EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Istentisztelet a baptista egyházban

Liturgikus sarok

NÉZZÜNK KÖRÜL AZ EGYHÁZBAN 15.

Hozzászólás a cikkhez

Istentisztelet a baptista egyházban

A keresztény testvéregyházak istentiszteleti életére kitekintő sorozatunkban ezen a héten a baptista egyház istentiszteleti gyakorlatával ismerkedhetünk meg. Dr. Mészáros Kálmán egyházelnök a felekezet magyarországi történetében is eligazít. (H. K.)

A kétezer éves kereszténység törzsén, a reformáció időszakában jött létre az a bibliai alapelveket követő evangéliumi ébredési mozgalom, melynek mai utódainak valljuk magunkat. Magyarországra 1525-ben érkeztek Svájcból az első baptista hitelveket valló misszionáriusok, akik közül sokan hitük miatt mártírokká lettek.

A baptisták meggyőződéssel hisznek a Szentírás Istentől való ihletettségében. Hiszik és vallják, hogy Isten teremtette a világot, benne a földi életet. Mivel az ember fellázadt Teremtője ellen, élete boldogtalan és kilátástalan lett. Isten azért küldte el egyszülött Fiát, Jézus Krisztust, hogy isteni hatalmánál fogva legyőzze ősi ellenségünket, a Sátánt, és halálból való feltámadása által örök életet kínáljon minden elveszett ember számára.

A baptistákat az különbözteti meg népegyházi protestáns hittestvéreiktől, hogy elvetik a csecsemőkeresztséget, és a bibliai alapokon álló gyakorlathoz visszatérve a hitüket önként felvállaló felnőtteket – Jézus példáját és parancsát követve – vízbe való teljes alámerítéssel keresztelik meg. Innen kapták az újszövetségi görög nyelvből eredő nevüket is, mivel a baptista kifejezés a hitvalló keresztségre, azaz bemerítő gyakorlatukra utal.

Az úrvacsorai közösségben – amelyet általában havonta egyszer gyakorolnak – is csak az élő hitre jutott, bemerítkezett és Krisztus követésében elkötelezett gyülekezeti tagokat részesítik, amit általában havonta egyszer gyakorolnak. Hiszik és vallják, hogy az Istenhez térő, bűneit őszintén megbánó embert Isten Szentlelkével újjászüli, átformálja, betölti, és ingyen való kegyelméből az örök élet ajándékában részesíti.

Világviszonylatban a baptisták a legnépesebb protestáns irányzattá váltak az elmúlt évszázadok alatt. Legnagyobb lélekszámban az amerikai kontinensen élnek. A világon élő baptisták száma – családtagjaikkal együtt – megközelíti a 110 milliót.

Hazánkban a reformációt követő kegyetlen üldözés és számkivetés után 1846-ban indult meg újból, szervezettebb formában a modern kori baptista misszió. A legutóbb végzett népszámlálási adatok szerint Magyarországon közel húszezren vallották magukat a baptista egyházhoz tartozónak. Jelenleg 250 ezer főre becsülhető a Kárpát-medence területén élő magyar és más nemzetiségű hitvalló baptisták és hozzátartozóik létszáma.

A baptisták mai istentiszteleti gyakorlatának eredete a főbb protestáns felekezetek felfogásában gyökerezik. A magyarországi baptizmus kezdetben Svájcból, később Németországból kapott erőteljesebb szellemi ösztönzést és lelki hatást, mégsem a lutheri evangélikus liturgiához, hanem a kálvini református, puritán istentiszteleti gyakorlathoz igazodott inkább.

A baptista istentisztelet legfőbb jellemzője az igecentrikusság, fókuszában az igehirdetés áll. Ennek rendelődik alá minden más istentiszteleti elem. Az istentisztelet célja ugyanis, hogy találkozzunk Istennel, meghallgassuk kijelentését, és hogy jelenlétében együtt éljük át a vele való közösség élményét és áldását.

Az igehirdetésen túl fontos eleme a baptista istentiszteletnek az imádat. Nemcsak az erre felavatott papi személyek imádkozhatnak és olvashatnak föl előre leírt könyörgéseket, hanem a gyülekezet egyszerű tagjai is megszólalhatnak, és saját szavaikkal is hálát mondhatnak az istentisztelet erre kijelölt részében.

Ide tartozik az éneklés fontos szerepe az istentiszteleteken. A közös gyülekezeti ének és a kórus vagy az azt kísérő zenei csoport szolgálata egyaránt emelheti az istentiszteleti alkalom ünnepélyességét. A baptisták igen szeretnek énekekkel és hangszeres kísérettel dicséretet mondani Istennek. Az ének-zenei szolgálatok átszövik az istentisztelet egészét.

A baptista istentiszteletek másik fontos jellemzője a családiasság és közvetlenség. A gyülekezeti alkalmakon részt vevők minden korosztályból és sokféle formában kapnak lehetőséget arra, hogy aktívan közreműködjenek, így például a gyermekek a vasárnapi iskolában tanultakról szólhatnak, a fiatalok énekkel dicsérhetik az Urat, a gyülekezet tagjai szabadon elmondott bizonyságtételben számolhatnak be egymásnak a közelmúltban átélt lelki élményeikről, vagy éppen egy költő gondolatait idézhetik versmondás keretében. Az istentisztelet után még lehetőség kínálkozik arra is, hogy akár az imaházban, akár egy erre a célra kialakított helyiségben kötetlen beszélgetésre ott maradjanak a gyülekezet tagjai. Mindez hozzájárul a lelki közösség további épüléséhez.

És végül az istentisztelethez hozzátartozik a hálaáldozat is, amelyet nemcsak szavainkkal, de anyagi javaink odaszánásával is kifejezünk. A közösség tagjainak hitből fakadó kötelessége a gyülekezet helyi missziós munkájának előmozdítása, a rászorulók segélyezése. Ez által lesz teljessé istentiszteletünk, hiszen mit is mond erről a Biblia? „Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól.” (Jak 1,27, Károli-fordítás)

Dr. Mészáros Kálmán baptista egyházelnök


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet a baptista egyházban
Élő víz
És megkenék vala testét fáradt traktorolajjal…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Úr háza
Kőszegen is megérett az idő az aratásra
Megújult világítótorony a Balaton partján
Fóti „fészkek”
Kicsiny nyáj nagy ünnepe
Hálaadás Magyarbánhegyesen
Fegyelem? Figyelem!
Ahol nem sokallják az egész napos együttlétet
Keresztutak
Hittanárok konferenciája
Dicsőítő koncert
Új gyermekonkológiai centrum Szegeden
Börtönkoncert
Új főtitkár a Bibliatársulatok Világszövetségének élén
Evangélikusok
„Utak találkozásából” született disszertáció – avagy a hely szelleme is segít
Emlékezés az evangélikus tudósra, Szentágothai Jánosra (1912–1994)*
e-világ
Európai Keresztény Internet Konferencia Kolozsváron
Keresztény szemmel
Teremtéstörténet és tudományelmélet
Őszi számvetés
Életünk „nagy” befektetése
Horgony és vitorla: szubjektív vallomás
A hét témája
Ünnepi ajtónyitás
Az útra indulók
A színes ablakokon túl
evél&levél
Budapest, 1984 – Válasz egy hozzászólásra
A közelmúlt krónikája
Szívvel, lélekkel, szeretetben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Magyar siker a 2. nemzetközi Francesco D’Onofrio orgonaversenyen
Christus victor quia victima
Egyház és zene
Hová menjünk? Kirándulni!
A vasárnap igéje
Vissza a mélyből feltörő forráshoz!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Más, mint a többi fiú…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 39 Istentisztelet a baptista egyházban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster