EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 3 - Ho­gyan to­vább, Maek?

Hozzászólás a cikkhez

Ho­gyan to­vább, Maek?

Szar­va­son ülé­se­zett a Ma­gyar Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­cia kül­dött­gyű­lé­se Mint ar­ról az Evan­gé­li­kus Élet jú­li­us 25-i szá­ma is hírt adott, jú­li­us 17-én Szar­va­son, az ótemp­lo­mi egy­ház­köz­ség gyü­le­ke­ze­ti há­zá­ban tar­tot­ta – alap­sza­bá­lya ér­tel­mé­ben két­éven­te ese­dé­kes – kül­dött­gyű­lé­sét a Ma­gyar Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­cia (Maek).

A gyű­lé­sen Ador­já­ni De­zső Zol­tán püs­pök kez­dő­áhí­ta­ta után na­pi­rend előtt, el­len­sza­va­zat nél­kül fo­gad­ták el a részt­ve­vők azt az in­dít­ványt, hogy a kon­fe­ren­cia ügy­ve­ze­tő el­nö­ke a to­váb­bi­ak­ban Ben­czúr Lász­ló, az Észa­ki Evan­gé­li­kus Egy­ház­ke­rü­let fel­ügye­lő­je le­gyen. E poszt lét­re­ho­zá­sá­ra azért volt szük­ség, mert a szer­ve­zet je­len­le­gi el­nö­ke, egy­há­zunk or­szá­gos fel­ügye­lő­je, Prőh­le Ger­gely be­je­len­tet­te, hogy köz­éle­ti sze­rep­vál­la­lá­sa és fel­ügye­lői tiszt­sé­ge be­töl­té­se mel­lett jó szív­vel és lel­ki­is­me­ret­tel a kon­fe­ren­cia el­nök­sé­gét – ér­dem­ben – már nem tud­ja el­lát­ni.

A na­pi­ren­di pon­tok jó­vá­ha­gyá­sát kö­ve­tő­en id. Zász­ka­licz­ky Pál, a Maek tit­ká­ra tar­tot­ta meg be­szá­mo­ló­ját, mely­ben a szá­mok és a zár­szám­adá­si ada­tok is­mer­te­té­sén túl ag­go­dal­ma­i­ról is szót ej­tett. Nem rej­tet­te vé­ka alá azon szo­mo­rú­sá­gát, hogy a 2006-os oros­há­zi ala­ku­ló ülés óta több­szö­ri meg­ke­re­sés el­le­né­re sem mu­tat­ko­zott igény a dél­vi­dé­ki ma­gyar evan­gé­li­kus­ság ve­ze­tői ré­szé­ről a szer­ve­zet­ben va­ló rész­vé­tel­re. A szlo­vá­ki­ai egy­ház­zal sem erő­sö­dött meg hi­va­ta­los szin­ten a kap­cso­lat, no­ha az még­is öröm­te­li­nek mond­ha­tó, hogy a szer­ve­zet éle­té­ben ak­tí­van részt vesz né­hány Szlo­vá­ki­á­ban élő, ma­gyar anya­nyel­vű lel­kész és la­i­kus, akik szí­vü­kön vi­se­lik a szlo­vá­ki­ai ma­gyar evan­gé­li­ku­sok meg­ma­ra­dá­sá­nak ügyét. (La­punk 2009/2. szá­má­ban S.O.S., szlo­vá­ki­ai ma­gyar evan­gé­li­ku­sok! cím­mel ol­vas­hat­tak cik­ket az Al­só­sze­lin szol­gá­la­tot tel­je­sí­tő Nagy Oli­vér lel­kész tol­lá­ból. – A szerk.) Zász­ka­licz­ky Pál azt is meg­em­lí­tet­te, hogy idő­köz­ben fel­osz­lott a Kül­föl­dön Élő Ma­gyar Evan­gé­li­kus Lel­ki­gon­do­zók Mun­ka­kö­zös­sé­ge, a KÉ­MELM, és a ma­gyar di­asz­pó­ra Nyu­gat-Eu­ró­pá­ban ál­ta­lá­ban vé­ve is zsu­go­ro­dik.

Po­zi­tí­vum­ként em­lí­tet­te azon­ban a tit­kár, hogy két al­ka­lom­mal is si­ker­rel és szá­mot­te­vő ér­dek­lő­dés mel­lett ren­dez­ték meg Rév­fü­lö­pön A Lu­ther-ró­zsa szí­nei el­ne­ve­zé­sű kon­fe­ren­ci­át. (La­punk ezen al­kal­mak­ról is kö­zölt írást. – A szerk.)

A tit­ká­ri be­szá­mo­lót kon­fe­ren­cia­be­szél­ge­tés kö­vet­te, ahol min­den részt­ve­vő kö­tet­le­nül tár­hat­ta fel gon­do­la­ta­it. A Nor­vé­gi­á­ból ha­za­lá­to­ga­tó Holby Tí­mea és az Ame­ri­ká­ból ér­ke­ző Rácz Zsu­zsa – aki egy­út­tal a be­te­ges­ke­dő Bern­hardt Bé­la fő­es­pe­res üd­vöz­le­tét is ma­gá­val hoz­ta a kül­döt­tek­nek – rész­le­te­sen be­szá­molt az ott­ho­nuk­ban fo­lyó ma­gyar gyü­le­ke­ze­ti mun­ká­ról. Sok ne­héz­ség­ről hall­hat­tak, de egy­út­tal kis örö­mök­nek is fül­ta­núi le­het­tek a részt­ve­vők.

A gyű­lés ezen sza­ka­szá­ban egyéb­ként négy püs­pök volt je­len az ülé­sen, így a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház mind­há­rom egy­ház­ke­rü­le­té­nek fe­je, va­la­mint a Ro­má­ni­ai Evan­gé­li­kus-Lu­the­rá­nus Egy­ház püs­pö­ke is. El­gon­dol­kod­ta­tó azon­ban, hogy mi­ért volt a kül­döt­tek ré­szé­ről olyan cse­kély az ér­dek­lő­dés, hogy az ülés épp­hogy csak ha­tá­ro­zat­ké­pes volt. A je­len­lé­vők egyet­ér­tet­tek ab­ban, hogy a ké­sőb­bi­ek­ben a kül­dött­gyű­lé­se­ket nem a Szél­ró­zsa evan­gé­li­kus if­jú­sá­gi ta­lál­ko­zó ke­re­té­ben, ha­nem ta­nul­má­nyi kon­fe­ren­ci­á­val egy­be­kö­tött, akár több­na­pos al­ka­lom­ként len­ne ér­de­mes meg­ren­dez­ni.

Az er­dé­lyi püs­pök, Ador­já­ni De­zső Zol­tán nem kés­le­ke­dett a so­ron kö­vet­ke­ző ülés­re Er­dély­be in­vi­tál­ni a Maek kül­dött­gyű­lé­sét.

Szűcs Pet­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ho­gyan to­vább, Maek?
Ha­zai hír­nö­kök Stutt­gart­ban
A jó já­ték
Az Úr­nak szen­telt nyu­ga­lom nagy napja le­gyen az…
Kö­zép­kez­dés a Szél­ró­zsán
Ka­kas­lö­vő le­gé­nyek Szarvason
Sze­gé­nyeb­bek let­tünk…
Bar­ti­me­us
A fel­emel­ke­dő bér­ház ví­zi­ó­ja
Vonj sugaradba
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 3 Ho­gyan to­vább, Maek?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster