöngyszeméről.” „Csodálatos volt végigjárni a múzeumot és érezni a hit melegét, mely erősítette az evangélikus pionírokat hitük melletti kiállásukban” (egy görög ortodox pap Bejrútból, Libanon fővárosából).

Igyekszünk lépést tartani a technikai fejlődéssel is. Érintőképernyős számítógépünk segítségével nagyon sok információt közlünk az időszakos kiállítások anyagához kapcsolódóan.

Az állami segítség csökkenése ellenére sikerült négy nagyobb restaurálást (kép és bútor) befejezni. Távolabbi célunk azonban a múzeum bővítése.

Missura Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fáradtság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján
Megvan az ideje a rombolásnak és az építkezésnek
Éneklő elnökség
Nem vettek zsákbamacskát Apácán
Angyali küldetés
Ifjak a hit és bölcsesség útján
Keresztutak
PRÚSZ-közgyűlés igeközelben
Könyvtár ajándékba
Nincs két egyforma krumpli
Evangélikusok
Samáriai confirma
A férfiak miatt kezdődött minden…
e-világ
Újra a gyülekezeti honlapokról
Keresztény szemmel
A megharcolt egység értéke
Vezetés
Az „ügynöklista” nem új – és az igazság?
A tényfeltáró bizottság nyilatkozata
A hét témája
A déli kerület hűségérmesei
Baranyai Béla
Dr. Eördögh Endre
Gryllus Vilmos
Dr. Kéry Lajos
Lőrinczi András
Dr. Németh Pál
Oravecz Mátyás
Pintér Győző
Sándor Miklósné
Dr. Simor Ferenc
Tóth Lenke
Valach Ilona
evél&levél
Szeretet és összetartozás
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Élet – éljen vele!
A közelmúlt krónikája
Örömhírek a Gyurátz-alapítványról
Líceumi napok Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az emlékezés csendje
Egység a nyelvben – egység a hitben
Múzeumi híradó 2006
Sajtos pogácsa
A vasárnap igéje
Senki a meghívottak közül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Focilázban
Szószóró
Lelkigondozás – csendsátor
Cantate
A reformáció korának énekei – Luther kortársai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 26 Múzeumi híradó 2006

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster