EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 2 - „Akár­mi­lyen volt is sor­sa, nem­ze­té­hez hű ma­radt…”

»Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok…«

Hozzászólás a cikkhez

„Akár­mi­lyen volt is sor­sa, nem­ze­té­hez hű ma­radt…”

La­punk ha­sáb­ja­in már be­szá­mol­tunk egy­szer a Bu­da­pest-De­ák té­ri és az apá­cai evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet part­ner­kap­cso­la­tá­ról. Ak­kor el­ső­sor­ban az anya­or­szá­gi­ak Er­dély­ben szer­zett él­mé­nye­i­be nyer­het­tünk be­te­kin­tést. Je­len cikk az apá­cai test­vé­rek ma­gyar­or­szá­gi lá­to­ga­tá­sá­nak ese­mé­nye­i­vel is­mer­te­ti meg az ol­va­sót.

Az el­múlt évek­ben több De­ák té­ri gyü­le­ke­ze­ti cso­port is lá­to­ga­tást tett er­dé­lyi test­vér­gyü­le­ke­ze­tünk­nél Apá­cán. So­kan meg­is­mer­tük és él­vez­tük az ot­ta­ni­ak za­var­ba ej­tő ven­dég­sze­re­te­tét. Ed­dig azon­ban az Olt part­já­ról csak ki­sebb cso­por­tok vi­szo­noz­ták e lá­to­ga­tá­so­kat. Az ot­ta­ni kon­fir­man­du­sok év­ről év­re részt vesz­nek ugyan a De­ák té­ri­ek ál­tal ren­de­zett no­mád tá­bo­ro­kon, ám na­gyobb, szer­ve­zett fel­nőtt cso­port ed­dig még nem vál­lal­ko­zott bu­da­pes­ti ki­rán­du­lás­ra.

Idén már­ci­us­ban azon­ban – no­ha a Bar­ca­ság­ban még egy nagy ha­va­zás ere­jé­ig vissza­tért a tél – vég­re meg­tört a jég. Si­mon Lász­ló lel­kész ve­ze­té­sé­vel már­ci­us 13. reg­ge­lén egy negy­ven­hét fős cso­port szállt au­tó­busz­ra, hogy út­nak in­dul­jon Ma­gyar­or­szág fe­lé. A csa­pat pén­te­ken es­te hét óra kö­rül ér­ke­zett meg a fó­ti Kán­tor­kép­ző In­té­zet épü­le­té­be, mely ma­gyar­or­szá­gi tar­tóz­ko­dá­suk ide­jé­re szál­lás­he­lyük­ké vált. Szom­ba­ton bu­da­pes­ti vá­ros­né­zés sze­re­pelt a prog­ram­ban. A Par­la­ment meg­te­kin­té­se után a Hő­sök te­re és a Vaj­da­hu­nyad vá­ra kö­vet­ke­zett.

A De­ák té­ren el­köl­tött ebé­det kö­ve­tő­en temp­lo­munk­kal és az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um­mal is­mer­ked­tek ven­dé­ge­ink. A dél­utá­ni bu­da­vá­ri sé­ta után a Ci­ta­del­lá­ról néz­ték vé­gig a vá­ros es­ti fé­nye­i­nek ki­gyul­la­dá­sát.

Va­sár­nap, mi­u­tán er­dé­lyi test­vé­re­ink részt vet­tek a ki­lenc­órás is­ten­tisz­te­le­ten, ven­dég­lá­tó csa­lá­dok­hoz csat­la­koz­va gyűjt­het­tek sze­mé­lyes él­mé­nye­ket a már­ci­us 15-ét ün­nep­lő fő­vá­ros­ban. A ti­zen­egy óra­kor kez­dő­dő kan­tá­tás is­ten­tisz­te­le­ten Si­mon Lász­ló hir­det­te Is­ten igé­jét.

Az es­té­re új­ból össze­gyűlt csa­pat a ven­dég­lá­tók­kal együtt sze­re­tet­ven­dég­sé­gen vett részt. A kö­tet­len be­szél­ge­té­sen kí­vül itt el­hang­zott egy, a De­ák té­ri gyü­le­ke­zet éle­tét be­mu­ta­tó ké­pes be­szá­mo­ló is. A ven­dég­lá­tók kö­ré­ben nagy si­kert ara­tott az apá­ca­i­ak be­mu­tat­ko­zó éne­ke, mely ki­mon­dot­tan er­re a ta­lál­ko­zás­ra író­dott. (E dal­ból vett idé­zet ol­vas­ha­tó a fen­ti cím­ben.)

A hét­fői nap a Du­na­ka­nyar ne­ve­ze­tes­sé­ge­i­nek meg­te­kin­té­sé­vel telt. Az esz­ter­go­mi ba­zi­li­ka, va­la­mint a Fő­szé­kes­egy­há­zi Kincs­tár meg­lá­to­ga­tá­sa után ki­adós sé­ta kö­vet­ke­zett a Má­ria Va­lé­ria hí­don át a Du­na szlo­vá­ki­ai part­já­ra. A kö­vet­ke­ző ál­lo­más a vi­seg­rá­di fel­leg­vár volt, ahol gaz­dag ki­ál­lí­tá­sok fo­gad­ták az ér­dek­lő­dő­ket. E tar­tal­mas nap vé­gén szent­end­rei sé­ta, s – ki­csit az ott­hon ma­ra­dot­tak­ra is gon­dol­va – egy­órá­nyi aján­dék­vá­sár­lás je­len­tet­te a „le­ve­ze­tést”.

Ked­den az au­tó­busz Eger fe­lé vet­te az irányt. Út­köz­ben le­he­tő­ség nyílt Gö­döl­lő és Aszód meg­te­kin­té­sé­re is. Eger ne­ve­ze­tes­sé­gei töb­bek­ben fel­idéz­ték if­jú­ko­ruk ked­ves ol­vas­mány­él­mé­nyét, Gár­do­nyi Gé­za re­gé­nyét. Már­ta né­ni, egyi­ke az apá­ca­i­ak­nak, el­mond­ta: so­ha nem vá­gyott eg­zo­ti­kus vi­dé­kek­re, de hogy Eger­be egy­szer el­jus­son, az min­dig ott élt ál­ma­i­ban. Ta­lán sen­ki­nek nem fog hi­á­nyoz­ni az a kö­vecs­ke, me­lyet az eg­ri vár­fal­tól vitt ma­gá­val, fel­be­csül­he­tet­len kincs­ként, mint a ha­za­sze­re­tet, a hű­ség s egy meg­va­ló­sult álom me­men­tó­ját.

Er­dé­lyi test­vé­re­ink ma­gyar­or­szá­gi lá­to­ga­tá­sa szer­dá­ig tar­tott. Kö­szö­net il­le­ti mind­azo­kat, akik bár­mi­fé­le se­gít­sé­get nyúj­tot­tak ven­dé­ge­ink fo­ga­dá­sá­nál. A fó­ti kán­tor­kép­ző dol­go­zói gon­dos mun­ká­juk­kal, az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um mun­ka­tár­sai in­gye­nes tár­lat­ve­ze­tés­sel já­rul­tak hoz­zá a lá­to­ga­tás em­lé­ke­ze­tes­sé té­te­lé­hez. A ma­gyar­or­szá­gi prog­ra­mok szer­ve­zé­sét Zász­ka­licz­ky Pé­ter tar­tot­ta kéz­ben.

A né­hány nap so­rán lá­tott ra­gyo­gó te­kin­te­tek ta­nú­sá­ga sze­rint sok-sok öröm és épí­tő ta­lál­ko­zás for­rá­sá­vá vált ez a lá­to­ga­tás. Há­lát ad­ha­tunk mind­ezért Urunk­nak, aki meg­gaz­da­gí­tott ben­nün­ket a kö­zös hit, a test­vé­ri kö­zös­ség s az össze­tar­to­zás aján­dé­ka­i­val.

Cse­lovsz­ky Fe­renc lel­kész (Bu­da­pest-De­ák tér)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
S. O. S., szlo­vá­ki­ai ma­gyar evan­gé­li­ku­sok…
Ta­va­szi üze­net
„Akár­mi­lyen volt is sor­sa, nem­ze­té­hez hű ma­radt…”
„…ha­nem az Is­ten ir­gal­ma…”
Ró­zsa-szí­nek – nem csak ró­zsa­szí­nek
„Egy test­té ke­resz­tel­tet­tünk meg a Lé­lek ál­tal”
Itt­hon – ott­hon 2.
Sze­re­tet­nyel­ve­ink gaz­dag­sá­ga
Hí­rek, ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 2 „Akár­mi­lyen volt is sor­sa, nem­ze­té­hez hű ma­radt…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster