EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 40 - Igenetek legyen igen, nemetek nem

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Igenetek legyen igen, nemetek nem

Dr. Szemkeő Judit, a Parlament Szociális és Családügyi Bizottsága tanácsadójának előadása
"Igenetek legyen igen, nemetek nem - a hiteles szolgálat" - ez a témacím határozta meg Hittudományi Egyetemünkön az Evangélikus Nők IV. Országos Találkozójának programját. Az esős idő ellenére nemcsak a fővárosi, de számos vidéki gyülekezetből is érkeztek résztvevők a szeptember 28-i alkalomra.

Igen és nem. A két szó erős jelentéssel bír, hiszen döntésre késztet. Mai bizonytalan világunkban azonban gyakran bátorság kell ahhoz, hogy valami mellett, vagy valami ellenében állást foglaljunk. Jézus szolgálatát ez a két szó meghatározta. Nemet mondott a Gonoszra, és igent Isten megváltó tervének megvalósulására. Szolgálata hiteles szolgálat volt.

Nyitó áhítatában erre mutatott rá *Honti Irén* kórházmissziói lelkész is. Jézus példáját tárva a résztvevők elé, kiemelte, hogy szavainkat igazolnia kell cselekedeteinknek.

A találkozó meghívott előadója *Szemkeő Judit* volt államtitkár, a Parlament Szociális és Családügyi Bizottságának tanácsadója, aki a rendszerváltás óta aktív politikai szolgálatot vállalt fel, szintén keresztyén meggyőződésünkből indult ki. Eszmék sokasága vesz körül minket kezdte beszédét Némelyek hosszan megállják a helyüket, mások hamar feledésbe merülnek, aszerint, hogy az azt képviselő személyek mennyire tudnak hitelesek lenni. Egy ideológia azonban örökérvényű marad. Nem csak változatlan, de az egyetlen eligazító pont az életben. Az Úr Jézus tudta honnan jön és hová megy, tudta, hol vannak a gyökerei fogalmazott az előadó.

Rámutatott arra a szomorú tényre is, hogy a mai fogyasztói társadalomban az emberek többsége értékvesztett lett. Nem tudnak mibe kapaszkodni, gyökértelenül egyre bizonytalanabbá, sebezhetőbbé válnak. Ezért van óriási felelősség a keresztyén embereken, hogy hűségesen közvetítsék az evangéliumi értékeket környezetük felé. Egy politikus életében a hitelesség egy eszme mellett való töretlen kiállás elengedhetetlen. Sajnos keresztyén politikusoknál is felül tud kerekedni a hitbeli meggyőződésen az emberi gyengeség, a karriervágy vallotta meg tapasztalatait előadónk, aláhúzva, hogy: az tud kiegyensúlyozottan tenni a köz javáért, aki Isten felé el tud számolni önmagával.

Jól ismert, frappáns mondattal zárta előadását, amelyet élénk beszélgetés követett: Az ember legnagyobb hibája, hogy ő akarja Isten irányítani, ahelyett, hogy engedne az Úr vezetésének. Ebéd után a határon túli evangélikusok köszöntötték a találkozó résztvevőit. Először a Jugoszláviából érkezett bajsai testvérek számoltak be ötletesen gazdag nőegyleti szolgálataikról, majd a Hessen tartományi Uniált Egyház női missziói munkájának felelőse adta át üdvözletüket.

A program Helge Hartmann német misszionárius előadásával folytatódott. Már 4 esztendeje él családjával együtt a Burundiban. A Liebenzelli Misszió munkatársai azzal is hitelesen képviselik Krisztus ügyét ebben a távoli, afrikai országban, hogy az állandó veszélyek közt, a polgárháború harcai közepette sem hagyják el állomáshelyüket. Előadását diaképek bemutatásával tette színessé. A csodálatos tájak, egzotikus állatok látványa igazolta, hogy milyen paradicsomi állapotok között élhetne Burundi lakossága, ha az emberek nem egymást öldökölnék. Bepillantást nyerhettünk a hutu és tutzi törzsek kultúrájába, és abba, hogy miként változtatta meg Isten szeretete ott is sokak életét. Hogy az egymással polgárháborús konfliktusban állók, miként válhatnak igazi testvérré a gyülekezet közösségében.

Záró áhítatában a misszionárius 1.Tim.1, 15-17 alapján emlékeztetett szolgálatunkra. Feladatunk az állandó imádság, könyörgés a felsőbbségért. Válogatás nélkül minden vezetőért!

A nap kerek egésszé vált így. Egy politikus szólt a közéletben munkálkodók felelősségéről délelőtt. A misszionárius-pap figyelmeztető szavai indítottak haza minket délután. Emlékeztetve saját feladatunkra, az egyház küldetésére: hitelesen képviselni Urunkat ebben a gyökértelen világban. Krisztust, aki megtanított barátainkért, de ellenségeinkért is imádkozni...

Triffán Krisztina

Regionális hozzárendelés: N?i Missziói Szolgálat


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Napról-napra: 2002. okt. 6-12.
Liturgikus sarok
Emeljük fel szívünket!
Élő víz
Mi lett volna, ha...?
Egyházunk egy-két hete
Igenetek legyen igen, nemetek nem
10 éves a bajor-magar kapcsolat
70 év után ismét építkezünk
Keresztutak
Testvérré lett gyülekezetek
Világosság és sötétség
A szlovéniai Lendván 100 éves a gyülekezet
Megfrissülő kapcsolat a régi szálakból
Evangélikusok
Kiss János emlékezete
e-világ
Egyház és társadalom
Egyház és társadalom
Az egyház jelképes hajója a Balatonon
Makovecz Imre Révfülöpön
Keresztény szemmel
Október
"Rózsa Sándor, ha felül a lovára..."
Vándorlások
"Nincs szebb, mint egy részeg éjszaka"
A hét témája
Minden valódi élet találkozás
Müncheni látogatás
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Levél Fabiny Tamás Testvéremnek
A közelmúlt krónikája
"Hétköznapi" lelkészavatás Nyíregyházán
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Ünnepségek Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulója alkalmából
Cigány evangélium
Annyi jogunk van a sikerhez, amennyi helyet foglal el szívünkben a hit tüze. (Kossuth Lajos)
A vasárnap igéje
Isten képmása
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 40 Igenetek legyen igen, nemetek nem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster