EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2008 - 2 - Nagy­ko­rú lett az Olt­sza­ka­dát és Kő­bá­nya kö­zöt­ti test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat

„Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok…”

Hozzászólás a cikkhez

Nagy­ko­rú lett az Olt­sza­ka­dát és Kő­bá­nya kö­zöt­ti test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat

A 2004. de­cem­be­ri nép­sza­va­zás után a ha­tár két ol­da­lán so­kak szí­ve telt meg szo­mo­rú­ság­gal, ne­tán ha­rag­gal is. Ta­lán a min­den­na­pok gond­jai, ba­jai, örö­mei el is ho­má­lyo­sít­ják ki­csit, amit ak­kor sok­kal éle­seb­ben lát­tunk. Egy­re ak­tu­á­li­sabb azon­ban szám­ba ven­nünk: ma­gunk mit te­he­tünk azért, hogy a ha­tá­ron kí­vül re­kedt test­vé­re­ink­kel sze­re­tet­ben, lé­lek­ben egyek le­gyünk, és sa­já­tos aján­dé­ka­ink­kal köl­csö­nö­sen gaz­da­gít­has­suk egy­mást.

Kő­bá­nyai evan­gé­li­kus­ként nincs szük­ség ko­mo­lyabb fej­tö­rés­re, ha va­la­ki le­he­tő­sé­get kí­ván ke­res­ni ah­hoz, hogy te­gyen va­la­mit az er­dé­lyi ma­gyar test­vé­re­ink­kel va­ló kap­cso­lat szo­ro­sab­bá fű­zé­sé­re. A dél-er­dé­lyi Olt­sza­ka­dát – ahol a la­kos­ság ará­nya év­szá­za­dok óta vál­to­zat­lan – szór­ványma­gyar­sá­gá­nak evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­té­vel ti­zen­nyolc éve lé­te­sí­tet­tünk kap­cso­la­tot, ide­je te­hát, hogy nagy­ko­rú­vá vál­jon kö­te­lé­künk is.

Az 1989-ben tör­tént vál­to­zá­sok után szá­mos ma­gyar gyü­le­ke­zet ér­dek­lő­dé­se és fe­le­lős­ség­ér­ze­te tá­madt fel Er­dély iránt, és szá­mos kap­cso­lat­fel­vé­tel tör­tént. Eb­ben az idő­ben ta­lált egy­más­ra a két lel­kész, Fa­bi­ny Ta­más és Kaj­csa Lász­ló, raj­tuk ke­resz­tül pe­dig Bu­da­pest-Kő­bá­nya és Olt­sza­ka­dát evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­te is. Kez­det­ben gyak­ran ka­lan­dos, akár kis­sé koc­ká­za­tosnak is ne­vez­hető uta­zá­sok so­rán erő­sö­dött a kap­cso­lat. Fa­bi­ny Ta­más és Wisz­ki­densz­ky And­rás gyak­ran sze­mé­lyes ex­pe­dí­ci­ó­val épí­tet­te a hi­da­kat.

Le­he­tő­ség sze­rint igyek­szünk az oltszakadátiakat anya­gi­lag tá­mo­gat­ni, de ugyan­ek­ko­ra fi­gyel­met szen­te­lünk a kap­cso­lat­épí­tés­nek is.

Szá­mos kő­bá­nyai csa­lád szá­má­ra je­len­tett élet­re szó­ló él­ményt a fin­nek­kel kö­zös olt­sza­ka­dá­ti ki­rán­du­lás, ami­kor a hí­vek a ko­ráb­bi be­szá­mo­lók után im­már szem­től szem­be ta­lál­ták ma­gu­kat a tá­vo­li szór­vány­ma­gyar kö­zös­ség éle­té­nek va­ló­sá­gá­val. A Sza­ka­dá­ton őr­zött szí­nes nép­ha­gyo­má­nyok egyéb­ként csak­nem ugyan­úgy je­len van­nak, mint ahogy Vám­szer Gé­za 1940-ben meg­je­lent nép­raj­zi ta­nul­má­nyá­ban (Egy Sze­ben me­gyei ma­gyar szór­vány) ol­vas­ha­tjuk.

A gyü­le­ke­zet fi­a­tal or­go­nis­tá­ja, Kon­rád La­jos több­ször is meg­for­dult a fó­ti kán­tor­kép­ző­ben. Örö­münk­re szol­gált, ami­kor tíz év­vel ké­sőbb a sza­ka­dá­ti al­só ta­go­za­tos gye­re­kek ma­gyar ta­ní­tó­ja lett.

Mi­vel ko­ráb­ban a kap­cso­lat ta­lán leg­fon­to­sabb lánc­sze­me a két lel­kész szo­ros ba­rát­sá­ga volt, és Kaj­csa Lász­ló Olt­sza­kad­át­ról Hos­­szú­fa­lu­ba tá­vo­zott, Fa­bi­ny Ta­más pe­dig teo­ló­gi­ai ta­nár, ké­sőbb az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke lett, a test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat éb­ren tar­tá­sá­hoz új len­dü­let­re volt szük­ség.

Évek tel­tek el ta­lál­ko­zá­sok nél­kül, de Bol­la Ár­pád és Wisz­ki­densz­ky And­rás igye­kez­tek élet­ben tar­ta­ni a kap­cso­la­tot. Az­tán 2001 őszén új lel­ké­szünk­kel, Smi­dé­li­usz And­rás­sal új út­ra in­dul­tunk, ami a ré­gi kap­cso­lat fel­éle­dé­sét is ma­gá­val hoz­ta. Or­bán Lász­ló lel­kész és fe­le­sé­ge, Bak Már­ta ugyan­csak nagy sze­re­tet­tel fo­gad­tak, és a ve­lük va­ló ba­rát­ság újabb ta­lál­ko­zá­so­kat szült, még az olt­sza­ka­dá­ti pres­bi­té­ri­um is meg­lá­to­ga­tott min­ket. (Mi­u­tán szin­te mind­annyi­an gaz­dál­ko­dó, ál­lat­tar­tó em­be­rek, ne­he­zen vál­lal­koz­nak ilyen hosszú út­ra.) Töb­ben kö­zü­lük elő­ször jár­tak Ma­gyar­or­szá­gon. Lel­ke­sí­tő volt ve­lük jár­ni a Par­la­ment­ben vagy a vi­seg­rá­di vár­ban. Volt, aki úgy fo­gal­ma­zott, hogy ez­zel a ki­rán­du­lás­sal el­ér­te éle­te cél­ját.

A sza­ka­dá­ti­ak pász­to­ro­lá­sát 2005 ta­va­szá­tól Ja­kab Ist­ván vég­zi; 2007-ben a kő­bá­nyai gyü­le­ke­zet élé­re is új lel­kész állt Ben­kó­czy Pé­ter sze­mé­lyé­ben.

Sze­ret­nénk fenn­tar­ta­ni a sze­mély­től sze­mé­lyig, lé­lek­től lé­le­kig tar­tó vi­szonyt. Ba­rát­sá­gunk­kal, rend­sze­res je­len­lé­tünk­kel olyan kap­cso­lat­ra tö­rek­szünk, amely a sza­ka­dá­ti­ak­nak is ked­ves. Idén nyá­ron Ma­gyar­or­szá­gon a sza­ka­dá­ti gye­re­kek­kel kö­zös hit­tan­tá­bort sze­ret­nénk szer­vez­ni. Ha a jö­vő nem­ze­dé­ké­nek kap­cso­la­ta erő­sö­dik, hosszú tá­von sem fe­led­jük egy­mást.

Csep­re­gi Gyu­la fel­ügye­lő (Bu­da­pest-Kő­bá­nya)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Az em­lé­kez­te­tő Lé­lek
Hit­val­ló pres­bi­te­rek Holz­ha­us­en­ben
„Hagy­juk, hogy ele­mez­zen min­ket!”
Lát­ni és lát­sza­ni
Nagy­ko­rú lett az Olt­sza­ka­dát és Kő­bá­nya kö­zöt­ti test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat
A vi­lág jö­vő­je – glo­bá­lis fe­le­lős­sé­günk
A re­mény­ség nem csal meg
A ber­li­ni pro­tes­táns ma­gyar gyü­le­ke­zet
Ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2008 2 Nagy­ko­rú lett az Olt­sza­ka­dát és Kő­bá­nya kö­zöt­ti test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster