EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Ünnepi ajtónyitás

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Ünnepi ajtónyitás

Hogy is lehetne két szóban összegezni azt a kétnapos eseménysorozatot, amellyel az Evangélikus Hittudományi Egyetem megnyitotta 2004/2005-ös tanévét? Talán e kettővel: ajtónyitás és ünnep. Teológiánk nagyon is valóságos ajtókat és benső, láthatatlan, lelki ajtókat egyaránt kitárt ezen az őszön. A gyors „leltár”: új kollégiumszárnyat építettek a meglévő, már kinőtt régi kollégium mellé; az intézmény „ajtót nyitott” az idei év elsőévesei és valamennyi tanára és hallgatója előtt; valamint két fiatal, tehetséges ember életpályáján is új szakasz kezdődött: dr. Csepregi Zoltánt egyháztörténész-professzorrá, Korányi Andrást pedig doktorrá avatták a kétnapos ünnepen.

„Örök Isten, kezed ezer áldást ad…” – jó választás volt a szeptember 16-ai istentisztelet kezdőéneke, melyet a zuglói templomban az ünnepre összegyűlt hívek énekeltek, hiszen mindaz, aminek örvendezik az ember, Isten adománya! Azért jöttünk, hogy az ő áldását kérjük a munkára, a tanévre, a tudományos pályára, az új épületre.

Az ünnep első „állomása” dr. Csepregi Zoltán teológiai tanár professzori tisztébe való beiktatása volt csütörtökön 17 órakor. A kezdő oltári szolgálat után, melyben Szabó Lajos rektor és Reuss András professzor segédkezett, D. Szebik Imre elnök-püspök 2Pt 1,5 kk. alapján hirdette az igét. Mint elmondta, jól kezdődik az idei tanév, hiszen új professzora, új doktora és új kollégiumi szárnya van lelkészképző intézetünknek. A külső feltételek még magasabb színvonalon adottak tehát a tudományos munkához.

A püspök a teológia új professzorát méltatva kiemelte: dr. Csepregi Zoltán életpályája rendkívüli. A sárszentlőrinci családban, melyben Zoltán felnőtt, négy gyermek is a lelkészi pályát választotta. Mielőtt elmélyedt a teológia tudományában, ógörög és latin szakos tanári diplomát szerzett az ELTE bölcsészkarán. Az egyháztörténelem érintette meg, különösen is a magyar pietizmus történetét kutatja, valamint a reformáció és a zsidóság kapcsolatát vizsgálja. Luther és a lutheri reformáció zsidósághoz való viszonyának a kutatása igazi kihívás elé állította Csepregi Zoltánt. A püspök rámutatott: nagy bátorság kellett hozzá, valamint fáradhatatlan lelkesedés, munkabírás – mindennek beérett a gyümölcse.

Csepregi Zoltán számára minta lehetett, hogy a pietisták a hit gyakorlása és a tudomány művelése iránt egyaránt elkötelezettek voltak.

Az igehirdetést követően dr. Szabó Lajos rektor köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót immár professzor kollégájának.

Csepregi Zoltán székfoglaló előadásának „A magyarországi pietizmus jövőképe” címet adta. Munkáját tisztelettel és köszönettel ajánlotta a jelen lévő, szeptemberben 80. születésnapját ünneplő dr. Fabiny Tibor nyugalmazott egyháztörténész-professzornak.

A beiktatást követően állófogadáson köszöntötték az ünnepeltet a teológia tanácstermében.

  1. + 20 = 2004. E rövid számtani művelet „evangélikus olvasata” egyháztagjaink számára bizonyára nagyon könynyen megfejthető, hiszen a Lutheránus Világszövetség 1984-es budapesti nagygyűléséről már több írás is megemlékezett lapunk hasábjain. Szeptember 16-án az esti órákban kerekasztal-beszélgetésre és egy jó hangulatú találkozóra várták az érdeklődőket a hittudományi egyetem dísztermébe, szemből szemben egyházunk közelmúltjával…

Elsőként Fabiny Tamás – a Duna Televízió számára készített – filmjének első részét tekinthettük meg. Az összeállítás szerkesztője elmondta, hogy az első részben csak dokumentumok, eredeti filmfelvételek láthatóak az 1984-es nagygyűlésről, míg a másodikban megszólalnak az akkori résztvevők, többek között a kerekasztal-beszélgetésre meghívott előadók is.

A beszélgetésen D. dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök, dr. Hafenscher Károly címzetes teológiai professzor, dr. Reuss András és Kovácsné Tóth Márta lelkész vett részt. A diskurzus a filmre való reflektálással indult, de nagyon hamar ki-ki – és nem is csak a felkért hozzászólók – saját személyes emlékeit idézte fel. A moderátor, Fabiny Tamás docens rámutatott: milyen különös is egy ilyen „szembesítés”! Szavaink, tetteink nem csak celluloidszalagon vannak megőrizve – vajon érezzük-e felelősségünket?

Szeptember 17-én, pénteken délután fél 3-kor az évnyitó istentisztelettel folytatódott az ünnepi programsorozat a hittudományi egyetemen. Az oltárnál dr. Fabiny Tamás és Szabóné Mátrai Marianna végezte a liturgiát. Az igehirdető a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke volt, aki 1Kor 13-t választotta alapigéül. „A szeretethimnusz Krisztus-himnusz – mutatott rá Ittzés János –, Pál tanúságot tesz arról, hogy a szeretet nem múlik el, Isten velünk van. Amikor most fundamentumot vetünk, Krisztus veti a fundamentumot az új tanév alá.”

Az igehirdetés után az évnyitón szokásos rend szerint került sor a hatodévesek kibocsátására. Fabiny Tamás elmondta: negyedik alkalommal kezdhetik meg hallgatók a hatodévet. Isten áldását kérte rájuk és mentoraikra egyaránt. Ezután dr. Szabó Lajos rektor köszöntötte egyházunk, valamint a testvéregyházak és -egyetemek vezetőit.

Tanévnyitó beszédének a rektor „A megértés tudománya, otthonteremtés Jézus társaságában” címet adta, többek között hangsúlyozva, hogy „a teológia, a kereszténység akkor újul meg, ha a valóság talaján áll. Ha el tud fordulni a lényegtelen beszédtől, és odafordul a fontoshoz. A teológia, az Istenről való beszéd akkor átütő erejű, ha felismeri a célt, és odatalál a forráshoz.”

A tanévnyitó beszéd után az elsőévesek rektori kézfogással, fogadalomtétellel váltak teljes jogú tagjaivá a teológusok közösségének. Az első évfolyamos doktoranduszok – Gömböcz Elvira és Balog Eszter – köszöntése után pedig egy fiatal lelkészt, Korányi Andrást avattak doktorrá.

A doktori és habilitációs tanács elnökeként dr. Reuss András adott tájékoztatást a doktori eljárás állomásairól, és arról, hogy Korányi András summa cum laude minősítéssel szerzett doktori oklevelet. (A laudációt dr. Szentpétery Péter olvasta fel.)

Új címet vezet be a teológia, hangzott el a rektori bejelentések sorában: ez a „professor emeritus”. A hittudományi egyetem elsőként a most nyugalomba vonuló dr. Cserháti Sándor professzornak adományozta ezt a megtisztelő címet. (Az EHE professzori karának doyenje továbbra is tanít majd az egyetemen, az újszövetségi tanszék vezetését pedig Fabiny Tamás veszi át.)

A nap egyik leginkább ünnepi pillanata természetesen az új kollégiumi szárny szentelése volt, D. Szebik Imre elnök-püspök szolgálatával. A püspök az öröm és hála szavaival így szólt: „Ez a korszerű épület nemcsak az egyház, de a nemzet javát is szolgálja majd, mert az itt lakók később – lelkészként – közösségeket építenek, amelyek az egyház és a nemzet haladását szolgálják.”

A program az új díszteremben a pilisi Izsóp együttes koncertjével zárult. Ennek keretében hangzott el Csorba Istvánnak az erre az alkalomra írt, Házavató zsoltár című verse is. Két könyvbemutatót tartogatott még a délután: Nyitott ajtó 1–2. címmel teológushallgatók áhítatait vehetik kézbe az olvasók az esztendő minden napján, az Ablaknyitás című „felnőttkáté” pedig a mai ember hittel kapcsolatos kérdéseire keresi a választ.

Írta és összeállította: Kőháti Dorottya

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet a baptista egyházban
Élő víz
És megkenék vala testét fáradt traktorolajjal…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Úr háza
Kőszegen is megérett az idő az aratásra
Megújult világítótorony a Balaton partján
Fóti „fészkek”
Kicsiny nyáj nagy ünnepe
Hálaadás Magyarbánhegyesen
Fegyelem? Figyelem!
Ahol nem sokallják az egész napos együttlétet
Keresztutak
Hittanárok konferenciája
Dicsőítő koncert
Új gyermekonkológiai centrum Szegeden
Börtönkoncert
Új főtitkár a Bibliatársulatok Világszövetségének élén
Evangélikusok
„Utak találkozásából” született disszertáció – avagy a hely szelleme is segít
Emlékezés az evangélikus tudósra, Szentágothai Jánosra (1912–1994)*
e-világ
Európai Keresztény Internet Konferencia Kolozsváron
Keresztény szemmel
Teremtéstörténet és tudományelmélet
Őszi számvetés
Életünk „nagy” befektetése
Horgony és vitorla: szubjektív vallomás
A hét témája
Ünnepi ajtónyitás
Az útra indulók
A színes ablakokon túl
evél&levél
Budapest, 1984 – Válasz egy hozzászólásra
A közelmúlt krónikája
Szívvel, lélekkel, szeretetben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Magyar siker a 2. nemzetközi Francesco D’Onofrio orgonaversenyen
Christus victor quia victima
Egyház és zene
Hová menjünk? Kirándulni!
A vasárnap igéje
Vissza a mélyből feltörő forráshoz!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Más, mint a többi fiú…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 39 Ünnepi ajtónyitás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster