EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2009 - 3 - Együtt – ha­tár­ta­la­nul

„Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok…”

Hozzászólás a cikkhez

Együtt – ha­tár­ta­la­nul

Az irs­ai gyü­le­ke­zet test­vér­kap­cso­la­tai

Az irs­ai gyü­le­ke­zet szá­má­ra év­ti­ze­dek óta fon­to­sak a test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­la­tok. Rit­ka pél­da, hogy ha­zai gyü­le­ke­zet­tel is ápol ilyet: há­rom év­ti­ze­de gon­dol­nak egy­más­ra a du­na­ha­rasz­ti­ak­kal. Emel­lett több mint két év­ti­ze­de áll fenn a kap­cso­lat két finn­or­szá­gi kö­zös­ség­gel, a nur­mó­i­ak­kal és az yli­tor­ni­ó­i­ak­kal, va­la­mint há­rom éve van er­dé­lyi test­vér­gyü­le­ke­ze­te is, Sep­si­szent­györ­gyön. Az yli­tor­ni­ói gyü­le­ke­zet­nek há­rom test­vér­gyü­le­ke­ze­te van: Finn­or­szág­ban a vam­ma­lai, Ma­gyar­or­szá­gon az irs­ai, Észt­or­szág­ban a lää­ne-ni­gu­lai. A sep­si­szent­györ­gyi lu­the­rá­nu­so­kat hosszú évek óta a ke­len­föl­di­ek tá­mo­gat­ják, há­rom éve pe­dig az al­ber­ti­ek­kel és az irs­ai­ak­kal is test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­la­tot lé­te­sí­tet­tek.

  1. no­vem­ber ele­jén az irs­ai egy­ház­köz­ség ve­ze­tői Mat­ti Sal­mi­nen lel­kész és a gyü­le­ke­zet meg­hí­vá­sá­nak ele­get té­ve Yli­tor­ni­ó­ba lá­to­gat­tak; Ze­le­nák Jó­zsef sep­si­szent­györ­gyi lel­ki­pász­tor el­kí­sér­te őket. A há­rom lel­kész be­szél­ge­té­se­i­nek ered­mé­nye­ként, a je­len lé­vő gyü­le­ke­ze­ti ve­ze­tők tá­mo­ga­tá­sá­val meg­fo­gal­ma­zó­dott: a há­rom evan­gé­li­kus kö­zös­ség lé­te­sít­sen or­szág­ha­tá­ro­kon és rész­ben kul­tú­rá­kon, nyel­ve­ken át­íve­lő test­vér­kap­cso­la­tot.

Kö­vet­ke­ző lé­pés­ként az irs­ai gyü­le­ke­zet ve­ze­tő­i­nek szo­ká­sos év ele­ji lá­to­ga­tá­sán a sep­si­szent­györ­gyi­ek kö­zös­sé­ge is ér­te­sül­he­tett a hár­mas test­vér­kap­cso­lat ki­ala­kí­tá­sá­nak szán­dé­ká­ról. A lá­to­ga­tás­nak az utób­bi évek­ben ki­ala­kult rend­je sze­rint szom­bat dél­után sze­re­tet­ven­dég­ség ke­re­té­ben vol­tak együtt ven­dé­gek és ven­dég­lá­tók. Ezek­nek a sze­re­tet­ven­dég­sé­gek­nek min­dig a test­vér­kap­cso­lat a leg­fon­to­sabb té­má­juk.

A test­vé­ri kap­cso­la­tok ápo­lá­sa, egy­más hi­té­nek és gon­dol­ko­dá­sá­nak meg­is­me­ré­se hit­be­li, gon­dol­ko­dás­be­li fej­lő­dést hoz­hat ma­gá­val. Mind­há­rom kö­zös­ség­nek meg­van­nak a sa­já­tos­sá­gai: a Kár­pát-ka­nyar­ban élő sep­si­szent­györ­gyi gyü­le­ke­zet­ben sa­já­to­san je­le­nik meg a bar­ca­sá­gi csán­gók és a szé­ke­lyek kul­tu­rá­lis ta­lál­ko­zá­sa ál­tal meg­ha­tá­ro­zott hit­vi­lág; a Lapp­föld dé­li ré­szén lé­vő Yli­tor­ni­ó­ban élők gon­dol­ko­dá­sát és hit­vi­lá­gát a kö­zép-eu­ró­pai em­ber szá­má­ra el­kép­zel­he­tet­len élet­vi­tel ala­kí­tot­ta; míg a Kár­pát-me­den­ce köz­pon­ti ré­szén fek­vő, szlo­vák hát­te­rű irs­ai gyü­le­ke­zet az egy­más­hoz va­ló kul­tu­rá­lis és hit­be­li al­kal­maz­ko­dás pél­dá­ja. E há­rom ta­lál­ko­zá­sá­ban egy­részt sok-sok kü­lönb­ség je­le­nik meg, amely köl­csö­nö­sen gaz­da­gít­ja, gaz­da­gít­hat­ja a kö­zös­sé­ge­ket, más­részt fan­tasz­ti­kus meg­él­ni a kö­zös vo­ná­so­kat, a ha­son­ló for­má­kat, az azo­nos hit­tar­tal­mat.

Mar­káns jö­vő­kép raj­zo­ló­dik ki a hár­mas kap­cso­lat­ban: az yli­tor­ni­ó­i­ak nyá­ron fel­ke­re­sik az irs­ai­a­kat, és ter­ve­ik sze­rint együtt lá­to­gat­ják meg a sep­si­szent­györ­gyi­e­ket. A célt, egy­más gon­dol­ko­dá­sá­nak és hi­té­nek meg­is­me­ré­sét Is­ten ke­zé­be te­szi mind­há­rom kö­zös­ség. Jó tud­ni, hogy ugyan­azok­ban a per­cek­ben ugyan­azo­kért a cé­lo­kért imád­koz­nak. Cso­dá­la­tos meg­él­ni azo­kat a pil­la­na­to­kat, ami­kor egy­ér­tel­mű­vé vá­lik Is­ten ál­dá­sa. Jó ezt kö­zö­sen ten­ni: együtt, ha­tá­rok nél­kül.

Er­dé­lyi Csa­ba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Het­ven­öt éves a Bar­me­ni teo­ló­gi­ai nyi­lat­ko­zat
Re­for­má­tu­sok ün­ne­pe
Elő­ször jár­tam Holz­ha­us­en­ben
Együtt – ha­tár­ta­la­nul
Ol­va­só­köny­vek „anya­mo­dell­jei”
Ami­kor a kül­ügy bel­ügy is
Mi ke­rül a ten­ger mé­lyé­re?
„Mély­ség­be dob­tál, a ten­ger kö­ze­pé­be, és ára­dat vett kö­rül” (Jón 2,4)
Hí­rek, ki­te­kin­tés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2009 3 Együtt – ha­tár­ta­la­nul

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster