EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 1 - Hí­rek, ki­te­kin­tés

Hozzászólás a cikkhez

Hí­rek, ki­te­kin­tés

Az Orosz Or­to­dox Egy­ház fel­füg­gesz­ti az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­já­ban (KEK) vál­lalt tag­sá­gát afe­let­ti ha­rag­já­ban, hogy amíg a kons­tan­ti­ná­po­lyi pát­ri­ár­ká­tus­hoz el­pár­tolt Észt­or­szá­gi Or­to­dox Egy­há­zat a KEK már 2007-ben fel­vet­te tag­jai kö­zé, a Moszk­vá­hoz hű ma­radt, ugyan­csak Észt­or­szá­gi Or­to­dox Egy­ház fel­vé­te­lét új­ra el­na­pol­ták.

Isz­tam­bul, Tö­rök­or­szág. I. Bar­tho­lo­ma­i­osz pát­ri­ár­ka kon­fe­ren­ci­á­ra hív­ta össze az or­to­dox egy­há­zak püs­pö­ke­it a Pál-év­vel kap­cso­lat­ban. A kon­fe­ren­cia az összes or­to­dox egy­ház­hoz és a vi­lág­hoz üze­ne­tet kül­dött, amely­ben az or­to­do­xok egy­sé­gé­re és a misszió fon­tos­sá­gá­ra em­lé­kez­tet­nek. Kü­lön be­szél­ge­tést foly­ta­tott a pát­ri­ár­ka az idő­köz­ben meg­halt Alek­szij moszk­vai pát­ri­ár­ká­val az or­to­dox egy­há­zak kö­ze­le­dé­sé­ről.

Je­ru­zsá­lem, Iz­ra­el. Moszk­vai lá­to­ga­tá­sa al­kal­má­ból kö­zöl­te az iz­ra­e­li kor­mány­de­le­gá­ció, hogy Iz­ra­el ál­lam vissza­ad­ja Orosz­or­szág­nak az 1889-ben orosz fő­her­ce­gi ado­mány­ként épült Szer­gi­usz-ko­los­tort, Je­ru­zsá­lem egyik leg­ka­rak­te­risz­ti­ku­sabb épü­let­cso­port­ját. Je­len­leg az iz­ra­e­li ter­mé­szet­vé­del­mi ha­tó­ság és a föl­mű­ve­lés­ügyi mi­nisz­té­ri­um egyik osz­tá­lya mű­kö­dik az el­kob­zott épü­let­ben. Az épü­let­cso­port na­gyon le­rom­lott ál­la­pot­ban ke­rül vissza az ere­de­ti tu­laj­do­no­sok ke­zé­be. Vla­gyi­mir Pu­tyin ak­ko­ri ál­lam­el­nök már 2008 ele­jén 435 ezer sváj­ci fran­kot ado­má­nyo­zott az új­já­épí­tés cél­já­ra.

Bu­ka­rest, Ro­má­nia. A Ro­mán Or­to­dox Egy­ház Szent Szi­nó­du­sa eré­lye­sen meg­til­tot­ta hí­ve­i­nek és pap­ja­i­nak, hogy bár­mely más egy­ház szer­tar­tá­sán úrvacsorai kö­zös­ségbe lépjenek. Sem ró­mai ka­to­li­kus, sem más ke­resz­tény fe­le­ke­zet ilyen szer­tar­tá­sa nem fe­lel meg a ro­mán egy­ház elő­írá­sa­i­nak és teo­ló­gi­á­já­nak. Kü­lön fi­gyel­mez­te­tést kap­tak azok a pa­pok, akik más fe­le­ke­ze­tű lel­ki­pász­to­rok­kal együtt szol­gál­ná­nak ilyen szer­tar­tá­son.

Ka­zán, Ta­tár Au­to­nóm Köz­tár­sa­ság. Az or­szág la­kos­sá­ga hat­van szá­za­lék­ban musz­lim hi­tű, és csak fél­ezer­re te­he­tő a ke­resz­té­nyek – fő­leg ró­mai ka­to­li­ku­sok – szá­ma. A fő­vá­ros­ban most épí­tet­tek ne­kik temp­lo­mot, ame­lyet sok kül­föl­di rész­vé­telével szen­tel­tek föl. Az épít­ke­zés­hez a köz­tár­sa­ság kor­má­nya anya­gi­lag is hoz­zá­já­rult.

Moszk­va, Orosz­or­szág. Az orosz­or­szá­gi Köz­pon­ti Sta­tisz­ti­kai Hi­va­tal je­len­té­se ag­gasz­tó ada­to­kat kö­zölt az ön­gyil­kos­sá­gok ug­rás­sze­rű emel­ke­dé­sé­ről. Míg a vi­lá­gon át­lag­ban száz­ezer em­ber kö­zül ti­zen­négy, ad­dig Orosz­or­szág­ban en­nek több mint a két­sze­re­se, hu­szon­ki­lenc lesz ön­gyil­kos. 2007-ben 41 329 sze­mély ve­tett vé­get ön­ke­zé­vel az éle­té­nek. Az ön­gyil­kos­sá­gok szá­mát te­kint­ve az oro­szo­kat saj­ná­la­tos mó­don a bal­ti­ak, az uk­rá­nok, a fe­hér­oro­szok, a fin­nek, a ma­gya­rok és a szlo­vé­nok kö­ve­tik.

Ha­van­na, Ku­ba. Az or­szág tör­té­ne­té­ben elő­ször avat­tak szen­tet. Jo­sé Ol­lalo Val­dés az Ir­gal­mas Test­vé­rek kö­zös­sé­gé­nek meg­ala­pí­tó­ja­ként egy­for­mán se­gí­tet­te és ápol­ta a 19. szá­za­di ku­bai for­ra­da­lom és a for­ra­dal­mat le­győ­ző spa­nyol had­se­reg se­be­sült­je­it. Val­dés 1820-ban Ha­van­ná­ban szü­le­tett.

Ca­ra­cas, Ve­ne­zu­e­la. A ve­néz ró­mai ka­to­li­kus egy­ház püs­pö­ki ka­ra Cha­vez ál­lam­el­nö­köt meg­vá­lasz­tá­sa­kor tá­mo­ga­tá­sá­ról biz­to­sí­tot­ta. Most éles han­gú nyi­lat­ko­zat­ban el­le­ne for­dult az or­szág­ban el­ural­ko­dott ál­la­po­tok mi­att. Fő­leg a biz­ton­ság tel­jes fel­la­zu­lá­sa és Ve­ne­zu­e­la „el­ku­ba­ni­zá­ló­dá­sa” mi­att ka­pott éles bí­rá­la­tot az ál­lam­fő.

Ber­lin, Né­met­or­szág. A né­met fő­vá­ros há­rom­mil­lió-négy­száz­ezer la­ko­sá­nak val­lá­si meg­osz­lá­sa a leg­újabb fel­mé­ré­sek sze­rint a következő: 19,9% evan­gé­li­kus, 9,5% ró­mai ka­to­li­kus, 6,3% musz­lim, 1,0% or­to­dox, 0,8% zsi­dó, 0,7% sza­bad­egy­há­zi, 0,2% budd­his­ta. Szá­mok­ban ez 675 ezer evan­gé­li­kust, 322 ezer ró­mai ka­to­li­kust és 216 ezer musz­li­mot je­lent.

Würz­burg, Né­met­or­szág. A Kál­vin-év al­kal­má­ból a ba­jor­or­szá­gi re­for­má­tus egy­ház spe­ci­á­lis Kál­vin bort hoz ki a pi­ac­ra. A bort Som­me­rach fa­lu­ban ké­szí­tet­ték, 2007-es év­já­ra­tú riz­ling. Egy la­tin köz­mon­dás: „In vi­no ver­i­tas” („bor­ban az igaz­ság”) meg­vál­toz­ta­tá­sá­val így akar­ják pro­pa­gál­ni: „In Cal­vi­no ver­i­tas”…

Ber­lin, Né­met­or­szág. A vá­ros bal­ol­da­li ve­ze­té­se el­tö­röl­te a he­lyi is­ko­lák­ban a hit­ok­ta­tást mint ren­des tan­tár­gyat. He­lyet­te „eti­ka” né­ven ve­zet­tek be egy má­si­kat. Ez el­len most ha­tal­mas moz­ga­lom in­dult Pro Re­li név­vel. A né­met al­kot­mány sze­rint 170 ezer támogató alá­írás szük­sé­ges ah­hoz, hogy nép­sza­va­zás­sal dönt­se­nek egy kér­dés­ben. A til­ta­ko­zás szer­ve­zői ja­nu­ár kö­ze­pé­re már több mint 340 ezer ér­vé­nyes alá­írást gyűj­töt­tek. A sze­ná­tus még nem nyi­lat­ko­zott, hogy mi­kor akar­ják meg­sza­vaz­tat­ni a vá­ros la­kos­sá­gát.

Genf, Svájc. A FAO (az ENSZ Élel­me­zé­si és Me­ző­gaz­da­sá­gi Szer­ve­ze­te) sta­tisz­ti­ká­ja sze­rint a Kon­gói De­mok­ra­ti­kus Köz­tár­sa­ság­ban 43 mil­lió alul­táp­lált em­ber él, az­az a la­kos­ság 76 szá­za­lé­ka. Ezt kö­ve­ti Erit­rea 68, Bu­run­di 63, Ha­i­ti 58, Si­er­ra Le­o­ne 47, Eti­ó­pia 46 szá­za­lék­kal. Ez össze­sen csak­nem száz­mil­lió főt tesz ki!

Shi­ja­iya, Gá­zai öve­zet. A Né­met­országi Evan­gé­li­kus Egy­ház Fej­lesz­té­si Szol­gá­la­ta évek óta tart fenn egy anya-gyer­mek kli­ni­kát, amely­ben a pa­lesz­tin rá­szo­rul­ta­kon se­gí­te­nek. Az iz­ra­e­li had­se­reg bom­bái a föld­del tet­ték egyen­lő­vé az épü­le­tet, az­zal az in­dok­kal, hogy a kli­ni­ka fö­löt­ti eme­le­ten ter­ro­ris­ta la­kott.

Ber­lin, Né­met­or­szág. Az evan­gé­li­kus bel­ügy­mi­nisz­ter fá­ra­do­zá­sá­nak kö­szön­he­tő­en tíz­ezer ira­ki me­ne­kül­tet fo­gad be Né­met­or­szág. Több­sé­gük Irak­ból el­űzött ke­resz­tény, akik Szí­ri­á­ba és Jor­dá­ni­á­ba me­ne­kül­tek a musz­li­mok ül­dö­zé­se elől.

Han­no­ver, Né­met­or­szág. Mar­got Käss­mann evan­gé­li­kus püs­pök asszony til­ta­ko­zott az el­len, hogy hasz­ná­la­ton kí­vü­li evan­gé­li­kus temp­lo­mo­kat szó­ra­ko­zó­hely vagy mu­la­tó cél­já­ra ad­ja­nak el. In­kább áll­jon ott mint rom – mert a ro­mok sok­szor job­ban „pré­di­kál­nak“, mint egy rossz pré­di­ká­ció. Ha pe­dig még­is el kell ad­ni, ak­kor in­kább sze­gény­gon­do­zó köz­pont, könyv­tár le­gyen ben­ne. Ke­resz­tény temp­lom­ból le­het zsi­na­gó­ga, de sem­mi eset­re sem me­cset.

Genf, Svájc. A Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség fel­szó­lí­tot­ta Ba­rack Oba­mát, az új ame­ri­kai el­nö­köt, hogy kor­mány­zá­sa alatt fo­ko­zot­tan le­gyen te­kin­tet­tel az igaz­sá­gos­ság­ra és az em­be­ri jo­gok tisz­te­let­ben tar­tá­sá­ra. A vá­lasz­tá­si kam­pány­ban tett sok ígé­re­te után most meg­fe­le­lő tet­te­ket vár­nak el tő­le.

Aachen, Né­met­or­szág. A Ká­roly csá­szár­ról el­ne­ve­zett dí­jat azok ré­szé­re ala­pí­tot­ták, akik Eu­ró­pa egy­sé­gé­ért és meg­bé­ké­lé­sé­ért mun­kál­kod­nak. Idén a dí­jat And­rea Ricc­ar­di olasz tör­té­nész­nek ítél­ték oda, aki az öku­me­ni­kus Szent Egyed (Sant’Egi­dio) moz­ga­lom meg­ala­pí­tó­ja. A moz­ga­lom­nak öt­ven­ezer tag­ja él és dol­go­zik het­ven or­szág­ban.

Ham­burg, Né­met­or­szág. A vá­ros ki­kö­tő­ne­gye­dé­ben Ha­fen-Ci­ty né­ven új vá­ros­részt épí­te­nek ki. De­cem­ber­ben fel­avat­ták az új ne­gyed el­ső, öku­me­ni­kus ká­pol­ná­ját, amely­nek épí­té­sé­hez ti­zen­hét egy­ház, gyü­le­ke­zet, kö­zös­ség já­rult hoz­zá. Az öt­ven fé­rő­he­lyes ká­pol­na mel­lé most spi­ri­tu­á­lis köz­pon­tot is ter­vez­nek.

Odessza, Uk­raj­na. Két vá­ros­ban is szob­rot ál­lí­tot­tak az el­hunyt II. Já­nos Pál pá­pá­nak. Odesszá­ban a ró­mai ka­to­li­kus ka­ted­rá­lis­ban lep­lez­ték le a né­hai nép­sze­rű len­gyel pá­pa szob­rát.

Wa­shing­ton, USA. Az Ort­ho­dox Church in Ame­ri­ca el­moz­dí­tot­ta hi­va­ta­lá­ból Ger­man met­ro­po­li­tát, aki so­ká­ig el­le­nez­te az egy­ház pénz­ügye­i­nek hi­va­ta­los fe­lül­vizs­gá­la­tát. Most ki­de­rült, hogy öt­mil­lió dol­lár hi­ány­zik; ezért tiszt­vi­se­lői mel­lett őt tet­ték fe­le­lős­sé.

Va­ti­kán­vá­ros. A szo­ká­sos új­évi fo­ga­dá­son 177 ál­lam dip­lo­ma­tá­ját fo­gad­ta a pá­pa, aki nem­csak a kö­zel-ke­le­ti vi­szály ren­de­zé­sét sür­get­te, ha­nem az egy­re több or­szág­ban fo­lyó ke­resz­tény­ül­dö­zést is fel­pa­na­szol­ta.

Ber­lin, Né­met­or­szág. Horst Köh­ler ál­lam­el­nök egyik fo­ga­dá­sán pa­naszt emelt ami­att, hogy a vi­lág alig tö­rő­dik Af­ri­ká­val. A szen­ve­dő kon­ti­nen­sen csak 2008 má­so­dik fe­lé­ben több mint 250 ezer em­bert űz­tek el ott­ho­ná­ból, és ez­re­ket öl­tek meg.

Bah­re­in. Ha­mad bin Isa Al-Kha­li­fa ki­rály a pá­pa kí­ván­sá­gá­nak ele­get té­ve tel­ket ad egy ró­mai ka­to­li­kus temp­lom fel­épí­té­sé­hez. A ki­rály­ság 720 ezer la­kó­ja kö­zül 38 ezer ke­resz­tény.

Je­ri­kó, Iz­ra­el. A Je­ru­zsá­lem és Je­ri­kó kö­zöt­ti út men­tén, ahol ed­dig egy te­ve és egy be­du­in sá­tor em­lék­mű­ve állt, ré­gé­szek bi­zán­ci ba­zi­li­ka alap­ja­i­ra buk­kan­tak. Itt akar­ják most fel­épí­te­ni „az ir­gal­mas sa­ma­ri­tá­nus fo­ga­dó­ját”, mert ál­lí­tó­lag itt ját­szó­dott le a Jé­zus ál­tal el­mon­dott pél­dá­zat. A fel­épí­ten­dő fo­ga­dót ter­mé­sze­te­sen tu­risz­ti­kai szen­zá­ci­ó­nak szán­ják.

Össze­ál­lí­tot­ta: G. I.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Szom­szé­do­lás
„Ott­hon – ide­gen­ben”
Meg­hí­vó EPMSZ-ta­lál­ko­zó­ra
Hí­rek, ki­te­kin­tés
A Ma­gyar Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­cia egy éve
„…mond­já­tok ezt: Az Úr­nak van szük­sé­ge rá”
Meg­hí­vó a Maek ta­nul­má­nyi kon­fe­ren­ci­á­jára
Töp­ren­gő
El­hur­col­tak el­hur­colt pró­fé­tá­ja
„Krisz­tus­ban le­om­la­nak a vá­lasz­tó­fa­lak”
A leg­fel­ső pol­cot el­érő sze­re­tet
Úti­tár­sak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 1 Hí­rek, ki­te­kin­tés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster