EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 40 - Isten képmása

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 19.vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Isten képmása

1Móz. 1, 26-28. 31

Amikor igazán fontos dolgokat szeretnénk megérteni, gyakran kénytelenek vagyunk gondolatban visszamenni Ádámig és Éváig. Hogyan is kezdődött ez az egész, amit világnak nevezünk, s amelyben mi magunk felfedezhetjük az élet csodáját? Kik vagyunk valójában? Honnan jöttünk és hová tartunk? Mi értelme, mi célja van az emberi létnek?

Olykor túlértékeljük magunkat, saját szerepünket. Nem túlzás azt mondani, hogy a gőg a legszembetűnőbb emberi tulajdonságok egyike. Istenhez akar hasonlítani, sőt, egyenesen Istennek képzeli magát az ember. Ez a bűn lényege. A kígyó ezekkel a szavakkal tudta elcsábítani az asszonyt: Olyanok lesztek, mint az Isten.

Ettől kezdve azonban épp az a kísértés, hogy a Biblián tájékozódó ember szüntelen önmarcangolásban éljen. Bűnösök vagyunk! Elveszett és megítélt teremtmény vagyok! Féreg vagyok, semmi vagyok! Gonosz erők játékszere vagyok! Jaj nekem! A bűnesettel, úgy tűnik, éppenséggel nem Istenhez, hanem a vesztünkre törő kígyóhoz váltunk hasonlóakká. Csúszómászók lettünk. Egymás előtt megalázkodva, egymást porba taposva siratjuk az elveszett, vagy talán sohasem volt méltóságot.

Igénk elvezet bennünket a kezdetekhez. Isten műhelytitkaiba, sőt, teremtő gondolataiba nyerünk bepillantást. Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá. Gyógyító, felszabadító és kijózanító üzenetet kapunk: Nem kell erőlködnünk, hogy Istenhez hasonlóvá váljunk - Isten maga teremtette az embert a saját képmására. Nem kell uralomra törnünk - Isten maga teremtette uralkodásra az embert. Nem kell csúsznunk-másznunk - Isten alánk rendelte a csúszómászókat.

+ + +

Amikor jó két évtizeddel ezelőtt először vettem kezembe a Bibliát, nagy érdeklődéssel kezdtem olvasni. Szerettem volna a végére járni életem legfontosabb kérdéseinek. Ki vagyok? Honnan jövök és hová tartok? Mi értelme az életemnek? Természetesen Ádámnál és Évánál kezdtem. Nem csupán kérdésekkel voltam tele, hanem kiábrándultsággal is. Nem láttam célt magam előtt. Bizonytalan volt a jövő és ingatag a jelen. A múltból pedig napról napra több lelki terhet és sebet hurcoltam megoldatlanul. Valóban ilyen lenne minden világok legjobbika?

Többször is újra kezdtem az Őstörténet olvasását, mert meg voltam győződve arról, hogy valami elkerülte a figyelmemet. Egyre tüzetesebben böngésztem a sorokat, ízlelgettem a szavakat, de nem találtam, amit kerestem: Hol és mikor mondja azt az Úr, hogy és látta, hogy minden, amit alkotott, íme igen rossz? Ilyet ugyanis nem mond az Úr. Ma is igaz tehát, minden ellenkező látszattal szemben, hogy Isten csak jót teremtett. És sohasem vonta vissza azt a szavát sem, hogy az embert a saját képmására formálta.

Miért van mégis, hogy ha tükörbe nézel, nem az Isten arcát látod? Miért van mégis, hogy az uralkodásra teremtett lény csúszómászóként éli az életét? Miért van mégis, hogy az tűnik a leginkább elérhetetlennek, amire nem is kellene törekednünk? Miért van az, hogy csak egymáson, de önmagunkon nem tudunk uralkodni? Miért van az, hogy a gondjainkra bízott világ már réges-régen kicsúszott a kezünkből, és feltartóztathatatlanul zuhan a pusztulás felé, amelynek okozói épp mi vagyunk?

+ + +

Ha Istent akarod látni, ne a tükörbe nézz, hanem Jézusra. Ha önmagadat akarod igazán megismerni, akkor se a tükröt keresd, hanem Jézust. Mert Isten, aki egykor az embert a maga képmására alkotta, Jézus személyében magára öltötte az ember alakját. Így jött utánad, így keres téged. Ő, aki úr mennyen és földön, mégsem uralkodni jött, hanem szolgálni. Megmutatta, hogy lehet emelt fővel megállni az uralkodni szerető, ámde csúszómászó lelkületű főpapok előtt, a magát Istennek képzelő Heródessel szemben, és a hatalmát féltő, megtartani mégis képtelen Pilátus palotájában.

Megijedünk talán a felelősségtől? Megijedünk talán, hogy ha mindezt elfogadjuk, akkor istenkáromlás vétkébe esünk? Pedig éppen ellenkezőleg: akkor csúfoljuk meg Urunkat, ha nem merjük magunkra vonatkoztatni a Jézus által felkínált méltóságot. Hiszen ő maga, amikor azzal vádolták, hogy egyenlővé teszi magát Istennel, nem saját kiváltságos helyzetére, istenfiúi mivoltára hivatkozik, hanem az igére: Nincs-e megírva a ti törvényetekben: Én mondtam: istenek vagytok? (Jn 10, 34. Zsolt. 82,6) Ugyancsak erről tanúskodik a gyakran idézett csodálatos zsoltár is: Ha látom az eget, kezed alkotását, a holdat és a csillagokat, amelyeket ráhelyeztél, micsoda a halandó mondom , hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá? Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg. (Zsolt. 8, 4-6)

Jézus azonban nem csak példát adott, hanem áldozatot is hozott. Egyszerit és megismételhetetlent. Szenvedett és meghalt értünk. Lerántotta a leplet a kígyó hazugságáról. Legyőzte a gonoszt és nyilvánvalóvá tette Isten igazságát. Isten képe vagy ember, és Jézusban megtalálod életed értelmét. Szolgai és alázatos formában is királyi méltósággal felruházva. Uralkodj hát a világon: gyógyítsd sebeit, óvjad, őrködj felette éberen! Sokasodj és szaporodj bátran, bármit nyafognak is borúlátó hamis próféták! Mert Jézusban akkor is van jövő, ha valóban itt lenne a világ vége. És elmondhatod tiszta szívvel, jó lelkiismerettel, szemben az olykor makacs és otromba tényekkel is: Minden, amit Isten teremtett, igen jó! És lett este és reggel: a hét első napja. Az Úr napja, a feltámadás napja. Az új kezdet: az örök szombat kezdete.

Bartha István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Napról-napra: 2002. okt. 6-12.
Liturgikus sarok
Emeljük fel szívünket!
Élő víz
Mi lett volna, ha...?
Egyházunk egy-két hete
Igenetek legyen igen, nemetek nem
10 éves a bajor-magar kapcsolat
70 év után ismét építkezünk
Keresztutak
Testvérré lett gyülekezetek
Világosság és sötétség
A szlovéniai Lendván 100 éves a gyülekezet
Megfrissülő kapcsolat a régi szálakból
Evangélikusok
Kiss János emlékezete
e-világ
Egyház és társadalom
Egyház és társadalom
Az egyház jelképes hajója a Balatonon
Makovecz Imre Révfülöpön
Keresztény szemmel
Október
"Rózsa Sándor, ha felül a lovára..."
Vándorlások
"Nincs szebb, mint egy részeg éjszaka"
A hét témája
Minden valódi élet találkozás
Müncheni látogatás
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Levél Fabiny Tamás Testvéremnek
A közelmúlt krónikája
"Hétköznapi" lelkészavatás Nyíregyházán
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Ünnepségek Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulója alkalmából
Cigány evangélium
Annyi jogunk van a sikerhez, amennyi helyet foglal el szívünkben a hit tüze. (Kossuth Lajos)
A vasárnap igéje
Isten képmása
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 40 Isten képmása

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster