EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján

„A lelkészi szolgálatnál nincs szebb” – Isten mindent felülmúló irgalma és hűsége mellett ez volt az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) június 17-ei tanévzáró istentiszteletének és ünnepi ülésének a legfőbb üzenete.

Dr. Reuss András 1Móz 31,11 alapján tartott igehirdetésében Jákób történetén keresztül arról beszélt, hogy az ember kisebb Isten minden cselekedeténél, de nem lehet olyan kicsi, hogy az Úrnak ne lenne gondja rá. Ha az ember ráébred méltatlanságára, az Úr felszabadítja őt a bűnei alól, és az újrakezdés lehetőségét kínálja neki. „Aki Krisztus evangéliumának hirdetésére szánja magát, többet ad, mint a legbőkezűbb adakozó, a legjobb orvos, a legnagyobb feltaláló. Több értelme van az életének, mint azénak, aki hörcsög módjára mindent magának gyűjt” – zárta szavait az EHE Rendszeres Teológiai Tanszékének tanszékvezető professzora.

Folytatva Reuss András gondolatait dr. Szabó Lajos rektor Hova és miért indulnak el Krisztus tanítványai 2006. június 17-én? című beszédében – amelyet friss diplomás fiának, Szabó Andrásnak, illetve a most végzett évfolyamnak ajánlott – arra mutatott rá, hogy az egyház feladatának betöltéséhez „merészség által megteremtett biztonságra” van szükség. Mint mondta, Krisztus tanítványai egyben vezetők is, akiknek naprakésznek és a kockáztatástól, az újítástól meg nem rettenőnek kell lenniük. Útravalóként azt kívánta a teológia falai közül most kikerülőknek, hogy találjanak rá arra a belső órára, amely majd megmutatja nekik, hogy mikor mit kell tenniük, érezzék át szolgálatuk örömét és szépségét, és ami a legfontosabb: „Soha el ne feledjék Isten kézfogását.”

Szabó Lajos utolsó rektori beszédét – nyolcévnyi rektori szolgálat után 2006 augusztusától dr. Csepregi Zoltán professzor mellett rektorhelyettesként folytatja majd munkáját – konkrét kézfogások követték.

Az EHE vezetője először a teológus-lelkész szak végzőseinek nyújtotta át diplomájukat, majd a hittanár szakos nappali, illetve levelező tagozatos hallgatók vehették át oklevelüket.

Az ünnepi alkalom ezzel azonban még korántsem ért véget, hiszen a 2005/2006-os tanévben ketten is befejezték tanulmányaikat az EHE Doktori Iskolájában. A Doktori és Habilitációs Tanács döntése értelmében Joób Máté kelenföldi evangélikus lelkész magna cum laude, Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész, az MTA–EHE Szociáletikai és Ökumenikus Kutatócsoport tudományos munkatársa pedig summa cum laude minősítéssel vehette át doktori diplomáját. Joób Máté laudációját dr. Korányi András, az egyetem egyháztörténeti tanszékének adjunktusa, Orosz Gábor Viktorét pedig dr. Szentpétery Péter docens, az intézmény vallás- és társadalomtudományi tanszékének vezetője mondta el.

Mint minden évben, ezúttal sem feledkeztek meg azokról, akik ötven, hatvan, hatvanöt, illetve hetven éve fejezték be teológiai tanulmányaikat. Az arany, gyémánt, vas, illetve rubin oklevelet átvevők nevében az ötven éve végzett Magyar László szólt az ünneplő gyülekezethez. Mint mondta: „Nem a mi érdemünk, hogy végigjárhattuk ezt az utat, hanem ajándék.”

Az ünnepi ülés végéhez közeledve Tóth Károly István, a hallgatói önkormányzat elnöke ismertette a jelenlévőkkel a Sólyom Jenő Alapítvány kuratóriumának jelentését. Az EHE felett az ez évi püspöki felügyeletet gyakorló Gáncs Péter apai elfogultsággal a végzősökhöz fordulva a lelkészi szolgálat szépségéről mondott pár szót. Frenkl Róbert országos felügyelő a nyolcévi rektori szolgálat méltatásaként azt köszönte meg Szabó Lajosnak, hogy jó csapatkapitány volt. Szabó Lajos – arra utalva, hogy jó csapat nélkül nehéz jó kapitánynak lenni – a köszönetet továbbadta az EHE hallgatóinak, illetve kollégáinak és munkatársainak, majd az alkalom lezárásaként arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazi ünnep, a „lelkészavatási láz” csak most kezdődik…

Vitális Judit

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fáradtság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján
Megvan az ideje a rombolásnak és az építkezésnek
Éneklő elnökség
Nem vettek zsákbamacskát Apácán
Angyali küldetés
Ifjak a hit és bölcsesség útján
Keresztutak
PRÚSZ-közgyűlés igeközelben
Könyvtár ajándékba
Nincs két egyforma krumpli
Evangélikusok
Samáriai confirma
A férfiak miatt kezdődött minden…
e-világ
Újra a gyülekezeti honlapokról
Keresztény szemmel
A megharcolt egység értéke
Vezetés
Az „ügynöklista” nem új – és az igazság?
A tényfeltáró bizottság nyilatkozata
A hét témája
A déli kerület hűségérmesei
Baranyai Béla
Dr. Eördögh Endre
Gryllus Vilmos
Dr. Kéry Lajos
Lőrinczi András
Dr. Németh Pál
Oravecz Mátyás
Pintér Győző
Sándor Miklósné
Dr. Simor Ferenc
Tóth Lenke
Valach Ilona
evél&levél
Szeretet és összetartozás
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Élet – éljen vele!
A közelmúlt krónikája
Örömhírek a Gyurátz-alapítványról
Líceumi napok Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az emlékezés csendje
Egység a nyelvben – egység a hitben
Múzeumi híradó 2006
Sajtos pogácsa
A vasárnap igéje
Senki a meghívottak közül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Focilázban
Szószóró
Lelkigondozás – csendsátor
Cantate
A reformáció korának énekei – Luther kortársai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 26 Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster