EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 3 - Hírek, kitekintés

Hozzászólás a cikkhez

Hírek, kitekintés

Stutt­gart, Né­met­or­szág. A Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség jú­li­us 20. és 27. kö­zött ren­de­zett vi­lág­gyű­lé­se meg­kö­vet­te a men­no­ni­tá­kat, és bo­csá­na­tot kért a 16. szá­zad óta tar­tó ül­dö­zé­sü­kért. Ez az új­ra­ke­resz­te­lő kö­zös­ség igen so­kat szen­ve­dett a re­for­má­ció kö­ve­tő­i­től.

Abu­ja, Ni­gé­ria. Zep­ha­ni­an Ka­mee­ta, a Na­mí­bi­ai Evan­gé­li­kus Egy­ház püs­pö­ke sze­rint az egy­ház meg­bí­za­tá­sa nem­csak szük­ség­kony­hák fel­ál­lí­tá­sá­ra szól, ha­nem az igaz­ság és ir­ga­lom ma­ra­dék­ta­lan ér­vé­nye­sí­té­sé­re és a ha­tal­mon le­vők sza­bad bí­rá­la­tá­ra is eb­ben az ir­gal­mat­lan és igaz­ság­ta­lan vi­lág­ban.

Bécs, Auszt­ria. A Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség stutt­gar­ti vi­lág­gyű­lé­se al­kal­má­ból kü­lön­bé­lye­get adott ki az oszt­rák pos­ta. Raj­ta kö­zé­pen a stutt­gar­ti té­vé­to­rony (a vi­lág leg­el­ső ilyen tor­nya) emel­ke­dik, bal­ra a Lu­ther-ró­zsa lát­ha­tó, jobb­ra pe­dig a vi­lág­gyű­lés lo­gó­ja a fel­irat­tal: „Min­den­na­pi ke­nye­rün­ket add meg ne­künk ma.”

Ha­ra­re, Zim­bab­we. Amb­ro­sa Moyo nyu­gal­ma­zott püs­pök sze­rint az af­ri­kai evan­gé­li­kus egy­há­zak lé­lek­szá­ma 2009-ben csak­nem más­fél mil­li­ó­val 18,7 mil­li­ó­ra nőtt. Szük­sé­ges­nek tart­ja, hogy a lel­kész­kép­zés­ben egy­re na­gyobb sze­re­pet kap­jon a he­lyi, af­ri­kai vi­szo­nyok­ra va­ló fel­ké­szí­tés.

Ti­f­lisz, Grú­zia. Az evan­gé­li­kus egy­ház be­ik­ta­tott püs­pö­két, Hans Jo­a­chim Kin­der­lent hi­va­ta­lá­ban fo­gad­ta a Grú­zi­ai Or­to­dox Egy­ház fe­je, II. Il­ja pát­ri­ár­ka.

Ba­ku, Azer­baj­dzsán. Két­na­pos val­lás­kö­zi kon­fe­ren­ci­át tar­tot­tak Ci­rill orosz or­to­dox pát­ri­ár­ka és Sejk ul-Isz­lam Ha­ji Al­lah­su­kur Hum­mat Pa­sa­za­de isz­lám ve­ze­tő el­nök­le­té­vel. A har­minc­két or­szág­ból ér­ke­zett há­rom­száz kül­dött a ró­mai ka­to­li­kus egy­ház, az or­to­dox egy­ház, va­la­mint a musz­lim és hin­du val­lás kép­vi­se­le­té­ben gyűlt össze. Zá­ró­nyi­lat­ko­za­tuk­ban el­ítél­tek min­den tö­rek­vést, amely a val­lá­so­kat a ter­ro­riz­mus esz­kö­zé­vé akar­ja ala­cso­nyí­ta­ni.

Szmo­lenszk, Orosz­or­szág. Ki­lenc egy­há­zi ve­ze­tő is volt an­nak az áp­ri­li­si re­pü­lő­sze­ren­csét­len­ség­nek az ál­do­za­tai kö­zött, amely­ben ma­gas ran­gú len­gyel ál­la­mi tiszt­ség­vi­se­lők – kö­zöt­tük Lech Kaczynski ál­lam­el­nök – vesz­tet­ték éle­tü­ket. Adam Pilch sze­mé­lyé­ben, aki ez­re­de­si rang­ban tá­bo­ri püs­pök volt, a Len­gyel Evan­gé­li­kus Egy­ház egyik ve­ze­tő­jét gyá­szol­ja.

Bu­ka­rest, Ro­má­nia. Dá­ni­el or­to­dox pát­ri­ár­ka a ro­mán egy­ház zsi­na­tán „szí­vé­lyes fel­hí­vás­sal” for­dult mind­azon ro­mán pa­pok­hoz, akik „ide­gen egy­há­zak­ban” szen­tel­tet­ték föl ma­gu­kat, hogy bűn­bá­nó­an „tér­je­nek vissza anya­egy­há­zuk­ba”.

Prá­ga, Cseh­or­szág. Ün­ne­pi szer­tar­tás­sal ik­tat­ták hi­va­ta­lá­ba a Szent Vi­tus-szé­kes­egy­ház­ban Do­mi­nik Du­ka új prá­gai ér­se­ket. A szer­tar­tá­son Vác­lav Klaus ál­lam­el­nök is je­len volt, és em­lé­kez­te­tett ar­ra, hogy or­szág­nak tisz­tel­nie kell az elő­dö­ket.

Sins­he­im, Né­met­or­szág. Száz­öt part­ner­szer­ve­zet­tel dol­go­zik együtt a Né­met Misszi­ói Tár­sa­ság, amely sür­gő­sen négy­ezer misszi­o­ná­ri­ust ke­res. Aki vál­lal­ko­zik a fel­adat­ra, an­nak leg­alább két éven át „Is­ten kul­tú­rá­kon át­nyú­ló sze­re­te­tét kell szó­val és tet­tel hir­det­nie”. A tár­sa­ság­nak je­len­leg het­ven­hat or­szág­ban há­rom­száz­öt­ven mun­ka­tár­sa dol­go­zik, akik­nek költ­sé­ge­it ki­zá­ró­lag ado­má­nyok­ból fe­de­zik.

Ba­si­lan szi­get, Fü­löp-szi­ge­tek. Fegy­ve­res isz­lám ter­ro­ris­ták há­rom ke­resz­tény fér­fit fe­jez­tek le. Tet­tük meg­tor­lás volt a kor­mány isz­lám ter­ro­ris­ták el­le­ni had­mű­ve­le­te­i­ért. A ter­ro­ris­ták isz­lám „is­ten­ál­la­mot” sze­ret­né­nek fel­épí­te­ni a dé­li szi­ge­te­ken, a több­sé­gé­ben (83%) ró­mai ka­to­li­kus or­szág­ban.

Stras­bourg, Fran­cia­or­szág. Egy sváj­ci fe­mi­nis­ta ja­vas­la­tot nyúj­tott be az Eu­ró­pa Ta­nács­hoz, hogy szün­tes­sék be a „sze­xis­ta sze­rep­ké­pek” hasz­ná­la­tát. Meg kell til­ta­ni az apa és az anya ki­fe­je­zé­se­ket, mert ezek diszk­ri­mi­ná­ló jel­leg­gel bír­nak. Át kell tér­ni ar­ra, amit a sváj­ci fő­vá­ros hi­va­ta­los szó­hasz­ná­la­tá­ban már be­ve­zet­tek: szü­lő 1-et és szü­lő 2-t kell hasz­nál­ni az apa és az anya he­lyett.

Wit­ten­berg, Né­met­or­szág. A Né­met­or­szá­gi Pro­tes­táns Egy­ház (EKD) he­lyi pré­di­ká­ci­ós cent­ru­má­nak fel­mé­ré­se sze­rint a né­met­or­szá­gi is­ten­tisz­te­le­ti lá­to­ga­tott­ság szo­mo­rú ké­pet mu­tat. 1975-ben 8,8 mil­lió hí­vő vett részt ró­mai ka­to­li­kus mi­sé­ken, az­az a ka­to­li­ku­sok 32,6%-a. 2008-ra drá­mai csök­ke­nés kö­vet­ke­zett be: már csak 3,1 mil­lió járt mi­sé­re, az­az 13,4%. Nem ilyen drá­mai, még­is szo­mo­rú ké­pet nyúj­ta­nak a pro­tes­tán­sok: 1975-ben 1,5 mil­li­ó­nyi hí­vő vett részt is­ten­tisz­te­le­te­ken, az­az a pro­tes­tán­sok 5,5%-a. 2008-ra eb­ből csak 930 ezer lá­to­ga­tó ma­radt, az­az 3,8%.

Kas­sel, Né­met­or­szág. „Ha a hő­ség el­vi­sel­he­tet­len lesz, hív­ja föl a di­a­ko­nisszák »hő­ség­te­le­fon­ját« reg­gel 8.30 és 10 óra kö­zött!” – szól a fel­hí­vás. Hét nyu­gal­ma­zott di­a­ko­nissza ad ta­ná­csot idős em­be­rek­nek, ho­gyan vé­de­kez­ze­nek a ká­ni­ku­la el­len. Ha idén is olyan for­ró len­ne a nyár, mint 2003-ban, ami­kor Nyu­gat-Eu­ró­pá­ban 35 ez­ren, fő­leg idő­sek hal­tak meg a hő­ség mi­att, ak­kor er­re az ön­kén­tes sze­re­tet­szol­gá­lat­ra még nagy fel­ada­tok vár­nak.

Va­ti­kán­vá­ros. A Pé­ter Apos­tol In­té­zet je­len­té­se sze­rint Eu­ró­pá­ban, Észak- és Dél-Ame­ri­ká­ban egy­re ke­ve­sebb fi­a­tal je­lent­ke­zik a pa­pi pá­lyá­ra. Ázsi­á­ban és Af­ri­ká­ban vi­szont szin­te ug­rás­sze­rű­en emel­ke­dett pap­je­lölt­je­ik szá­ma. Je­len­leg 409 ezer ró­mai ka­to­li­kus lel­készt tar­ta­nak szá­mon.

Fok­vá­ros, Dél-af­ri­kai Köz­tár­sa­ság. A jú­ni­us 11. és jú­li­us 11. kö­zött zaj­lott lab­da­rú­gó-vi­lág­baj­nok­ság ide­jé­re a vá­ros ve­ze­té­se szám­űz­te a haj­lék­ta­la­no­kat. Fok­vá­ros­tól messze va­ló­sá­gos kon­té­ner­vá­rost épí­tet­tek föl ne­kik, ame­lyet szi­go­rú­an őr­zött ke­rí­tés vá­laszt el a kül­vi­lág­tól, és ku­tyás rend­őrök ügyel­nek a rend­re.

Berg­dorf, Né­met­or­szág. A né­met mun­ka­ügyi mi­nisz­ter, Ur­su­la van der Leyen édes­ap­ja, a ko­ráb­bi al­só-szász­or­szá­gi mi­nisz­ter­el­nök nyolc­van­éves. Hi­va­ta­li ide­je alatt sem tit­kol­ta, hogy az em­be­rek üd­vös­sé­gét leg­alább annyi­ra fon­tos­nak tart­ja, mint a jó­lé­tét. Ál­lan­dó kap­cso­lat­ban állt a leg­na­gyobb észa­ki, evan­gé­li­kus misszi­ói köz­pont­tal, ahol min­dig „a Szent­lé­lek je­len­létét” él­het­te át. Az idő­köz­ben sú­lyos be­teg­gé lett mi­nisz­tert a csa­lád­ja sa­ját ott­ho­ná­ban gon­doz­za.

Ulm, Né­met­or­szág. Nyolc­ezer fú­vós ta­lál­ko­zott a Du­na-par­ti vá­ros­ban, hogy a ha­gyo­má­nyos „fú­vós­na­pon” együtt di­csér­je Is­tent. A Würt­tem­ber­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház if­jú­sá­gi osz­tá­lya 1946 óta két­éven­ként ren­de­zi meg ezt a ha­tal­mas ta­lál­ko­zót. Az egy­ház­ban 18 ezer ak­tív fú­vós van.

Han­no­ver, Né­met­or­szág. Ér­de­kes a tíz év­vel ez­előtt meg­ren­de­zett vi­lág­ki­ál­lí­tás ke­resz­tény pa­vi­lon­ja­i­nak sor­sa. A cet­hal for­má­jú han­no­ve­ri épü­let ma is egy­há­zi cé­lo­kat szol­gál. A Va­ti­kán pa­vi­lon­ját Lett­or­szág­ban épí­tet­ték föl új­ra, ka­to­li­kus temp­lom­ként hasz­nál­ják a Li­e­pa­ja egy­ház­me­gyé­ben. A né­met evan­gé­li­kus és ka­to­li­kus kö­zös pa­vi­lont Tü­rin­gi­á­ba szál­lí­tot­ták, és az egy­ko­ri cisz­ter­ci ko­los­tor­ban he­lyez­ték el, az Öku­me­ni­kus Jé­zus-test­vé­ri­ség ne­vű kö­zös­ség ka­pott ben­ne he­lyet.

Rio de Ja­nei­ro, Bra­zí­lia. A ró­mai ka­to­li­kus egy­ház hír­szol­gá­la­ta sze­rint 2009-ben az or­szág­ban 4236 rab­szol­gát si­ke­rült ki­sza­ba­dí­ta­ni rab­tar­tók ke­zé­ből. Leg­több­ször a sze­gé­nyebb, észa­ki or­szág­ré­szek­ből el­ván­do­rolt mun­ka­ke­re­sők­ről van szó, akik – hogy meg­él­je­nek – rab­szol­ga­ként ad­ják el ma­gu­kat gaz­dag dé­li nagy­bir­to­ko­sok­nak.

Ka­i­ró, Egyip­tom. Az egyip­to­mi lab­da­rú­gó-vá­lo­ga­tott edző­je súlyt he­lyez ar­ra, hogy csak hí­vő musz­li­mok ke­rül­hes­se­nek a csa­pa­tá­ba. „Is­ten­fé­lő ma­ga­tar­tás nél­kül még a leg­te­het­sé­ge­sebb sem játsz­hat ná­lam” – je­len­tet­te ki. Vá­lo­ga­tott­ját „ a tér­de­lők­nek” ne­ve­zik, mert a já­té­ko­sok min­den győ­ze­lem után tér­den áll­va imád­koz­nak a pá­lyán. Ezen a hát­té­ren fel­tű­nik, hogy a Nem­zet­kö­zi Lab­da­rú­gó-szö­vet­ség meg­til­tot­ta a nem­zet­kö­zi já­té­ko­kon a val­lá­sos fel­ira­tú al­só­in­gek vi­se­lé­sét…


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ho­gyan to­vább, Maek?
Ha­zai hír­nö­kök Stutt­gart­ban
A jó já­ték
Az Úr­nak szen­telt nyu­ga­lom nagy napja le­gyen az…
Kö­zép­kez­dés a Szél­ró­zsán
Ka­kas­lö­vő le­gé­nyek Szarvason
Sze­gé­nyeb­bek let­tünk…
Bar­ti­me­us
A fel­emel­ke­dő bér­ház ví­zi­ó­ja
Vonj sugaradba
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 3 Hírek, kitekintés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster