EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 03 - "Itt van Isten köztünk"

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

"Itt van Isten köztünk"

„Itt van Isten köztünk. Jertek őt imádni” – e hitvalló buzdítással kezdődnek sokszor istentiszteleteink, és kezdődhetne mindig minden hitépítő, hitmélyítő tevékenységünk. Ez évi egyetemes imahetünkön pedig különösen is aktuális ez a hitvallás és dicsőítésre hívó ének, hiszen a különböző felekezetű krisztusiak világszerte annak megünneplésére és átélésére jönnek össze közös imádságban, hogy Isten, bár spirituálisan, de valóságosan jelen van közöttük.

Erről biztosít bennünket Krisztus maga, amikor ezt mondja: „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20) 2006. január harmadik hetében a római katolikus egyház, illetve az Egyházak Világtanácsa tagegyházainak gyülekezeteiben ökumenikus istentiszteletek keretében ez az evangéliumi biztatás a központi gondolat.

Az Isten írott igéjét nagyra becsülő, „tudósan és tiszteletesen” magyarázó protestáns hagyomány Isten üzenetének hirdetésével kifejezi, hogy nem egyszerűen Istenről beszél, hanem maga Isten szól hozzánk. A sokszor használt üzenet kifejezés azonban néha azt sugallja, mintha ő nem volna közöttünk – ezért üzen. De ez nincs így. Krisztus tanítványai Krisztus jelenlétében figyelnek rá, és élik át Istennel és egymással megbékéltetett evangéliumi-kegyelmi állapotukat. Az a teológiai felismerés azonban, amely szerint Isten jelenléte egyedül rajta múlik, megóv bennünket mind attól a tévhittől, hogy ő bármilyen vallási praktikával „mechanikusan odavarázsolható”, mind pedig attól, hogy Istent idealizáljuk eszmévé, tanná; vagy egyszerűen távoli ígéretté degradáljuk. Hisszük, hogy Isten itt van közöttünk, mert ezt ígérte nekünk – ha az ő nevében jövünk össze.

Karácsony közelsége is segít nekünk Isten közelségét újra és újra átélnünk. Karácsonykor testben közel jött, „…és láttuk az ő dicsőségét” (Jn 1,14), de „…az övéi nem fogadták be őt. Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekei legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében…” (Jn 1,10–12) Az ökumenikus imahéten Istennek azok a gyermekei gyűlnek össze, akik hisznek az ő nevében. Akik pedig e név jegyében vannak együtt, azok nem maradnak magukban, és nem is csak „távoli üzenetet” kapnak, hanem átélhetik az isteni jelenlét minden áldását.

Természetesen ahogyan a vér szerinti testvérek együttléte is nehézségekkel járhat, így lehet ez talán még inkább a mennyei Atya gyermekeinek együttléte esetében. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a megígért krisztusi jelenlétről bármifajta lelki vagy szellemi kényelmesség okából lemondjunk. Sokféle hagyomány van. Hitbéli különbözőségeink, eltérő történelmi emlékeink és missziós elképzeléseink is zavarhatják, nehezíthetik a testvéri együttlétet. De az isteni jelenlétet ígérő név csak egy van, a mi Urunk, Jézus Krisztus neve, „mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk” (ApCsel 4,12). Ez a üdvözítő jelenlét a mi nagy egyetemes ajándékunk, amely egyetemes imára, hálára és dicsőítésre hív.

Az újkori ökumenikus mozgalom hosszú utat járt be. Sebeket adtak és kaptak még a „legjobbak” is ezen az úton. A hozzá fűzött illúziók megfogyatkozása azonban nem jelenti aktualitásának megfogyatkozását. Az pedig kifejezetten örvendetes, hogy az egységkereső fáradozások megszabadultak a politikai-ideológiai erők befolyásától.

A tanítványok krisztusi egységének lehetősége és feladata az újszövetségi kortól napjainkig érvényes. S ennek abban van jelentősége, hogy a Krisztusba vetett közös hit és hitgyakorlat az ő valóságos jelenlétében zajlik. Fontos, hogy ezt a valóságos jelenlétet átéljük, és erről egymásnak bizonyságot tegyünk. Éppen azért is, mert a Krisztusban való teljes egységet, az úrvacsorai/eukharisztikus közösséget nem mondhatjuk még magunkénak. A különbözőség azonban nem abban áll, hogy az egyik felekezet eukharisztiájában „valahol, valahogy” jelen van Krisztus, a másikéban pedig nincs. Az ő valóságos jelenlétét mindannyian valljuk, de különbözőképpen értelmezzük. Sokan nem vagyunk még egy asztal körül, de Krisztus és az ő országa – ígérete szerint – ott van körülöttünk, közöttünk és bennünk, ha az ő nevében jövünk össze.

A címként szereplő dicséret így folytatódik: „…hódolattal elé állni”. Erről a hódolatról Kálvin János a Római levél 15. fejezete 5–6. verseinek alapján ezt mondja: „Csak akkor dicsőítjük igazán Istent, ha az ő dicséretére mindannyiunk szíve együtt érez, és nyelvünk is összecsendül. Tehát nincs oka senkinek sem azzal dicsekedni, hogy majd ő a maga módján megadja Istennek a dicsőséget. Mert ő azzal, hogy nem egyikünket vagy másikunkat, hanem együttesen mindnyájunkat magához ölelt, annyira összefűzött bennünket, hogy egymásnak kölcsönösen kedvezni tartozunk, ha ugyan meg akarunk maradni az ő kebelén. Csak akkor bizonyíthatjuk meg elhívatásunkat, ha nem különülünk el azoktól, akikkel összekötött minket az Úr.” Dicsőítsük tehát Istent azzal is, hogy mivel „egymásnak kölcsönösen kedvezni tartozunk”, az előttünk lévő hét estéin az ő nevében összejövünk, rá figyelünk, vele leszünk, és ő mivelünk az esztendő többi napján is és ígérete szerint „minden napon a világ végezetéig” (Mt 28,20).

Dr. Bóna Zoltán református lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Biztató bátorítás: bátran mondjuk!
Élő víz
Szépség
Fölfelé
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés Budaörsön
Az útkereséstől a megszabadító igazságig
Évkezdet az Üllői úton
Keresztutak
Várszegi Asztrik a Deák téren
Reménység illúziók nélkül
Evangélikusok
Evangélikus nőket kérdeztünk:
e-világ
Mese a két testvérről
Keresztény szemmel
"Itt van Isten köztünk"
Szerintem...
Imaheti előkészületek házunk táján
Passió Narniában
A hét témája
Iskolaügy és politika
Az utolsó szó "okán"
evél&levél
Nyílt levél - helyett nyílt hitvallás, Bence István (EvÉ, január 1–8.) levele nyomán
A közelmúlt krónikája
Luther-olvasókör
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szokolay-emlékkönyv
Evangélikus esték Dunaföldváron
A vasárnap igéje
Láttuk az ő dicsőségét
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 03 "Itt van Isten köztünk"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster