EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 3 - Ha­zai hír­nö­kök Stutt­gart­ban

Hozzászólás a cikkhez

Ha­zai hír­nö­kök Stutt­gart­ban

Né­pes ma­gyar kül­dött­ség él­vez­het­te jú­li­us 25-én a stutt­gar­ti ma­gyar gyü­le­ke­zet ven­dég­sze­re­te­tét, hogy együtt ele­ve­nít­se­nek fel egy ré­gi jó ba­rát­sá­got. Gáncs Pé­ter és dr. Fa­bi­ny Ta­más ma­gyar­or­szá­gi, va­la­mint Ador­já­ni De­zső er­dé­lyi püs­pök ve­ze­té­sé­vel Pán­gyánsz­ky Ág­nes pi­li­si lel­kész­nő, Wag­ner-Ba­li­cza Klá­ra LVSZ-kül­­dött, illetve Ka­lit Esz­ter if­jú­sá­gi küldött, Bá­lint Imo­la, valamint Márfi Cip­ri­án er­dé­lyi teo­ló­gus és stewardként Hor­váth-He­gyi Dé­nes egye­te­mi hall­ga­tó kép­vi­sel­te a „ke­le­ti tömb” ma­gyar­sá­gát. (Ők mind­annyi­an a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség ti­zen­egyedik nagy­gyű­lé­se al­kal­má­ból tar­tóz­kod­tak Stutt­gart­ban.)

  1. óta fo­lyik a Stutt­gart­ban és kör­nyé­kén élők kö­zött ma­gyar nyel­vű lel­ki­gon­do­zás. A Gé­mes Ist­ván evan­gé­li­kus lel­kész ál­tal út­nak in­dí­tott kö­zös­ség nyi­tott­sá­gát mi sem te­szi nyil­ván­va­lób­bá, mint büsz­kén hir­de­tett öku­me­ni­kus gon­dol­ko­dá­sa.

Ezen tö­rek­vé­sük sa­ját ki­adá­sú éne­kes- és imád­sá­gos­köny­vük 1984-es meg­je­le­né­sé­vel vált egy­ér­tel­mű­vé: a bap­tis­ta, evan­gé­li­kus, ka­to­li­kus, re­for­má­tus és sza­bad­egy­há­zi hí­vek egy­sze­rű­en össze­gyűj­töt­ték azo­kat a szá­muk­ra ked­ves dal­la­mo­kat, me­lyek nél­kül el­kép­zel­he­tet­len­nek tart­ják hi­tük gya­kor­lá­sát, mint­egy kí­ván­ság­lis­ta-sze­rű­en. Ad­dig ugyan­is több­nyi­re csak evan­gé­li­kus ere­de­tű éne­kek vol­tak az is­ten­tisz­te­le­ti re­per­to­á­ron.

Ar­ra a kér­dés­re, hogy nagy­já­ból mennyi­en tar­toz­nak a gyü­le­ke­zet­hez, több vá­laszt is kap­tunk: két­száz­tól két­eze­rig. Tá­gabb ér­te­lem­ben ugyan­is az egész ba­den-würt­tem­ber­gi tér­ség ma­gyar­sá­ga, sze­ré­nyebb szá­mí­tá­sok sze­rint vi­szont csak a he­lyi hí­vek szű­kebb ke­reszt­met­sze­te al­kot­ja az ek­lé­zsi­át.

A ha­von­ta egy­szer Stutt­gart egy ki­es ne­gye­dé­ben, sa­ját temp­lo­má­ban ta­lál­ko­zó gyü­le­ke­ze­ti ta­gok még ele­ve­nen őr­zik az anya­or­szág­gal kap­cso­la­tos em­lé­ke­i­ket, ki­sebb-na­gyobb in­ten­zi­tás­sal tart­va a gyü­le­ke­ze­ti és kul­tu­rá­lis kap­cso­la­tot er­dé­lyi és ma­gyar­or­szá­gi test­vé­re­ik­kel.

A tíz­fős de­le­gá­ció min­den tag­ja be­szá­mo­ló for­má­já­ban adott hírt az ott­hon fo­lyó if­jú­sá­gi mun­ká­ról és gyü­le­ke­ze­ti élet­ről. Gáncs Pé­ter a Ma­gyar Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­cia üze­ne­tét tol­má­csol­va buz­dí­tot­ta a kö­zös­sé­get a ha­za­i­ak­kal va­ló mi­nél in­ten­zí­vebb kap­cso­lat­tar­tás­ra, akár az in­ter­ne­ten, akár sze­mé­lyes ba­rát­sá­gok ápo­lá­sán ke­resz­tül. Öröm­mel ta­pasz­tal­tuk, hogy so­kan len­dí­tet­ték ma­gas­ba ke­zü­ket ar­ra a kér­dés­re, hogy ki tar­to­zik az Úti­társ „ra­jon­gó­tá­bo­rá­ba”. Sze­re­tet­tel ajánl­juk kül­ho­ni ba­rá­ta­ink fi­gyel­mé­be a fo­lya­ma­to­san fris­sü­lő www.evan­ge­li­kus.hu hír­por­tált is, amely­nek kö­ve­té­se szin­tén erő­sít­he­ti az együ­vé tar­to­zás ér­zé­sét.

Az egész dél­utá­non át tar­tó, sze­re­tet­ven­dég­ség­gel egy­be­kö­tött együtt­lét fel­üté­se­ként Fa­bi­ny Ta­más­nak a re­mény­ség hang­ján meg­szó­la­ló pré­di­ká­ci­ó­ja buz­dí­tott test­vé­ri együtt­mű­kö­dés­re. Jé­zus­nak a Ti­bé­ri­ás-tó part­ján va­ló meg­je­le­né­sét ha­son­lí­tot­ta az utol­só va­cso­ra utá­ni „el­ső reg­ge­li­hez”, ami­kor is az el-el­ham­va­dó pa­rázs­ból új­ra­éle­dő láng kö­ré gyűj­töt­te a ma­guk­ba ros­kadt, hi­te­vesz­tett ta­nít­vá­nyo­kat. Ezen haj­na­li cso­dá­nak, a táv­la­to­kat nyi­tó, új­ra ros­ka­dá­sig te­li ha­lász­há­ló él­mé­nyé­nek át­élé­sét kí­ván­ta a to­váb­bi, ha­tá­ro­kon át­íve­lő ba­rát­ság­ra.

Hor­váth-He­gyi Dé­nes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ho­gyan to­vább, Maek?
Ha­zai hír­nö­kök Stutt­gart­ban
A jó já­ték
Az Úr­nak szen­telt nyu­ga­lom nagy napja le­gyen az…
Kö­zép­kez­dés a Szél­ró­zsán
Ka­kas­lö­vő le­gé­nyek Szarvason
Sze­gé­nyeb­bek let­tünk…
Bar­ti­me­us
A fel­emel­ke­dő bér­ház ví­zi­ó­ja
Vonj sugaradba
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 3 Ha­zai hír­nö­kök Stutt­gart­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster