EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 03 - Az utolsó szó "okán"

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Az utolsó szó "okán"

Hogy Frenkl Róbert nyilatkozata élénkebb visszhangot váltott ki egyházunkban, mint maga a december 16-i demonstráció, azon nincs mit csodálkozni. Olvasóink között azonban bizonyára akadnak, akik nem egészen értik, hogy lapunk – a vita lezárásaként – miért az országos felügyelő számára biztosít ismét lehetőséget „bizonyítványa megmagyarázására”. Ismét, hiszen az eseményt, illetőleg ominózus nyilatkozatát ismertető számunkban már módjában állt kommentálni a szavait. Nos, véleményének bővebb kifejtésére a lehetőséget kivételesen nem a főszerkesztő, hanem a történetesen múlt hét csütörtökön ülésező szerkesztőbizottság szavazta meg, amelynek tagjait dr. Frenkl sikerrel győzte meg ennek szükségességéről. Ebbéli igyekezetét – néhány megszorítással – e sorok írója is támogatta…

Szinte hallom az olvasói kérdést: „Most akkor kinek a pártján áll a főszerkesztő?” Rossz hírem van a gondolkodni kizárólag „pártokban” meg „oldalakban” tudók számára. Én annak ellenére támogattam a fenti írás megjelentetését, hogy a konkrét kérdésben (tudniillik a demonstráció célját és az abban való evangélikus részvétel megítélését illetően) nem tudok egyetérteni dr. Frenk Róberttel. Elárulom, nem ez az első eset, hogy írásainak egynémely kitételében – magánemberként – szögesen eltér véleményem az övétől. De miért kellene száműzni az Evangélikus Élet hasábjairól a főszerkesztőétől eltérő véleményt, amikor az – miként ebben az ügyben is – többekével megegyezik?! Nem, a hetilapunkba való publikálásnak természetesen nem ez a kritériuma.

Dr. Frenkl Róbert tizenhét éve (!) a Magyarországi Evangélikus Egyház legfőbb világi vezetője. Nem mellékesen tagja az Evangélikus Élet szerkesztőbizottságának, amelynek az összetételéről a sajtóbizottság határozott. Szögezzük le: bár ő maga erre sohasem apellált, önmagában e két körülmény is elégséges lenne ahhoz, hogy írásait az egyház hetilapjában minden további nélkül közölje a főszerkesztő. (Ez ellen vétót csak testületileg emelhetne a szerkesztő-, illetőleg a sajtóbizottság, de mindeddig egyik testület sem emelt, és tudtommal az elnökség sem szólította fel „publikációs önmérsékletre” az országos felügyelőt.) „Minden további nélkül” azonban Frenkl Róbert írásai sem kerülnek nyomdába. Ám sokakkal ellentétben éppen ő az, aki ha olykor vitatja is, de soha nem mulasztja el megköszönni a szerkesztői, olvasószerkesztői, korrektori észrevételeket, javaslatokat. Márpedig megkockáztatom, hogy Frenkl Róbert nemcsak termékenységének köszönhetően a legolvasottabb szerzője lapunknak. Hanem mert gondolatai gyakran provokatívak, vitára ingerlők. Szerkesztőként éppen az a szomorúságom, hogy kevesen vitatják. Mármint a gondolatait. Mert aki mégis tollat ragad, az többnyire nem a gondolatait, hanem Frenkl Róbert személyét támadja.

De azokkal sem tudok egyetérteni, akik – miként a mostani ügyben – egyházunk megosztásának veszélyét vizionálva próbálnak gátat szabni lapunkban a véleménykülönbségek artikulálásának. Alighanem Poós Lászlónak van igaza, aki presbitertársának a legutóbbi számunkban közölt nyílt levelére reagálva (a lapzárta után érkezett válasz internetes kiadásunkban olvasható) azt írja, hogy „világos beszédre és állásfoglalásra van szükség”.

Miért ne fogalmazódhatnának meg társadalmi, (egyház)politikai vagy akár teológiai kérdésekben markánsan eltérő vélemények egyházunkon belül is? A „világ marakodó fiaitól” való különbözőségünknek – véleményem szerint – nem a (részlet)kérdésekben való színlelt egységben kell megmutatkoznia. Sokkal inkább abban, hogy mi, keresztények a viták, a szellemi konfrontációk során – és után is! – képesek vagyunk Krisztus testének tagjai maradni és vitapartnereinket is annak tekinteni. Ahogy az apostol kéri, Károli Gáspár fordítása szerint így: „Teljes alázatossággal és szelídséggel, hosszútűréssel, elszenvedvén egymást szeretetben…” (Ef 4,2)

T. Pintér Károly főszerkesztő


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Biztató bátorítás: bátran mondjuk!
Élő víz
Szépség
Fölfelé
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Orgonaszentelés Budaörsön
Az útkereséstől a megszabadító igazságig
Évkezdet az Üllői úton
Keresztutak
Várszegi Asztrik a Deák téren
Reménység illúziók nélkül
Evangélikusok
Evangélikus nőket kérdeztünk:
e-világ
Mese a két testvérről
Keresztény szemmel
"Itt van Isten köztünk"
Szerintem...
Imaheti előkészületek házunk táján
Passió Narniában
A hét témája
Iskolaügy és politika
Az utolsó szó "okán"
evél&levél
Nyílt levél - helyett nyílt hitvallás, Bence István (EvÉ, január 1–8.) levele nyomán
A közelmúlt krónikája
Luther-olvasókör
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szokolay-emlékkönyv
Evangélikus esték Dunaföldváron
A vasárnap igéje
Láttuk az ő dicsőségét
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 03 Az utolsó szó "okán"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster