EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 42 - Beszámoló a püspökiktatásról

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Beszámoló a püspökiktatásról

Noha a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöki székhelye Kolozsvár, az erdélyi magyar evangélikusság szigetének tekinthető Barcaság közelsége is indokolta, hogy – most első ízben – a 80 ezer főt számláló s mintegy hetven százalékában magyarok lakta Sepsiszentgyörgy legyen a püspökiktatás helyszíne. A nyolc évvel ezelőtt felszentelt modern templom bejáratánál krizbai fúvósokból álló zenekar fogadta a mintegy félezer, elsősorban Hétfaluból és környékről érkezett hívet. Az egyházkerületi presbitérium és a Luther-kabátos lelkészi kar előtt népviseletbe öltözött fiatalok vitték a bevonulási keresztet. A délután négy órakor kezdődött ünnepi istentisztelet házigazdájaként az iktatás szervezésével és koordinálásával megbízott helyi lelkész, Zelenák József köszöntötte magyar és román nyelven a megjelenteket. (A liturgia egyes részei német és szlovák nyelven is elhangzottak, és külön érdekessége volt, hogy a püspökhelyettes – az erdélyi evangélikus hagyományokhoz híven – orgona nélkül, recitálva is elmondott egy imádságot.)

A püspökiktatás igehirdetője D. Szebik Imre volt, aki Fil 4,13 („Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősített engem”) alapján tartott prédikációját hálaadással kezdte, hiszen – mint mondotta – első szavunk a hálaadás kell, hogy legyen, amiért Isten megőrizte a romániai evangélikus egyházat. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke köszönetet mondott a nyugalomba vonult Mózes Árpád püspöknek, aki tizenkét éven át pásztorolta az erdélyi lutheránusokat, majd a gyülekezet felé fordulva hangsúlyozta: „Amennyit ti imádkoztok új vezetőtökért, annyira lesz áldásos az ő munkája.” Mindenre van erőnk a Krisztusban. Adorjáni Dezsőnek is legyen mindenre ereje a Krisztusban, ahogyan azt Pál apostol először írta a filippi gyülekezetnek. Nézzetek az igazi fényre, Krisztusra! Püspökként, hívőként, magyarként – fejezte be igehirdetését Szebik Imre.

A püspöki eskütétel ünnepélyes liturgiájának zárásaként a jelen volt több mint félszáz lelkész együtt énekelte az Atya, Fiú, Szentlélek segítségéért könyörgő ősi imádságot, a Confirmát.

Szakítva a hagyományokkal Adorjáni Dezső Zoltán – programbeszéd helyett – hitvallását osztotta meg a templomot zsúfolásig megtöltő gyülekezettel. „Merjünk új hagyományok teremtői lenni!” – szólított fel a Péld 9, 10 („A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme”), illetve az Ef 5,15–16 („Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.”) igehelyek alapján tartott „püspöki székfoglalójában”. A 44 parókus lelkész és mintegy 32-35 ezer evangélikus tizenkét évre megválasztott püspöke rámutatott: Isten úton lévő vándorai vagyunk. De nem bolyongunk, nem vagyunk kószáló nép, mert Isten kijelölte számunkra az utat, melyen azért ott vannak a csalogató leágazások, a megtévesztő ösvények. Ma úgy érezzük, hogy utunk elágazáshoz érkezett. Ez az új Európa, a „posztmodern kora”. De ahogyan a történelemben eddig sem, ebben a korban sem lehet Istent mással behelyettesíteni. (…) Merjük felmutatni a krisztusi értékeket! Ne legyetek passzív keresztények! Hirdessétek Istent! – buzdította a gyülekezetet az immár püspöki szimbólumot, arany keresztet viselő főpásztor.

Az istentiszteletet követően az egyházkerület egyetemes jegyzője, Fülöp Károly szólította a pulpitushoz mindazokat, akik köszönteni kívánták az új püspököt. Többek között Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Tempfli József nagyváradi megyés püspök, Rainer Stahl, a Martin-Luther-Bund főtitkára, Christoph Stier, a németországi mecklenburgi egyház nyugalmazott püspöke tolmácsolta jókívánságait. Az egykori teológustársak nevében Sógor Csaba, a lelkészi kar nevében Daragus Endre köszöntötte meleg szavakkal Adorjáni Dezső Zoltánt.

A Magyar Köztársaság elnökének, Mádl Ferencnek a levelét Terényi János bukaresti magyar nagykövet olvasta fel, de Bálint Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke és Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke sem szorítkozott protokolláris formalitásokra a köszöntőjében. A román kormány nevében Laurenţiu D. Tănase kultuszminisztériumi államtitkár tisztelte meg aktív részvételével a templomi eseményt, amely a teljesség igénye nélkül említett felszólalók – olykor kissé hosszadalmas – köszöntései miatt közel négy órán át tartott. (A köszöntések egyébként a közeli étteremben rendezett esti állófogadáson is folytatódtak, ahol a nyugati – finn, dán, norvég – egyházak képviselői, valamint anyaországiak szóltak.)

Rögzítse végezetül e tudósítás, hogy a szórványhelyzetű, többszörösen is kisebbségi Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházat a Magyarországi Evangélikus Egyház népe is imádságban hordozza, beiktatott püspöke, Adorjáni Dezső Zoltán életére és új szolgálatára Isten áldását kérve.

Horváth-Hegyi Olivér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Körülnéztünk
Élő víz
Az első benyomás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Igen Isten igéjére!
Evangélizáció
Ünnep Hódmezővásárhelyen
Hálaadás vagy siratóének?
Házat épített a lelkészt váró gyülekezet
A pusztában ott lakó szeretet
Keresztutak
Új híd Drezda és Budapest között
Ember s ég találkozása, avagy L’Abri konferencia Révfülöpön
Együtt négy ország lelkészei
Evangélikusok
Száz éve született D. dr. Vető Lajos püspök
e-világ
Verespatak – új Eldorádó?
Keresztény szemmel
Az a bizonyos 1%
Hit vagy identitás
Érdemes-e számítógépet adni a lelkészeknek?
A hét témája
Püspökiktatás Erdélyben
Beszámoló a püspökiktatásról
Anno Domini
Testvérkapcsolatok szőtte portré Adorjáni Dezső Zoltánról
A szolga engedelmes szívet kér
Részlet Mádl Ferenc magyar államfő leveléből
A Király-hágón…
Közlemények, nyilatkozatok
Nyilatkozat
A közelmúlt krónikája
Hideg szélben meleg szavak
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Egy húsz évvel ezelőtti látlelet
Misztika, Beatles, Heidegger…
Fesztivál Vadkerten
Látványkoncert
A vasárnap igéje
Hivatás – munka – kényszer
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Misszió a hétvégi telken
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 42 Beszámoló a püspökiktatásról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster