EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 3 - Hí­rek, ki­te­kin­tés

Hozzászólás a cikkhez

Hí­rek, ki­te­kin­tés

London, Nagy-Britannia. Kü­lön imát köl­tött a pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vál­ság mi­att el­bo­csá­tot­tak szá­má­ra az ang­li­kán egy­ház. Cí­me: Kö­nyör­gés a fe­les­le­ges­nek nyil­vá­ní­tot­tak­nak. „Hall­gasd meg, ahogy össze­za­va­rod­va ki­áll­tok, se­gíts tisz­tán gon­dol­kod­nom, és nyug­tasd meg lel­kem” – szól az ima. Egy má­sik­kal azok­nak a lel­kén pró­bál könnyí­te­ni az egyház, akik­nek ugyan meg­ma­radt a mun­ka­he­lyük, ám fe­szül­tek, és bűn­tu­da­tot érez­nek el­bo­csá­tott kol­lé­gá­ik mi­att. „Ki lesz a kö­vet­ke­ző? Mi­ként bir­kó­zom meg a nö­vek­vő mun­ka­he­lyi nyo­más­sal?” – emelt ki rész­le­tet a Reu­ters eb­ből az imád­ság­ból. Becs­lé­sek sze­rint az idén hatszázez­ren ve­szít­he­tik el ál­lá­su­kat Nagy-Bri­an­ni­á­ban.

Stutt­gart, Né­met­or­szág. Ün­nep­ség­so­ro­zat ke­re­té­ben em­lé­kez­tek meg Würt­tem­berg né­met tar­to­mány evan­gé­li­ku­sai a re­for­má­ció 475 év­vel ez­előt­ti be­ve­ze­té­sé­ről. Ul­rich her­ceg (1487–1550) a szám­űze­tés­ben is­mer­ke­dett meg Lu­ther ta­ní­tá­sá­val, majd Hes­se­ni Fü­löp gróf se­gít­sé­gé­vel 1534-ben ki­űz­te a csá­szá­ri csa­pa­to­kat or­szá­gá­ból, amely ál­tal le­he­tő­vé vált a re­for­má­ció be­ve­ze­té­se.

Bej­rút, Li­ba­non. A vi­lág leg­ré­gibb arab nyel­vű evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­te a li­ba­no­ni fő­vá­ros­ban él és dol­go­zik. „Fi­le­mon-terv” né­ven me­ne­kül­te­ket se­gé­lye­ző, ta­ná­cso­ló szol­gá­la­tot in­dí­tott, amely fő­leg szu­dá­ni me­ne­kül­te­ket gon­doz.

Man­ga­lo­re, In­dia. 175 év­vel ez­előtt ér­kez­tek In­di­á­ba a Bá­ze­li Misszió­tár­sa­ság el­ső misszi­o­ná­ri­u­sai. Eb­ből az al­ka­lom­ból ün­nep­ség­re ke­rült sor. Az elő­adók hang­sú­lyoz­ták, hogy a misszi­o­ná­ri­u­sok mun­ká­ja mi­lyen fon­tos volt In­dia fej­lő­dé­se szem­pont­já­ból.

Ra­mal­lah, Pa­lesz­ti­na. A Gá­zai öve­zet el­le­ni had­mű­ve­le­tek mint­egy ezer­há­rom­száz em­ber éle­té­be ke­rül­tek, és nagy vesz­te­sé­get okoz­tak a szent­föl­di tu­riz­mus­nak is. Nem­ré­gi­ben egy pa­lesz­tin szer­ve­zet ala­kult, amely az iz­ra­e­li ha­tó­sá­go­kat igyek­szik meg­győz­ni ar­ról, hogy a tu­riz­mus­ból szár­ma­zó elő­nyök­ből ne­kik is „ki­jár”. A Szent­föld­re uta­zó tu­ris­ták ki­lenc­ven­öt szá­za­lé­ka so­ha nem lép pa­lesz­tin te­rü­le­tek­re, mert oda csak az iz­ra­e­li ha­tó­sá­gok en­ge­dé­lyé­vel le­het el­jut­ni.

Stutt­gart, Né­met­or­szág. A tar­to­má­nyi kor­mány ja­va­sol­ta Je­ho­va ta­nú­i­nak egy­ház­ként va­ló el­is­me­ré­sét. Ez igen nagy el­len­ál­lás­ba üt­kö­zött. Az evan­gé­li­kus egy­ház óvott Je­ho­va ta­nú­i­nak fel­ér­té­ke­lé­sé­től. Az ural­ko­dó párt kép­vi­se­lő­je sze­rint nem is­mer­he­tő el az a kö­zös­ség, amely „a de­mok­ra­ti­kus vá­lasz­tá­so­kat meg­ve­ti, az egyé­ni sza­bad­ság­ról hal­la­ni sem akar, és tag­jai szá­má­ra még sú­lyos ese­tek­ben is tilt­ja a vér­át­öm­lesz­tést”. Az ilyen cso­por­tot fe­le­lőt­len­ség len­ne mind­azok­kal a jo­gok­kal fel­ru­ház­ni, ame­lyek­kel az egy­há­zak ren­del­kez­nek.

Ost­fil­dern, Né­met­or­szág. A Ham­bur­gi Egye­tem evan­gé­li­kus teo­ló­gi­ai ka­rán ta­ní­tó ró­mai ka­to­li­kus Ot­to Her­mann Pesch Ka­to­li­kus dog­ma­ti­ka cím­mel je­len­tet­te meg leg­újabb köny­vét. Al­cí­me so­kat el­árul a szer­ző hoz­zá­ál­lá­sá­ról: „Öku­me­ni­kus ta­pasz­ta­la­tok alap­ján”. Pesch sze­mé­lye és ta­pasz­ta­la­tai nagy­ban hoz­zá­já­rul­nak ah­hoz, hogy mind a ka­to­li­kus, mind az evan­gé­li­kus ta­ní­tá­so­kat min­dig két ol­dal­ról mér­le­gel­je.

Wa­shing­ton, USA. Egy köz­vé­le­mény-ku­ta­tás sze­rint min­den má­so­dik ame­ri­kai pol­gár leg­alább egy­szer cse­rélt val­lá­si fe­le­ke­ze­tet éle­te fo­lya­mán. Je­len­leg min­den ha­to­dik ame­ri­kai már val­lá­si ho­va­tar­to­zás nél­kül él.

Ber­lin, Né­met­or­szág. Új püs­pö­köt vá­lasz­tott a Ber­lin–Bran­den­burg–Ober­lau­si­tzi Evan­gé­li­kus Egy­ház az öt­ven­négy éves Mar­kus Drö­ge sze­mé­lyé­ben. Az ed­dig Kob­lenz­ben dol­go­zó lel­kész a nagy te­kin­té­lyű, most nyug­díj­ba vo­nu­ló Wolf­gang Hu­ber püs­pök utód­ja lesz.

Bonn, Né­met­or­szág. El­gon­dol­kod­ta­tó ada­tok­kal szol­gált a bon­ni ku­ta­tó­köz­pont a vi­lág­szer­te vi­rág­zó fegy­ver­ke­res­ke­de­lem­ről. Mi­köz­ben a Gaz­da­sá­gi Együtt­mű­kö­dé­si és Fej­lesz­té­si Szer­ve­zet tag­or­szá­gai 920 mil­li­árd dol­lárt köl­te­nek fegy­ve­rek­re, ad­dig alig 100 mil­li­árd dol­lárt for­dí­ta­nak fej­lesz­té­si se­gé­lyek­re.

Stutt­gart, Né­met­or­szág. A Würt­tem­ber­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­ban negy­ven év óta dol­goz­hat­nak női lel­ké­szek. Igen hosszú volt az út, amíg a lel­kész­sé­get mint ti­pi­kus fér­fi­fog­lal­ko­zást si­ke­rült át­ala­kí­ta­ni és gaz­da­gí­ta­ni.

Ad­disz-Ab­eba, Eti­ó­pia. Az af­ri­kai kon­ti­nens leg­gyor­sab­ban nö­vek­vő evan­gé­li­kus egy­há­zai kö­zött még min­dig a Me­ka­ne Ye­sus Egy­ház áll az élen. 2008-ban 17 mil­lió fö­lé kú­szott a tag­lét­szá­ma, mert egy év alatt 158 047 új ta­got vett fel so­ra­i­ba.

Würz­burg. Né­met­or­szág. Ez év má­ju­sá­ban új fe­je­zet nyílt a né­met pro­tes­tan­tiz­mus tör­té­ne­té­ben. Elő­ször ült össze kö­zös tár­gya­lás­ra a nyolc lu­the­rá­nus egy­há­zat és a re­for­má­tus egy­há­za­kat egye­sí­tő szö­vet­ség – a VELKD és az UEK – az or­szág mind a hu­szon­két tag­egy­há­zát össze­fo­gó EKD-val, az­az a Né­met Evan­gé­li­u­mi Egy­ház­szö­vet­ség ve­ze­tő­i­vel.

Je­re­ván, Ör­mény­or­szág. Az ör­mény or­to­dox ke­resz­té­nyek nem tar­ta­nak igényt a nyu­gat­ról be­áram­ló „kü­lön­bö­ző szí­ne­ze­tű pré­di­ká­to­rok” szol­gá­la­tá­ra. Ez­zel a meg­oko­lás­sal nyúj­tott be há­rom kép­vi­se­lő tör­vény­ja­vas­la­tot a par­la­ment­ben. Csak olya­nok mű­kö­dé­sét en­ged­né meg ez a ja­vas­lat, akik „Jé­zus Is­ten vol­tát és a Szent­há­rom­sá­got el­is­me­rik”. Fő­leg a Je­ho­va ta­núi ijesz­tet­tek rá­juk, akik a vér­át­öm­lesz­tést tilt­ják. Emi­att egy év alatt ál­lí­tó­lag több mint négy­száz em­ber kö­ve­tett el ön­gyil­kos­sá­got.

Tar­tu, Észt­or­szág. Gyász­ün­nep­sé­ge­ket ren­dez­tek ab­ból az al­ka­lom­ból, hogy ki­lenc­ven év­vel ez­előtt bol­se­vis­ta for­ra­dal­má­rok har­minc­két bal­ti né­met evan­gé­li­kus lel­készt mé­szá­rol­tak le Ri­gá­ban és Tar­tu­ban.

Bu­ka­rest, Ro­má­nia. A par­la­ment jo­gi bi­zott­sá­ga ja­vas­la­tot ké­szí­tett, mely­nek ér­tel­mé­ben min­dig csak a több­sé­gi egy­ház kap­ja vissza az el­kob­zott egy­há­zi ja­va­kat, ha egy te­le­pü­lé­sen ro­mán or­to­dox és gö­rög szer­tar­tá­sú, Ró­mát el­is­me­rő ka­to­li­kus egy­ház is van. Ha eb­ből tör­vény len­ne, az azt je­len­te­né, hogy a Ró­má­hoz hű gö­rög szer­tar­tá­sú ka­to­li­ku­sok min­de­nütt ugyan­úgy a rö­vi­deb­bet húz­nák, mint a dik­ta­tú­ra ide­jén, ami­kor va­ló­ság­gal be­kény­sze­rí­tet­ték őket az or­to­dox ál­lam­egy­ház­ba, amely a va­gyo­nu­kat is be­ke­be­lez­te.

Moszk­va, Orosz­or­szág. A sztá­li­niz­mus ter­hes örök­sé­ge? 887 ezer em­ber ül az ál­la­mi bör­tö­nök­ben, kö­zü­lük 730 ezer úgy­ne­ve­zett „ja­ví­tó­in­té­ze­tek­ben”. Nyolc­ezer-öt­száz fi­a­tal­ko­rút ítél­tek „ja­ví­tás­ra” és 63 ezer a fog­va tar­tott nők szá­ma. Mi­at­tuk 797 gyer­me­ket „gye­rek­ott­ho­nok­ban” gon­doz­nak.

Rozs­nyó, Szlo­vá­kia. Vla­di­mír Fi­lo lett a ró­mai ka­to­li­kus Rozs­nyói Egy­ház­me­gye új püs­pö­ke. Be­ik­ta­tá­sán Er­dő Pé­ter ma­gyar­or­szá­gi ér­sek re­mé­nyét fe­jez­te ki, hogy az új püs­pök­kel – aki jól be­szél ma­gya­rul – ta­lán meg­ol­dó­dik a száz­ezer szlo­vá­ki­ai ma­gyar ró­mai ka­to­li­kus anya­nyel­vi gon­do­zá­sa is.

Muk­da­han, Thai­föld. Ti­zen­nyolc lu­the­rá­nus gyü­le­ke­zet kép­vi­se­lő­je tár­gyalt a szo­ro­sabb együtt­mű­kö­dés­ről és hit­té­rí­tő te­vé­keny­sé­gük fo­ko­zá­sá­ról. Ter­vük sze­rint az ed­di­gi lét­szá­mu­kat több mint öt­ven szá­za­lék­kal sze­ret­nék egy éven be­lül emel­ni. Az or­szág 63 mil­lió la­ko­sá­nak csu­pán egy szá­za­lé­ka ke­resz­tény.

Li­ma, Pe­ru. Nil­ton Gi­e­se-t, a bra­zil evan­gé­li­kus egy­ház egyik lel­ké­szét vá­lasz­tot­ták meg a La­tin-ame­ri­kai Egy­há­zak Ta­ná­csá­nak új el­nö­ké­vé. A ta­nács szé­ke­lye az ecu­a­do­ri Qu­i­tó­ban van, és száz­negy­ven dél-ame­ri­kai és ka­ri­bi egy­há­zat kép­vi­sel.

Bré­ma, Né­met­or­szág. Az idei evan­gé­li­kus egy­há­zi na­po­kon el­dön­töt­ték, hogy 2011-ben Drez­dá­ban, 2013-ban pe­dig Ham­burg­ban ta­lál­koz­nak új­ból az evan­gé­li­ku­sok. A ró­mai ka­to­li­ku­sok úgy­ne­ve­zett ka­to­li­kus na­pok ne­vű ren­dez­vé­nyé­re 2012-ben ke­rül sor Mann­heim­ben. 2010-ben öku­me­ni­kus na­po­kat ren­dez­nek Mün­chen­ben.

Wi­es­ba­den, Né­met­or­szág. A musz­lim Na­vid Ker­ma­nit je­löl­ték a hes­se­ni tar­to­má­nyi kul­túr­díj­ra. A je­lölt a ke­reszt­ről szó­ló ke­resz­tény ta­ní­tást nyil­vá­nos­ság előtt „is­ten­ká­rom­lás”-nak és „bál­vány­imá­dás”-nak csú­fol­ta. Karl Leh­mann bí­bo­ros, ma­in­zi püs­pök és Peter Ste­in­acker volt hes­se­ni evan­gé­li­kus egy­ház­el­nök he­ves til­ta­ko­zá­sa kö­vet­kez­mé­nyének is be­tud­ha­tó, hogy vé­gül vissza­von­ták Ker­ma­ni je­lö­lé­sét.

Rio de Ja­nei­ro, Bra­zí­lia. Öt­ven év­vel ez­előt­ti sta­tisz­ti­kák sze­rint az or­szág la­kos­sá­gá­nak ki­lenc­ven szá­za­lé­ka tar­to­zott a ró­mai ka­to­li­kus egy­ház­hoz. Még az ál­lam­ve­ze­tés is büsz­kén val­lot­ta, hogy Bra­zí­lia a vi­lág „leg­ka­to­li­ku­sabb or­szá­ga”. Arányuk azonban 2008-ra már het­ven szá­za­lék­ra csök­kent. Ku­ta­tók sze­rint éven­ként két­mil­lió em­ber csat­la­ko­zik a pün­kös­dis­ta moz­gal­mak va­la­me­lyi­ké­hez. Kép­vi­se­lő­ik a par­la­ment­be is be­ke­rül­tek már, ahol „ban­ca­da evan­gé­li­ca”, az­az evan­gé­li­u­mi frak­ció a ne­vük.

Ber­lin, Né­met­or­szág. A Né­met Tör­té­nel­mi Mú­ze­um­ban nagy­sza­bá­sú ki­ál­lí­tás nyílt ab­ból az al­ka­lom­ból, hogy a pro­tes­táns vi­lág Kál­vin Já­nos gen­fi re­for­má­tor szü­le­té­sé­nek öt­szá­za­dik év­for­du­ló­ját ün­nep­li.

Össze­ál­lí­tot­ta: Gé­mes Ist­ván


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Het­ven­öt éves a Bar­me­ni teo­ló­gi­ai nyi­lat­ko­zat
Re­for­má­tu­sok ün­ne­pe
Elő­ször jár­tam Holz­ha­us­en­ben
Együtt – ha­tár­ta­la­nul
Ol­va­só­köny­vek „anya­mo­dell­jei”
Ami­kor a kül­ügy bel­ügy is
Mi ke­rül a ten­ger mé­lyé­re?
„Mély­ség­be dob­tál, a ten­ger kö­ze­pé­be, és ára­dat vett kö­rül” (Jón 2,4)
Hí­rek, ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 3 Hí­rek, ki­te­kin­tés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster