EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 40 - Testvérré lett gyülekezetek

Keresztutak

Együtt őrizni a kincset

Hozzászólás a cikkhez

Testvérré lett gyülekezetek

Az Evangélikus Élet hasábjain néhány hete már megjelent egy tudósítás Tótkomlóson vendégeskedő galántaiakról. Ők a Szlovák-Magyar Szövetség és a Tótkomlósról elszármazott szlovákok nevében helyeztek el márvány emléktáblát az evangélikus templom falán. Ez a látogatás része volt annak a kulturális kapcsolattartásnak, amit a két város önkormányzata 1999-ben testvérvárosi szerződés aláírásával vállalt.

Múlt vasárnap ismét galántaiak voltak a vendégek a tótkomlósi templomban, de a három fős gyülekezeti küldöttséget már nem annyira a múlt, mint inkább a jövő és az együttműködés kialakításának lehetőségei foglalkoztatták. Jaroslav Mlynár lelkész, Mária Záhorcová felügyelőasszony és dr. Vladimír Gergel presbiter-kántor ennek jegyében kereste fel még az istentisztelet előtt a helyi Szeretetotthont. Galántán is van ugyanis hasonló intézmény, amit 2000-ben szenteltek fel. Az 30 fő befogadására alkalmas, és a 2-3 ágyas szobákat ot teljes egészében a lakók saját bútoraival rendezték be. Az átlagéletkor is magasabb náluk, és lelkészük elmondása szerint Galántán nagyobb arányban gondoznak elesett, beteg embereket.

A tótkomlósi otthon szlovákul tudó lakói boldogan invitálták szobáikba a vendégeket. A beszélgetések lehetőséget adtak a jövendőbeli testvérgyülekezet jobb megismerésére is. A mintegy 800 főt számláló galántai gyülekezetbe Jaroslav Mlynár 22 évvel ezelőtt érkezett, akkor még sem Galántán, sem a szórványgyülekezetekben nem volt templom. Az alkalmakat magánházakban vagy imaházban tartották. A lelkész talpraesettségéről, szervezőkészségéről, de mindenekelőtt Isten áldásáról árulkodik, hogy Galántán azóta két templom és egy szeretetotthon is áll. A lelkész mellett hitoktató és segédlelkész is szolgál a gyülekezetben. A legnagyobb segítség mégis ahhoz kell, hogy a szórványokban élő mintegy 100 magyarhoz anyanyelvükön jusson el Isten igéje.

A kölcsönös érdeklődés és tapasztalatcsere olyan felismerésre vezetett, hogy két közösségre vágyó, sok szempontból valóban hasonló gyülekezet találkozott össze, akik az országhatár, és a mintegy 400 km-es távolság ellenére, testvérekként kívánják számon tartani egymást, együtt szeretnék megőrizni a krisztusi drága kincset.

Az evangéliumi örökség mellett azonban a magyar és a szlovák népnek vannak más jellegű kincsei is, amelyek megőrzése és továbbörökítése ugyancsak fontos feladat. Példának okáért a nyelvi, kulturális, zenei hagyományok, amelyek sokszínűségéből e kétnyelvű ünnepi istentiszteleten is ízelítőt kaphattak a jelenvoltak, a gyönyörű énekes liturgia során.

A két gyülekezetet képviselve Jaroslav Mlynár szlovák és Balogh András helyi lelkész állt meg az Úr oltára előtt, hogy hálát adjanak a soha el nem fogyó isteni szeretetért (1Kor 13,8). Ez az a szeretet, mely összköt népeket, mely megáld minden közös szándékot, mely valóban testvérekké teheti Krisztusban a tótkomlósiakat és a galántaiakat is. A szlovák és a magyar prédikációt követően a gyülekezetek vezetői megállapodási szerződést írtak alá, melyet mindkét nyelven felolvastak a nagy számú gyülekezet előtt.

Ez a megállapodás mérföldkő mindkét gyülekezet életében. A testi és lelki testvériség építésének célkitűzése mellett a testvérgyülekezetté válás hivatalos okmányában gyakorlati feladatok és együttműködési javaslatok is szerepelnek. Így a jövőben személyes találkozások révén evangélizációra, segédeszközök által pedig (írások, CD-k, video- és magnókazetták, kották, gyermekmunka-anyagok stb.) kölcsönös segítségnyújtásra nyílik lehetőség. Szó van a megállapodásban elsősorban gyermekek közötti csereüdültetésről, és közös megoldáskeresésről a gondokban, Pál apostol parancsa szerint (Gal 6, 2).

Tótkomlós és Galánta legfőbb közös feladata tehát: a kincs őrzése, Krisztus törvényének, a szeretet parancsának teljesítése.Reméljük, hogy a tótkomlósiak jövő tavaszra tervezett galántai látogatása méltó folytatása lesz az ígéretes kezdetnek.

Balogh Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség – Evanjelický cirkevný zbor a.v. v Slovenskom Komlóši


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Napról-napra: 2002. okt. 6-12.
Liturgikus sarok
Emeljük fel szívünket!
Élő víz
Mi lett volna, ha...?
Egyházunk egy-két hete
Igenetek legyen igen, nemetek nem
10 éves a bajor-magar kapcsolat
70 év után ismét építkezünk
Keresztutak
Testvérré lett gyülekezetek
Világosság és sötétség
A szlovéniai Lendván 100 éves a gyülekezet
Megfrissülő kapcsolat a régi szálakból
Evangélikusok
Kiss János emlékezete
e-világ
Egyház és társadalom
Egyház és társadalom
Az egyház jelképes hajója a Balatonon
Makovecz Imre Révfülöpön
Keresztény szemmel
Október
"Rózsa Sándor, ha felül a lovára..."
Vándorlások
"Nincs szebb, mint egy részeg éjszaka"
A hét témája
Minden valódi élet találkozás
Müncheni látogatás
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Levél Fabiny Tamás Testvéremnek
A közelmúlt krónikája
"Hétköznapi" lelkészavatás Nyíregyházán
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Ünnepségek Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulója alkalmából
Cigány evangélium
Annyi jogunk van a sikerhez, amennyi helyet foglal el szívünkben a hit tüze. (Kossuth Lajos)
A vasárnap igéje
Isten képmása
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 40 Testvérré lett gyülekezetek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster