EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 2 - Hit­val­ló pres­bi­te­rek Holz­ha­us­en­ben

Hozzászólás a cikkhez

Hit­val­ló pres­bi­te­rek Holz­ha­us­en­ben

Ha­to­dik alkalommal ülé­se­zett a nyu­gat- eu­ró­pai ma­gyar pres­bi­te­ri kon­fe­ren­cia

Ne­héz ne­künk, pres­bi­te­rek­nek sza­vak­ba ön­te­nünk azt a nagy­sze­rű ér­zést, ame­lyet a hit­test­vé­re­ink­kel va­ló ta­lál­ko­zás je­lent év­ről év­re. Im­már ha­to­dik al­ka­lom­mal gyűlt össze Nyu­gat-Eu­ró­pa kü­lön­bö­ző tá­ja­i­ról a di­asz­pó­rá­ban élő ma­gyar pro­tes­táns lel­ki­pász­to­rok, gond­no­kok, fel­ügye­lők, pres­bi­te­rek kis csa­pa­ta a né­met­or­szá­gi Holz­ha­us­en­ben már­ci­us 14–16. kö­zött. Össze­jö­ve­te­lünk fő cél­ja az volt, hogy to­vább mé­lyít­sük ke­resz­tény hi­tün­ket, val­lá­si is­me­re­te­in­ket, és még szo­ro­sabb­ra fűz­zük ba­rát­sá­gun­kat ré­geb­bi kon­fe­ren­ci­á­zó tár­sa­ink­kal és az újak­kal egy­aránt.

A résztvevők idén is Auszt­ri­á­ból, Ang­li­á­ból, Bel­gi­um­ból, Hol­lan­di­á­ból, Svájc­ból, Svéd­or­szág­ból, va­la­mint Né­met­or­szág több gyü­le­ke­ze­té­ből ér­kez­tek. Az ez évi té­mát hit­val­lá­sa­ink ad­ták. En­nek ke­re­té­ben há­rom nagy­sze­rű elő­adást hall­gat­hat­tunk meg a szom­ba­ti nap fo­lya­mán, a be­ve­ze­tő pén­tek es­ti is­mer­ke­dés, be­mu­tat­ko­zás és es­ti áhí­tat után.

Az el­ső elő­adást Var­ga Pál, a Nyu­gat-eu­ró­pai Ma­gyar Pro­tes­táns Gyü­le­ke­ze­tek Szö­vet­sé­gé­nek társ­el­nö­ke, az ul­mi ma­gyar pro­tes­táns gyü­le­ke­zet lel­ki­pász­to­ra tar­tot­ta Az Apos­to­li hit­val­lás mint a ke­resz­tény­ség kö­zös hit­val­lá­sa cím­mel. Rop­pant ér­de­kes volt hal­la­ni az ősi ke­resz­tény iratok­ról, kezd­ve az ősi ró­mai Cre­dó­tól az Apos­to­li hit­val­lá­son ke­resz­tül a Ni­ce­ai–kons­tan­ti­ná­po­lyi hit­val­lá­sig.

Má­so­dik elő­adó­ként id. Joób Oli­vér zü­ri­chi nyu­gal­ma­zott lel­ki­pász­tort hall­gat­hat­tuk meg Az evan­gé­li­kus egy­ház hit­val­lá­sai – Lu­ther ka­te­kiz­mu­sai té­má­ban. Szó esett töb­bek kö­zött Lu­ther Kis és Nagy ká­té­já­ról, a Me­lancht­hon ál­tal meg­szö­ve­ge­zett Ágos­tai hit­val­lás­ról, Lu­ther Schm­al­kal­de­ni cik­ke­i­ről, va­la­mint a lu­the­ra­niz­mu­son be­lü­li hit­vi­ták el­si­mí­tá­sa cél­já­ból ké­szült For­mu­la Con­cor­diae-ről.

A har­ma­dik és be­fe­je­ző elő­adás meg­ko­ro­náz­ta na­pun­kat: A re­for­má­tus egy­ház hit­val­lá­sai – a Hei­del­ber­gi ká­té és a II. hel­vét hit­val­lás cím­mel Ju­hász Ta­más, a ko­lozs­vá­ri Pro­tes­táns Teo­ló­gi­ai In­té­zet pro­fesszo­ra tar­tott nagy­sze­rű re­fe­rátumot.

Rö­vid szü­net után le­he­tő­sé­günk nyílt az elő­adá­so­kon hal­lot­tak meg­vi­ta­tá­sá­ra. Im­már nyo­ma sem volt az el­ső évek­ben ta­pasz­tal­ha­tó vissza­fo­gott­ság­nak, ta­po­ga­tó­zás­nak. A plé­num­be­szél­ge­tés ke­re­té­ben Ju­hász pro­fesszor ki­fe­jez­te örö­mét, hogy ré­sze­se le­he­tett en­nek a na­gyon ér­té­kes és si­ke­res kon­fe­ren­ci­á­nak, va­la­mint han­got adott ab­bé­li re­mé­nyé­nek, hogy a jö­vő­ben egy­re szo­ro­sabb és szé­le­sebb együtt­mű­kö­dés­re szá­mít­ha­tunk majd az ott­ho­ni (Kár­pát-me­den­cei) egy­há­za­ink és az Eu­ró­pá­ban szét­szó­ró­dott ma­gyar pro­tes­táns gyü­le­ke­ze­te­ink kö­zött.

Fel­tét­le­nül meg­em­lí­ten­dő a szom­bat es­ti si­ke­res és fel­eme­lő ze­nés-ver­ses ün­ne­pi mű­sor – Csák­váry Dá­ni­el lel­ki­pász­tor szer­ve­zé­sé­ben –, amellyel nem­ze­ti ün­ne­pün­ket, már­ci­us ti­zen­ötö­di­két ün­ne­pel­tük meg. Az ün­nep­ség ke­re­té­ben szá­mos lel­kész, pres­bi­ter és az if­jú­sá­gi kon­fe­ren­cia idő­köz­ben meg­ér­ke­zett egyik részt­ve­vő­je mon­dott az al­ka­lom­hoz il­lő ver­set. (Az ugyan­itt meg­ren­de­zett if­jú­sá­gi kon­fe­ren­ci­á­ról la­punk 3. oldalán olvasható be­szá­mo­ló. – A szerk.)

Va­sár­nap reg­gel zajlott az egész ren­dez­vény ér­té­ke­lé­se, és egy­út­tal meg­szü­le­tett a jö­vő évi kon­fe­ren­cia le­het­sé­ges té­má­ja is: A li­tur­gia – is­ten­tisz­te­le­ti szer­tar­tás gyü­le­ke­ze­te­ink­ben. A pres­bi­te­ri kon­fe­ren­cia mél­tó be­fe­je­zé­se­ként együtt ün­ne­pel­tük a vi­rág­va­sár­na­pi is­ten­tisz­te­le­tet, ame­lyen Sza­bó Emő­­ke és Var­ga Pál lel­ki­pász­to­rok szol­gál­tak. Az is­ten­tisz­te­let ke­re­té­ben sok szép kö­zös éne­künket ének­eltük, va­la­mint az úr­va­cso­ra ki­osz­tá­sá­ra is sor ke­rült a meg­hitt együtt­lét zá­ró­ak­kord­ja­ként.

Spá­da Já­nos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az em­lé­kez­te­tő Lé­lek
Hit­val­ló pres­bi­te­rek Holz­ha­us­en­ben
„Hagy­juk, hogy ele­mez­zen min­ket!”
Lát­ni és lát­sza­ni
Nagy­ko­rú lett az Olt­sza­ka­dát és Kő­bá­nya kö­zöt­ti test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat
A vi­lág jö­vő­je – glo­bá­lis fe­le­lős­sé­günk
A re­mény­ség nem csal meg
A ber­li­ni pro­tes­táns ma­gyar gyü­le­ke­zet
Ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 2 Hit­val­ló pres­bi­te­rek Holz­ha­us­en­ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster