EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Focilázban

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Focilázban

„Javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság, de bárcsak el se kezdődött volna! A férjemre azóta rá sem lehet ismerni. Alig ér haza a munkából, máris a tévé távirányítóján van az ujja. Két éve házasodtunk össze, de az utóbbi fél évben kezdett érdeklődni a hit dolgai iránt. Most, hogy bizonyságtételem kezd beérni, mindent elront ez a fociőrület. Ráadásul minden este nálunk szurkolnak a párom barátai, úgyhogy úgy érzem, mintha már nem is léteznék a számára. Mit csináljak? Várom sürgős válaszát!”

Kedves Anna! Sok asszonytársának sóhaját hallom ki leveléből! Bizony hazánkban is gyorsan terjed a vb-láz. És ahogy közeledünk a döntőhöz, egyre magasabb hőfokon égnek majd a szurkolók.

Őszintén szólva én is nagyon sokszor elkeseredem, amikor látom, hogy a tinik hogyan hódolnak sztárbálványaik előtt. A templompadokból pedig de sok helyen hiányoznak a fiatalok! Megdöbbenek azon, hogy érett családapák milyen tűzzel tudnak drukkolni kedvenc csapatuknak a lelátókon. Isten országának pedig kevés a munkása! A rajongók nem sajnálják pénzüket, idejüket, energiájukat arra pazarolni, akit manapság éppen divatos utánozni. Egy sportoló, színész, zenész vagy akár egy valóságshow-szereplő is lehet ma milliók számára a „király”. Szegény földi, esendő, tehetséges vagy tehetségtelen kis király, akinek magának is az élő Úrra, az egyetlen Királyra van szüksége!

Szívből örülök, hogy Anna Jézus Krisztusról, a királyok Királyáról tesz férje előtt tanúbizonyságot, de nem szabad feladnia! Az Úr tudja és elkészíti az időt a megtérésre. Nem szabad lebecsülnünk Isten igéjének az erejét, és nem helyes saját eredményünknek vagy kudarcunknak tekintenünk, ha valaki elfogadja, avagy elutasítja Isten szeretetét. A bűn miatt az ember képtelen magától hinni. Szüksége van a Lélek hitet teremtő munkájára! És ha Isten Lelke megragad egy embert, nincs az az izgalmas futball-világbajnokság, amely kiragadhatná a kezéből!

„…ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem.” (Ézs 55,11) Anna, ne szabjon határidőket Istennek jó munkája bevégzéséhez! Ne legyen olyan türelmetlen! Az Úr cselekszik. Gondolja végig, hogy már önmagában az is milyen nagy eredmény, hogy férje otthon nézi a mérkőzéseket! Levelének további, föntebb nem idézett részében írja, hogy a párja korábban a munkaideje lejárta után szívesen ült be barátaival különféle szórakozóhelyekre. Mennyivel jobb, ha keresztényi vendégszeretettel és alkoholmentes italokkal inkább Ön láthatja vendégül őket füstmentes otthonukban! Higgye el, hogy megértő szeretetével, gondoskodásával többre megy, mint duzzogással!

Ugye nem tévedek nagyot, ha úgy gondolom, hogy Anna saját riválisának érzi a futballt és férje barátait is? Megértem, hiszen olyan friss házasok még. De soha ne felejtse, hogy a házastársunk nem a tulajdonunk. Ráadásul a férj a családfő! Ez így biblikus. „Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak, mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is.” (Ef 5,22–23) És mint családfő hozhat rossz döntést is. Neki kell rádöbbennie, hogy rossz döntésével – ebben az esetben a túlzott futballrajongással – mennyire veszélyeztette harmonikus viszonyukat. Hogy mennyire vette figyelembe az ide vonatkozó igei útmutatást: „Hasonlóképpen a férfiak is szeressék feleségüket, mint a saját testüket. Aki szereti a feleségét, az önmagát szereti.” (Ef 5,28) Megéli-e a házasságban eggyé lett két test misztériumát? Áthágta-e a „ne legyen más Istened rajtam kívül!” (2Móz 20,3) örök érvényű parancsolatát? Fontos kérdések ezek, amelyek tisztázásra várnak az Úr előtt és kettejük között.

Nemrégiben a kezembe akadt egy 1966-ból származó újságcikk. Abban az évben Angliában rendezték meg a világbajnokságot. A londoni Wembley-stadionban az angolok 4 : 2-re legyőzték az NSZK csapatát. De hogyan szerepeltek például a mai nagy kedvencek, a brazilok? Idő előtt kiestek. Rio de Janeiróban ötezer fős tömeg gyűlt össze a város főterén a rossz hír hallatára. Nem bírták feldolgozni, hogy imádott „futballisteneik” trónfosztottak lettek, ezért megrohamozták a Brazil Labdarúgó-szövetség székházát. A rendőrséggel való összecsapásban sokan megsérültek. Săo Paulóban pedig a csalódott tömeg meg akarta lincselni Feolát, a válogatott akkori szövetségi kapitányát.

Szabad a sportszeretetnek veszedelmes fanatizmussá válnia? Ha hisztériává válik, akkor elveszítette helyes rendeltetését, és az ördög eszközévé lett. Anna! A világbajnokság hamar befejeződik. Vele együtt múlik a láz is. És reméljük, hogy a nyertesek Istent áldják majd, a vesztesek pedig emelt fővel viselik a vereséget rajongóikkal együtt… A csendes nyári estéken pedig lesz idő a győzelem vagy a legyőzetés által szerzett tapasztalatokról beszélgetni! „…legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok.” (Mt 10,16b) Csak az isteni szeretet bölcsességével, Anna! Soha ne indulatból, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát!

Imádságban hordozom! Testvéri szeretettel:

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fáradtság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Útravaló Krisztus tanítványainak az EHE tanévzáróján
Megvan az ideje a rombolásnak és az építkezésnek
Éneklő elnökség
Nem vettek zsákbamacskát Apácán
Angyali küldetés
Ifjak a hit és bölcsesség útján
Keresztutak
PRÚSZ-közgyűlés igeközelben
Könyvtár ajándékba
Nincs két egyforma krumpli
Evangélikusok
Samáriai confirma
A férfiak miatt kezdődött minden…
e-világ
Újra a gyülekezeti honlapokról
Keresztény szemmel
A megharcolt egység értéke
Vezetés
Az „ügynöklista” nem új – és az igazság?
A tényfeltáró bizottság nyilatkozata
A hét témája
A déli kerület hűségérmesei
Baranyai Béla
Dr. Eördögh Endre
Gryllus Vilmos
Dr. Kéry Lajos
Lőrinczi András
Dr. Németh Pál
Oravecz Mátyás
Pintér Győző
Sándor Miklósné
Dr. Simor Ferenc
Tóth Lenke
Valach Ilona
evél&levél
Szeretet és összetartozás
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Élet – éljen vele!
A közelmúlt krónikája
Örömhírek a Gyurátz-alapítványról
Líceumi napok Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az emlékezés csendje
Egység a nyelvben – egység a hitben
Múzeumi híradó 2006
Sajtos pogácsa
A vasárnap igéje
Senki a meghívottak közül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Focilázban
Szószóró
Lelkigondozás – csendsátor
Cantate
A reformáció korának énekei – Luther kortársai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 26 Focilázban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster