EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Útitárs - 2010 - 3 - Sze­gé­nyeb­bek let­tünk…

Hozzászólás a cikkhez

Sze­gé­nyeb­bek let­tünk…

In me­mo­riam Cse­ri Gyu­la (1941–2010)

Meg­halt Cse­ri Gyu­la re­for­má­tus lel­kész 2010. már­ci­us 21-én a Maj­na men­ti Frank­furt egyik ró­mai ka­to­li­kus kór­há­zá­ban. A mon­dat min­den sza­ván hang­súly van.

Sú­lyos és hossza­dal­mas be­teg­ség után halt meg. Hosszú éve­ken át ag­gód­va les­tük, hogy med­dig bír­ja még hor­doz­ni a szen­ve­dés ter­hét. Egyik utol­só ta­lál­ko­zá­sunk­kor – mi­köz­ben a gyil­kos kór szin­te em­ber­fe­let­ti erő­fe­szí­tés­re kény­sze­rí­tet­te őt – hig­gadt és ala­pos be­szél­ge­tés­ben kör­vo­na­laz­ta teo­ló­gi­ai lá­tá­sa­it és még el­in­té­zen­dő fel­ada­ta­it. Be­szél­ge­té­sünk­nek egy pil­la­na­tig sem volt té­má­ja a sa­ját be­teg­sé­ge. Az­óta is so­kat imád­koz­tunk ér­te ah­hoz, aki – hi­tünk sze­rint – nem­csak ter­he­ket rak ránk, de azok el­hor­do­zá­sá­ban is se­gít.

Né­met­or­szág­ba ke­rü­lé­se után ha­mar be­kap­cso­ló­dott a Kül­föl­dön Élő Ma­gyar Evan­gé­li­kus Lel­ki­gon­do­zók (KÉ­MELM) mun­ká­já­ba. Gyak­ran hív­tuk meg elő­adó­nak, és a Re­for­má­tus Lel­ki­gon­do­zó Kö­zös­ség ja­vas­la­tá­ra meg­bíz­tuk őt, hogy az Eu­ró­pai Ma­gyar Evan­gé­li­u­mi If­jú­sá­gi Kon­fe­ren­ci­á­nak, Szi­ge­thy Sán­dor evan­gé­li­kus lel­kész mel­lett, le­gyen a re­for­má­tus if­jú­sá­gi lel­ké­sze. Ket­te­jük na­gyon jó együtt­mű­kö­dé­se kö­vet­kez­mé­nye­ként csak­nem egy év­ti­ze­den át szer­ve­zett Sán­dor­ral együtt igen ma­gas szín­vo­na­lú és lel­ki erő­sí­tést je­len­tő nagy­he­ti kon­fe­ren­ci­á­kat. Hosszú éve­ken át volt la­punk­nak, az Úti­társ­nak szer­kesz­tő­bi­zott­sá­gi tag­ja. Is­ten­nek adunk há­lát a sok jó szol­gá­la­tért, amellyel gaz­da­gí­tott ben­nün­ket.

Hit­val­lá­sos, re­for­má­tus al­kat és őszin­tén út­ke­re­ső öku­me­ni­kus kol­lé­ga volt Cse­ri Gyu­la. Elő­adá­sa­in, cik­ke­in át­tű­zött, hogy a ke­resz­tény­ség me­lyik csa­lád­já­ból jött. Ugyan­ak­kor nagy meg­ér­tés­sel és ta­pin­tat­tal, le­he­tő­leg min­dig a meg­egye­zést és a bé­kes­sé­get ke­res­ve fo­ga­dott min­den ha­tást azok­tól, akik nem fel­tét­le­nül a re­for­má­ció ké­sőb­bi ta­la­ján áll­va gon­dol­koz­tak. Az öku­me­nét nem di­vat­ként, idő­ről idő­re meg­kós­tol­ha­tó­ként hasz­nál­ta, ha­nem igye­ke­zett a ma­ga mód­ján a lét­re­jöt­té­hez és si­ke­ré­hez hoz­zá­já­rul­ni. Ma­gyar öku­me­ni­kus ta­lál­ko­zó­ink­nak így lett az egyik leg­kom­pe­ten­sebb elő­ké­szí­tő­je.

Fel­üdí­tő volt, hogy Gyu­lá­ban nem olyan kül­föld­re sza­kadt, me­ne­kült lel­ki­pász­tor­ral ta­lál­koz­tunk, aki ma­ga mö­gött hagy­ta vol­na a teo­ló­gi­ai tu­do­mányt. Gyu­la ízig-vé­rig teo­ló­gus volt, s az is ma­radt ha­lá­lá­ig. Kér­dé­sek­hez sem di­va­tos, sem ha­za­fi­as, sem han­gu­lat­kel­tő szem­üve­ge­ket nem hasz­nált. Ami­kor meg­szó­lalt, an­nak min­dig teo­ló­gi­ai alap­ja volt, s ez ka­pott egész szem­lé­le­té­ben pri­o­ri­tást. Akár frank­fur­ti be­szél­ge­té­sünk­ben ke­res­tünk ke­re­tet a kül­föl­di ma­gyar pro­tes­táns lel­ki­gon­do­zás­nak, akár Han­no­ver­ben fe­sze­get­tük a Né­met­or­szá­gi Pro­tes­táns Egy­ház (EKD) szűk ke­re­te­it, akár ba­rá­ti be­szél­ge­tés­ben, min­dig gond­dal vet­tük gór­cső alá ma­gyar­or­szá­gi evan­gé­li­kus és re­for­má­tus egy­há­za­ink dik­ta­tú­ra nyo­mo­rí­tot­ta év­ti­ze­de­it. Gyu­lát ki­zá­ró­lag mind­ezek teo­ló­gi­ai ve­tü­le­te, meg­ala­po­zott­sá­ga és az an­nak szel­le­mé­ben tör­té­nő meg­ol­dás ér­de­kel­te. Ahogy ő mon­do­gat­ta: „Krisz­tus ki­rály­sá­ga min­den­ben.”

Cse­ri Gyu­la még szol­gá­la­tát te­kint­ve sem tar­to­zott a szok­vány emig­rá­ci­ós lel­ké­szek kö­zé. Nem is tar­toz­ha­tott, mert őt ugyan­úgy kö­töt­te az egy­ház múlt­be­li ha­gyo­má­nya, mint ahogy a ha­gyo­mány ad­ta, ősi evan­gé­li­um­mal ő ma akart szol­gál­ni, se­gí­te­ni, erő­sí­te­ni. El sem tud­tuk vol­na őt kép­zel­ni má­sutt, csak ma­gyar vagy fe­le­ke­ze­ti ko­ló­nia szi­get­vi­lá­gá­ban. Ott, aho­vá Is­ten ál­lí­tot­ta, nyel­vi, fe­le­ke­ze­ti ha­tá­rok fö­lé emel­ked­ve igye­ke­zett a leg­job­bat ad­ni. Volt né­met lel­kész, af­ri­kai teo­ló­gi­ai elő­adó, fel­vi­dé­ki­ek ma­gyar ta­ní­tó­ja, len­gye­lek be­szél­ge­tő- és se­gí­tő part­ne­re, kül­föld­re sza­kadt ma­gya­rok lel­ki­pász­to­ra. Em­be­rek ál­tal gyár­tott ha­tá­ra­ink fö­lött is Úr a Krisz­tus ki­rály.

Sze­ret­tük sze­rény­sé­gét és hu­mo­rát, ér­té­kel­tük nagy lá­tó­kö­rét és ba­rát­sá­gát, és – be­vall­juk – ta­nács­ta­la­nul vol­tunk kény­te­le­nek áll­ni be­teg­sé­ge előtt.

Is­ten ir­gal­má­ba ajánl­va őt szo­mo­rú­an bú­csú­zunk Cse­ri Gyu­la test­vé­rünk­től.

El­me­ne­te­lé­vel sze­gé­nyeb­bek let­tünk.

Gé­mes Ist­ván


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Ho­gyan to­vább, Maek?
Ha­zai hír­nö­kök Stutt­gart­ban
A jó já­ték
Az Úr­nak szen­telt nyu­ga­lom nagy napja le­gyen az…
Kö­zép­kez­dés a Szél­ró­zsán
Ka­kas­lö­vő le­gé­nyek Szarvason
Sze­gé­nyeb­bek let­tünk…
Bar­ti­me­us
A fel­emel­ke­dő bér­ház ví­zi­ó­ja
Vonj sugaradba
Hírek, kitekintés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Útitárs 2010 3 Sze­gé­nyeb­bek let­tünk…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster