EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 3 - Re­for­má­tu­sok ün­ne­pe

Hozzászólás a cikkhez

Re­for­má­tu­sok ün­ne­pe

Mint is­me­re­tes, 2009. má­jus 22-én fon­tos ese­mény szín­he­lye volt Deb­re­cen: alá­ír­ták az egy­sé­ges Ma­gyar Re­for­má­tus Egy­ház al­kot­má­nyát. Az aláb­bi­ak­ban az al­kot­má­nyo­zó zsi­nat üze­ne­tét ad­juk köz­re.

Is­ten irán­ti há­lá­val ad­juk hí­rül, hogy ma, 2009. má­jus 22-én 11.00 óra­kor a ma­gyar­or­szá­gi, kár­pát­al­jai, dél­vi­dé­ki, er­dé­lyi és par­ti­umi rész­egy­há­zak alá­ír­ták a Ma­gyar Re­for­má­tus Egy­ház al­kot­má­nyát. Ez­zel a lé­pés­sel, kö­zel húsz­évi fá­ra­do­zás után, mi, ma­gyar re­for­má­tu­sok év­szá­za­dos kö­zös­sé­gün­ket eb­ben a for­má­ban jut­tat­juk ki­fe­je­zés­re. A ma­gyar re­for­má­tus­ság a re­for­má­ció év­szá­za­dá­tól meg­tar­tot­ta lel­ki, szel­le­mi egy­sé­gét. Össze­tar­to­zá­sun­kat még tör­té­nel­mi vi­szon­tag­sá­gok és po­li­ti­kai szán­dé­kok sem tud­ták ki­kez­de­ni, így a tri­a­no­ni dön­tés és a 2004. de­cem­ber 5-i nép­sza­va­zás sem tud­ta szét­zi­lál­ni kö­zös­sé­gün­ket. Ezt a kö­zös­sé­gün­ket ki­fe­je­zi az is, hogy ma együtt ün­ne­pe­lünk azok­kal is, akik már ki­fe­jez­ték csat­la­ko­zá­si szán­dé­ku­kat, vagy még ezt idá­ig nem tud­ták meg­ten­ni.

Ma ez­zel a kö­zös al­kot­mánnyal is ki­fe­jez­zük és meg­szi­lár­dít­juk egy­sé­gün­ket. Al­kot­má­nyunk sze­rint:

– Egy­há­zunk tag­ja min­den ke­resz­tyén, aki a ma­gyar re­for­má­tus egy­ház­hoz tar­to­zó­nak vall­ja ma­gát, él­jen bár­hol a vi­lág­ban, és le­gyen ma­gyar vagy más anya­nyel­vű.

– Egy­há­zunk a csat­la­ko­zó rész­egy­há­zak zsi­na­ti kö­zös­sé­ge, amely tör­vényt al­kot, és meg­nyi­lat­ko­zik mind­azok­ban a kér­dé­sek­ben, me­lyek­re a rész­egy­há­zak leg­ma­ga­sabb szin­tű tes­tü­le­tei fel­ha­tal­maz­zák.

– Egy­há­zunk al­kot­má­nya biz­to­sít­ja és sza­bá­lyoz­za a Kár­pát-me­den­cén kí­vü­li ma­gyar re­for­má­tus egy­há­zak csat­la­ko­zá­sát is.

– Bel­ső szer­ve­ze­ti rend­sze­rük ki­ala­kí­tá­sá­ban a rész­egy­há­zak ön­ál­ló­ak és füg­get­le­nek. Ki­vé­telt ké­pez­nek ez alól mind­azon kér­dé­sek, ame­lyek a kö­zös al­kot­mány­ba vagy kö­zös sza­bály­zás­ra tar­toz­nak.

Jé­zus Krisz­tus mond­ja: „Én va­gyok az út, az igaz­ság és az élet.” Hisszük és vall­juk, hogy Krisz­tus igaz­sá­ga sza­ba­dít meg min­den igaz­ság­ta­lan­ság­ból és nyo­mo­rú­ság­ból. Hisszük, hogy gyó­gyí­tó ha­tal­ma meg­te­rem­ti Ben­ne va­ló egy­sé­gün­ket is. Hisszük, hogy ha Őt kö­vet­jük, a meg­bé­ké­lés esz­kö­zei le­he­tünk min­den kö­rül­mé­nyek kö­zött. Hisszük, hogy a ma­gyar re­for­má­tus­ság össze­fo­gá­sa Jé­zus Krisz­tus egye­te­mes egy­há­zá­nak egy­sé­gét és hi­te­les bi­zony­ság­té­te­lét szol­gál­ja, mely­nek mind­nyá­jan tag­jai va­gyunk.

Krisz­tus a jö­vő, kö­ves­sük együtt Őt!

For­rás: www.re­for­matus.hu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Het­ven­öt éves a Bar­me­ni teo­ló­gi­ai nyi­lat­ko­zat
Re­for­má­tu­sok ün­ne­pe
Elő­ször jár­tam Holz­ha­us­en­ben
Együtt – ha­tár­ta­la­nul
Ol­va­só­köny­vek „anya­mo­dell­jei”
Ami­kor a kül­ügy bel­ügy is
Mi ke­rül a ten­ger mé­lyé­re?
„Mély­ség­be dob­tál, a ten­ger kö­ze­pé­be, és ára­dat vett kö­rül” (Jón 2,4)
Hí­rek, ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 3 Re­for­má­tu­sok ün­ne­pe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster