EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 2 - Ki­te­kin­tés

Hozzászólás a cikkhez

Ki­te­kin­tés

Né­met­or­szág

A raj­na–veszt­fá­li­ai pro­tes­tán­sok gyü­le­ke­ze­ti nap­ját má­jus 4-én tart­ják Eus­kirchen­ben, Köln­től kö­rül­be­lül negy­ven ki­lo­mé­ter­re. A he­lyi né­met gyü­le­ke­zet­tel ün­ne­pel­ve rö­vid né­met ige­hir­de­tés­sel szol­gál a he­lyi lel­ki­pász­tor­nő. A ma­gyar nyel­vű ige­hir­de­tés szol­gá­la­tát a fel­vi­dé­ki Pal­csó At­ti­la re­for­má­tus lel­ki­pász­tor lát­ja el. A nap to­váb­bi ré­szé­ben ze­nei, il­let­ve kö­zös­sé­gi prog­ra­mo­kon ve­het­nek részt az ér­dek­lő­dők.

Köln­ben jú­ni­us 1-jén ün­ne­pel a ma­gyar gyü­le­ke­zet a de­ut­zi né­met gyü­le­ke­zet­tel együtt. Az is­ten­tisz­te­let 11 óra­kor kez­dő­dik a St. Jo­han­nes-temp­lom­ban (Tem­pel­str. 31, Köln-De­utz). A né­met nyel­vű is­ten­tisz­te­let ke­re­té­ben Heil­in­ger lel­ki­pász­tor hir­de­ti az igét. Gábry Sán­dor gyü­le­ke­ze­ti lel­kész né­met és ma­gyar imád­sá­gok­kal já­rul hoz­zá a li­tur­gi­á­hoz. „Ké­rem gyü­le­ke­ze­tünk tag­ja­it – ír­ja a lel­ki­pász­tor –, ve­gye­nek részt szá­mo­san ezen az al­kal­mon, hi­szen ez az a gyü­le­ke­zet, amely min­ket már öt­ven esz­ten­de­je be­fo­gad haj­lé­ka­i­ba, és er­köl­csi­leg – né­ha pe­dig még anya­gi­lag is – tá­mo­gat. Ez az a gyü­le­ke­zet, amely­hez – ha le­het, az év vé­gé­től kez­dő­dő­en – még szo­ro­sabb szá­lak­kal óhaj­tunk kap­cso­lód­ni, hogy ez­zel is na­gyobb le­gyen a né­met tar­to­má­nyi egy­ház­ban kép­vi­selt sú­lyunk.”

Be­kül­dő: Gla­tz Jó­zsef

– Köln Wolf­gang Hu­ber, a Né­met­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (EKD) tit­ká­ra a nem­ré­gi­ben Ber­lin­ben adott in­ter­jú­já­ban meg­erő­sí­tet­te a „rab­lóka­pi­ta­liz­mus­sal” szem­ben meg­fo­gal­ma­zott bí­rá­la­tát. El­ítél­te a vi­lág­szer­te fo­lyó mér­ték­te­len ki­zsák­má­nyo­lást. Be­szélt azok­ról a kö­zép-, il­let­ve nagy­vál­la­la­tok­ról, ame­lyek ko­mo­lyan ve­szik a dol­go­zó­kért vál­lalt szo­ci­á­lis fe­le­lős­sé­get, han­got adott azon­ban an­nak az ag­go­dal­má­nak, hogy mind­ez a leg­ke­vés­bé sem ál­ta­lá­nos. Egy­út­tal fel­hív­ta a fi­gyel­met a 2009-ben Bré­má­ban meg­ren­de­zen­dő evan­gé­li­kus egy­há­zi na­pok­ra (Kirchen­tag), mely­nek mot­tó­ja 1Móz 3–9 alap­ján így hang­zik: „Em­ber, hol vagy?”

Be­kül­dő: Ma­ko­vitz­ky Jó­zsef – Heidelberg Mint már évek óta, idén is öku­me­ni­kus kör­ben ün­ne­pel­ték a stutt­gar­ti ma­gyar gyü­le­ke­zet asszo­nyai a nők vi­lág­ima­nap­ját. A gu­ya­nai éne­kek szö­ve­gét ma­gyar­ra for­dí­tot­ták, majd fel­ké­szü­lés­ként meg­néz­tek a gyü­le­ke­zet tag­ja­i­val egy fil­met a dél-ame­ri­kai ős­er­dő­ről és Gu­ya­ná­ról. Ta­nul­má­nyoz­ták Jób köny­vét, Má­ria és Már­ta tör­té­ne­tét pe­dig dra­ma­ti­zál­ták.

A ste­i­ni köz­pont en­ge­dé­lyé­vel idén is – mint már évek óta – ado­má­nya­i­kat egy Kár­pát-me­den­cei szór­vány­ban élő ma­gyar gyü­le­ke­zet asszo­nya­i­nak ado­má­nyoz­ták. „Jó tud­nunk, hogy így egy­más­sal ezer ki­lo­mé­te­ren át is kap­cso­lat­ban le­he­tünk. Már most kí­ván­csi­an vár­juk, mi­lyen lesz jö­vő­re az is­ten­tisz­te­let Pá­pua Új-Gui­ne­á­ból kül­den­dő szövege” – ír­ja Gyök­össy Kin­ga Stutt­gart­ból.

Ro­má­nia

A Ro­má­ni­ai Evan­gé­li­kus-Lu­the­rá­nus Egy­ház leg­utób­bi Já­ro­si–

Kró­ni­ka-klub al­kal­mán a het­ven év­vel ez­előtt el­hunyt Pá­ter Bé­la bo­ta­ni­kus­ra, az egy­ház egy­ko­ri fő­gond­no­ká­ra em­lé­kez­tek a részt­ve­vők. A ha­gyo­má­nyos hely­szí­nen, a ko­lozs­vá­ri evan­gé­li­kus püs­pök­ség Re­mé­nyik Sán­dor Ga­lé­ri­á­já­ban tar­tott klub­be­szél­ge­té­sen Far­kas Zol­tán, az Er­dé­lyi Mú­ze­um Egye­sü­let (EME) ag­rár­tu­do­má­nyi szak­osz­tá­lyá­nak al­el­nö­ke Lá­zár Lász­ló­nak, a szak­osz­tály tit­ká­rá­nak tár­sa­sá­gá­ban mél­tat­ta a fel­vi­dé­ki szár­ma­zá­sú, ám Ko­lozs­vár­hoz Tri­a­non után is hű­sé­ges Pá­ter Bé­lát.

A ko­lozs­vá­ri Fe­renc Jó­zsef Tu­do­mány­egye­te­men – majd az utód­in­téz­mény­ben – a nö­vény­mor­fo­ló­gia és -öko­ló­gia tu­do­má­nyok ma­gán­ta­ná­ra­ként Pá­ter a gyógy­nö­vé­nyek is­mer­te­té­sét ad­ta elő a gyógy­sze­rész­hall­ga­tók­nak. Ő hoz­ta lét­re a Ko­lozs­vá­ri Ag­rár­tu­do­má­nyi Egye­tem ke­re­té­ben ma is lé­te­ző gyógy­nö­vény-bo­ta­ni­kusker­tet és – Eu­ró­pá­ban el­ső­ként – a gyógy­nö­vény-kí­sér­le­ti ál­lo­mást, ame­lyet 1931-ig ve­ze­tett.

A klub­be­szél­ge­té­sen el­hang­zott: a tu­dós­ra va­ló em­lé­ke­zés je­gyé­ben 2008. jú­ni­us 20–22. kö­zött az EME há­rom­na­pos ren­dez­vényt ter­vez, az est há­zi­gaz­dá­ja, Ador­já­ni De­zső Zol­tán evan­gé­li­kus püs­pök pe­dig a hí­res bo­ta­ni­kus­ról el­ne­ve­zen­dő szak­mai egye­sü­let lét­re­ho­zá­sát szor­gal­maz­ta.

Be­kül­dő: Szép Krisz­ti­na

– Ko­lozs­vár

Svédország

Fa­bi­ny Ta­más, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Észa­ki Egy­ház­ke­rü­le­té­nek püs­pö­ke már­ci­us 1–5. kö­zött Svéd­or­szág­ban tett lá­to­ga­tást, amely­ről bő­veb­ben az Új Ké­ve című fo­lyó­irat in­ter­ne­tes vál­to­za­tán ol­vas­ha­tunk: http://www.ke­ve.se/, va­la­mint ké­pe­ket te­kint­he­tünk meg az ez al­ka­lom­mal tartott köz­gyű­lés­ről és is­ten­tisz­te­let­ről a http://www.tig­lez­an.com/gyu­les/  és a http://www.tig­le­zan.com/is­ten­tisz­te­let/ ol­da­lon.

Be­kül­dő: Spá­da Já­nos

– Växjö

To­vább­ra is ar­ra biz­tat­juk – el­ső­sor­ban ha­tá­ron tú­li – ol­va­só­in­kat, hogy küld­je­nek be­szá­mo­ló­kat Ki­te­kin­tés ro­va­tunk­ba a gyü­le­ke­ze­tük­ben tör­té­nő ese­mé­nyek­ről. El­ér­he­tő­sé­ge­in­ket lásd az imp­resszum­ban. (A szerk.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az em­lé­kez­te­tő Lé­lek
Hit­val­ló pres­bi­te­rek Holz­ha­us­en­ben
„Hagy­juk, hogy ele­mez­zen min­ket!”
Lát­ni és lát­sza­ni
Nagy­ko­rú lett az Olt­sza­ka­dát és Kő­bá­nya kö­zöt­ti test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat
A vi­lág jö­vő­je – glo­bá­lis fe­le­lős­sé­günk
A re­mény­ség nem csal meg
A ber­li­ni pro­tes­táns ma­gyar gyü­le­ke­zet
Ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 2 Ki­te­kin­tés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster