EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Megújult világítótorony a Balaton partján

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Megújult világítótorony a Balaton partján

A Balaton partján álló templomaink és ott élő gyülekezeteink rendkívül fontos missziói feladatot látnak el. A nyári hónapokban benépesülő tóparti települések lelki otthont is adnak az istentiszteletekre betérő nyaralóknak. Balatonszepezden – ahol alig egytucatnyi evangélikust tartanak nyilván – ezért is tartották fontosnak, hogy templomrenoválásba kezdjenek. A munka befejeztével szeptember 19-én adtak hálát megújult templomukban.

Az ünnepi közgyűlésen Veress István, a Kővágóörs–Révfülöp–Kapolcsi Evangélikus Egyházközség helyettes lelkésze elmondta, hogy a 19. század első felében épült templom állapota annyira leromlott, hogy használata, fenntartása tehernek tűnt a kis fília tagjai számára.

A megszépült faluközpontban a romos épület nem tudta méltó módon hirdetni Isten dicsőségét. Reménytelennek tűnt a megújulás, de Isten emberi szíveket indított meg. Az országos egyháztól kapott hatmillió forintot önerőként felhasználva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt pályázaton még feleekkora összeget nyertek el, majd az év végén megmaradt keretből további kétmilliót.

Ezekből a támogatásokból sikerült elvégezni a templomtorony keresztjének felújításától a talajvíz elvezetéséig szinte mindent. Még a rejtett fűtést is megoldották. Az impozáns kőkerítéssel pedig a műemlék templom környezetét is korhű módon állították helyre. Hamarosan elkészül a terméskőből épülő bejárat, valamint az esti díszkivilágítás is.

Az ünnepi istentiszteleten a megújult templom felszentelését Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte. A főpásztor Mt 17,4 alapján hirdette Isten igéjét. Ebben kifejtette, hogy emberi gondolkodás szerint a templom a legfeleslegesebb épület a világon. Mert benne nem profitál az ember, és nem termel értéket. Mivel Isten mindenhol jelen van, elég egy áhítatos séta a Balaton partján, elég az aranyhídra tekinteni, és máris létrejön a kapcsolat vele. Akkor miért kell a teremtett világ szépségéből szent tereket, a templomok terét kihasítani?

Isten teret, időt, alkalmat jelöl ki népe számára, hogy a világban élő közösség vele kapcsolatban legyen. Az első hajlék az ő parancsára épült fel a pusztai vándorlás után. Itt járulhattak az Úr színe elé. Közben a biztonságból magabiztosság lett. Ezért küldte Isten hadba prófétáit a hamis vallásosság ellen: ne a kövekben, hanem az élő Istenben bízzanak – fejtette ki a püspök.

Jézus is megbecsülte a templomot. Az első keresztény közösségek is építettek templomot, sőt hajlékaikat szentelték templommá. Jézus a megdicsőülés hegyén három választott tanítványának megengedi, hogy megismerjék. Majd visszavezeti őket a hétköznapokba, mert Isten az életet nem engedi hegycsúcsokon élni. Megajándékoz csúcsélményekkel, mert ezek nélkül az emberi élet sivárrá válik. Aki ezeket az élményeket – a templomi istentiszteletet – megveti, magát Istent veti meg. Ugyan lehet vele találkozni bárhol, de bizonyosság csak az egyház Jézus által rendelt evangéliumhirdetésének meghallásában lehetséges. Ha ő ígérete szerint itt van e falakon belül, akkor jó vele itt lenni, mert megengedi, hogy templomokat építsünk Isten élő kövekből épült közösségének – fejezte be igehirdetését Ittzés János.

Az egyházkerület egyik legkisebb temploma újult meg. Az ünneplő gyülekezet nem is fért el benne teljes egészében. Ebből és a szentelés utáni szeretetvendégségen hallható párbeszédekből kiderült: e szép őszi napon az ország más vidékeiről is ellátogattak Balatonszepezdre azok, akik számára a nyári szabadságuk ideje alatt fontos volt a kis templom – amely kivilágítva már a túlsó partról is látszani fog.

Menyes Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet a baptista egyházban
Élő víz
És megkenék vala testét fáradt traktorolajjal…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Úr háza
Kőszegen is megérett az idő az aratásra
Megújult világítótorony a Balaton partján
Fóti „fészkek”
Kicsiny nyáj nagy ünnepe
Hálaadás Magyarbánhegyesen
Fegyelem? Figyelem!
Ahol nem sokallják az egész napos együttlétet
Keresztutak
Hittanárok konferenciája
Dicsőítő koncert
Új gyermekonkológiai centrum Szegeden
Börtönkoncert
Új főtitkár a Bibliatársulatok Világszövetségének élén
Evangélikusok
„Utak találkozásából” született disszertáció – avagy a hely szelleme is segít
Emlékezés az evangélikus tudósra, Szentágothai Jánosra (1912–1994)*
e-világ
Európai Keresztény Internet Konferencia Kolozsváron
Keresztény szemmel
Teremtéstörténet és tudományelmélet
Őszi számvetés
Életünk „nagy” befektetése
Horgony és vitorla: szubjektív vallomás
A hét témája
Ünnepi ajtónyitás
Az útra indulók
A színes ablakokon túl
evél&levél
Budapest, 1984 – Válasz egy hozzászólásra
A közelmúlt krónikája
Szívvel, lélekkel, szeretetben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Magyar siker a 2. nemzetközi Francesco D’Onofrio orgonaversenyen
Christus victor quia victima
Egyház és zene
Hová menjünk? Kirándulni!
A vasárnap igéje
Vissza a mélyből feltörő forráshoz!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Más, mint a többi fiú…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 39 Megújult világítótorony a Balaton partján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster