EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 42 - Hivatás – munka – kényszer

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 19. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Hivatás – munka – kényszer

ApCsel 20,32–35

Agendánk a mai vasárnap alaphangját ebben a gondolatban adja meg: Járjunk elhívásunkhoz méltóan! Munkában!

Pál segít, hogy megértsük a munkára való felszólítás igazi értelmét. Az apostol Milétoszban tartózkodik, és magához hívja az efezusi gyülekezet véneit. Jeruzsálemi útja előtt fontosnak tartja, hogy értékelje a közöttük eltöltött időt, és útmutatásával segítse őket. Szeretettel beszél velük mint hitbeli testvéreivel. Tudja, hogy a vének értik minden szavát, figyelnek minden gondolatára. Ezért bátran szól az élő Istenről és kegyelmének igéjéről. Ezt helyezi mondanivalója középpontjába. Ha az efezusiak megőrzik ezt az igazságot, és nem távolodnak el tőle, akkor az áldást hoz rájuk. Emlékezetükbe idézi azt a három évet, amíg közöttük szolgált. Inti őket, hogy legyenek éberek, mert tudja, hogy lesznek, akik megpróbálják lerombolni mindazt, amit a Szentlélek épített köztük az Úr Igéjével. Mindezen felül – a megélhetés kérdésében – saját példáját állítja eléjük. Hiszen Pált nem a gyülekezet tartotta el. Tanult szakmájából, a sátorkészítésből élt, sőt munkatársairól is ebből gondoskodott. „Senkinek ezüstjét, aranyát vagy ruháját nem kívántam…” Ez különbözteti majd meg a tévtanítóktól azokat is, akiket ő állít szolgálatba. A hamis tanítók – mint „látogatók” – házról házra jártak, s mindenkitől elvárták és megkövetelték a teljes körű ellátást. Az apostol helyteleníti és elítéli az ilyen fajta béresmunkát. A gyülekezetben szolgáló ne legyen kolonc a hívek nyakán!

Pál a munkát a tanítványi élet fontos és meghatározó jegyének látja. A munkában nem az alá- és fölérendeltséget, nem a terhet és nem a nehézséget érzi. Sokkal inkább a Krisztustól tanultakat hangsúlyozza: „Nagyobb boldogság adni, mint kapni.”

Hivatás – munka – kényszer? Hogy e három közül ki-ki melyiket érzi élete, kenyérkereső foglalkozása, boldogulása jellemzőjének, nem tudhatom. De tudom, hogy nincs fontosabb vagy kevésbé fontos, figyelemre méltó vagy szégyellni való munka. Isten megáld mindent, amit az ő nevében kezdünk el és viszünk véghez, sőt hivatássá teszi. Sajnos sokszor találkozunk olyan emberekkel, akiken látszik, hogy kínnal-keservvel és a legnagyobb unalommal végzik feladatukat. De azt is megjegyezzük, amikor kedves volt a postás, előzékeny a tanító, türelmes az orvos, és pontos az iparos. A munka hozzátartozik az életünkhöz, a mindennapjainkhoz. Munkánk után ítélnek meg és értékelnek bennünket az emberek. Ha kényszerszagú a tevékenységünk, és csak a minimálisan elvárhatót teljesítjük – noha többre is lenne erőnk, lehetőségünk –, az Úristent sértjük. Hányan keseregnek elvesztett egészségük, megbénult testük miatt: ég bennük a tenni akarás, de az erő hiányzik! Hányan sírnak megszüntetett munkahelyük után, attól félve, hogy nem kellenek senkinek! Hányan érzik magukat feleslegesnek, miután munkanélkülivé váltak! Szent Benedek ezt tanította: „Ora et labora!” „Imádkozzál és dolgozzál!” Egy régi olasz közmondás pedig így biztat: „Dolgozz, mintha örökké élnél; imádkozz, mintha holnap meghalnál!”

Hivatás – munka – kényszer? Íme a tükör minden egyházi munkás előtt! Boldoggá tesz-e, hogy dolgozhatsz az Úr egyházában? Érzed-e áldását annak, hogy szükség van rád? Tudsz-e hálát adni azért, hogy hiányozna, ha nem tennéd a dolgod? Az egyházi szolgálat semmiképpen sem lehet kényszer, de nem lehet időtöltés vagy csupán hobbi sem. Viszont kell, hogy minden ember hálát tudjon adni, amiért tehetségével, két kezével Isten országának szorgalmas dolgozója lehet.

Az idősebbek közül sokan még ma is büszkén veszik elő rég megkopott, vörös dobozkájukat a Kiváló Dolgozó Emlékéremmel. Isten adja, hogy az ítélet napján ne kelljen szégyenkeznünk a ránk bízott és elvégzett munka miatt! S ha Isten országában emlékérem nem is jár, ajándékul megkaphatjuk a legtöbbet: az üdvösséget! Egyik énekünkben (93) ezt valljuk: „Most áment mondok hitben, / És nem kételkedem, / Reám tekint az Isten, / S megáld kegyelmesen. / Munkára két kezem! / Mit Isten tennem rendel, / Jó szívvel, vidám kedvvel / Elkezdem s végezem.”

Hivatás – munka – kényszer? Isten nem erőltet ránk semmit, de segít, ha így döntöttünk: „Érted, neked akarok dolgozni, Uram!” Ámen.

Imádkozzunk!

Istenünk, Atyánk! Fogadd el tenni akarásunkat, és használj minket! Mutasd meg, hogy életünk hogyan lesz szolgálattá, munkánk hivatássá! Eléd tesszük szívünket, lelkünket, testünket, minden tehetségünket, amelyet tőled kaptunk. Ámen.

Molnár József


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Körülnéztünk
Élő víz
Az első benyomás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Igen Isten igéjére!
Evangélizáció
Ünnep Hódmezővásárhelyen
Hálaadás vagy siratóének?
Házat épített a lelkészt váró gyülekezet
A pusztában ott lakó szeretet
Keresztutak
Új híd Drezda és Budapest között
Ember s ég találkozása, avagy L’Abri konferencia Révfülöpön
Együtt négy ország lelkészei
Evangélikusok
Száz éve született D. dr. Vető Lajos püspök
e-világ
Verespatak – új Eldorádó?
Keresztény szemmel
Az a bizonyos 1%
Hit vagy identitás
Érdemes-e számítógépet adni a lelkészeknek?
A hét témája
Püspökiktatás Erdélyben
Beszámoló a püspökiktatásról
Anno Domini
Testvérkapcsolatok szőtte portré Adorjáni Dezső Zoltánról
A szolga engedelmes szívet kér
Részlet Mádl Ferenc magyar államfő leveléből
A Király-hágón…
Közlemények, nyilatkozatok
Nyilatkozat
A közelmúlt krónikája
Hideg szélben meleg szavak
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Egy húsz évvel ezelőtti látlelet
Misztika, Beatles, Heidegger…
Fesztivál Vadkerten
Látványkoncert
A vasárnap igéje
Hivatás – munka – kényszer
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Misszió a hétvégi telken
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 42 Hivatás – munka – kényszer

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster